Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

mam kurs r3. I wysłałem  świadectwo ukończenia kursu agencji zaraz po otrzymaniu premii. Kilka dni temu mam telefon z ARiMR, że muszę im dostarczyć jeszcze dyplom bo się przepisy zmieniły... Problem w tym, że ja nie mam takiego dyplomu :D teraz muszę pisać podanie do OKE, aby mi wystawili. Wydumują nie wiadomo co niepotrzebnie. 

Opublikowano (edytowane)

To nie wiem kolego. Ne pomogę ;) wiercic zawsze możesz a zgłaszać nie musisz ;)

Powiedzcie mi co pisaliście ciekawego na temat uzasadnienia zakupu opryskiwacza lub rozsiewacza? Najbardziej mnie interesowało by z jakimś komputerem sterującym lub prowadzenie równolegle.

Edytowane przez sumek666
Opublikowano

Czy w mr można przeznaczyć całą kwotę na zakup ziemii?

Opublikowano (edytowane)

Mi facet który rozpatruje mój wniosek, kazał napisać w uzasadnieniu, że mam daleko odalone działki od zabudowań. Napisać, że będę prowadził intensywną produkcję, wymagającą wielu zabiegów. Wyszczególnić, w każdej uprawie rodzaj środków chemicznych oraz ilość zabiegów. Oraz na koniec kazał napisać, że będę stosował, nawożenie płynne rsm, i mikronawozy. Dzięki temu przeszedł opryskiwacz dwa razy wiekszy, niż wskazywała lista doboru maszyn.

Edytowane przez Skoczek1994
Opublikowano

kolego sumek bierz co sie da do tego rozsiewacza to inwestycja na lata i weż komputer ktory kiedys pozwoli ci sie podpiąć pod gps 

Opublikowano

kolego sumek bierz co sie da do tego rozsiewacza to inwestycja na lata i weż komputer ktory kiedys pozwoli ci sie podpiąć pod gps

Ja rozumiem, że brać co się da tylko zapomniałem dodać , że na 15 moich ha i 10 planowanej dzierżawy może być problem

Opublikowano

mowie ci że jak bedą sie czepiać niech ci dadzą takiego takiego producenta i w takiej cenie żeby to miał co on ma miec w tabeli środowiskowej 

Opublikowano (edytowane)

Realnie do 90dni po złożeniu wniosku o płatność. A na to masz 9 miesięcy. Czyli może być nawet rok. Wszystko zależy od Ciebie i wymagań jakie będą w decyzji. Jak szybko się z tym uporasz.

Edytowane przez waldii1
Opublikowano

Mam taki problem - dostałem kasę we wrześniu 2015 r. z naboru 2014. Przejąłem gospodarstwo jesienią już obsiane i teraz nie wiem czy trzeba orać to co było posiane? bo w biznasplanie były inne uprawy. Siejąc nie wiedziałem jeszcze dostanę kase i że będę musiał realizować biznesplan, Mial ktoś taki problem?

Opublikowano

Orać nie trzeba ale jak masz zniany ponad 30% to trzeba zmianę zrobić.

No zmiana jest zdecydowanie ponad 30% i nie ma 4 ESU. Znajomy mi powiedział, że w 1 roku po wypłacie środków nie ma obowiązku jeszcze osiągnięcia tego ESU, to prwda? Musiałbym orac 2 ha pszenicy albo rzepaku, to duża strata by była. Jakbym kilka dni wczesniej wiedział że kasę dostanę to bym zostawił pole a tak zrobił się taki bigos. W ODR, powiatowym arimr i na infolinii arimr nikt mi nie jest w stanie powiedzieć jak to rozwiązać żeby nie oraćtego co posiane i dopiero od następnego roku wprowadzić nową roslinę.

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje czy można odkupić ziemię od ojca z premii dla młodego rolnika., dodam że resztę gospodarstwa tez przejmuje od ojca.

Nie możesz kupować pola od rodziny w pierwszym stopniu pokrewieństwa. W rozporządzeniu o tym jest napisane.

Opublikowano

koledzy, mam pytanie odnośnie wrześniowego naboru 2015, więc czy po otrzymaniu decyzji mogę zmienic biznesplan - miałem wpisane 20 szt krów i 20szt cieląt a chciałbym zmienić na ok 30 szt cieląt - zlikwidować krowy. Początkowa wielkość ekonomiczna się zmniejszy czy tak można jeszcze zmienić?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v