Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie odnośnie MR 2015. Mianowicie czy bydło które było wpisane w biznes planie tzn. do obliczenia wejściowej wielkości ekonomicznej muszę przejąć czy ojciec może je sprzedać? Pytam bo nigdzie nie jest to sprecyzowane. Podawało się stan na dzień składnia wniosku, i w moim przypadku były kilka opasów powyżej roku. Część z nich ojciec chciałby teraz sprzedać. I tu moje pytania czy może je sprzedać czy trzeba czekać na listę i wtedy przepisać je nami i dopiero ja będę mógł je sprzedać?

Opublikowano

To nie w temacie Ale jak to jest z Kredytem dla Młodych pomoc w spłacie polega na tym że część oprocentowania splacaja czy ogólnie z całego kredytu 60 % i nie może przekroczyć 70 tyś euro ?

Przyłączam się do pytania.

Opublikowano

Pamiętaj, że abyś dostał premię musisz przejąć gospodarstwo wskazane w biznesplanie. 

,, przejąć gospodarstwo ,, tzn.  powierzchnie gruntów ??? Bo tak jak ja zadeklarowałem w wniosku MR2014 60 szt. trzody chlewnej a  przejąłem stan 45 szt ( teraz jest około 80 szt. jeszcze nie zarejestrowałem ) I właśnie ten cytat polega tylko na gruntach ??? no bo już prawie rok minie od złożeniu wniosku MR2014 a trzoda wiadomo 3,5 miesiąca i nie ma :)

Opublikowano

Gospodarstwo to nie tylko grunty :)

to właśnie ja wiem, dlatego dałem cudzysłów :) ale odnosząc się do tych szt. trzody ( 3.5 miesiąca ) bydło ( byk 1.5 roku ) więc stany posiadania przez ten okres mogły się pozmieniać. I czy to wpływa w jakimś stopniu w razie kontroli ??? bo moje zlecenie przelewu poszło dokładnie 2 tyg. temu ( 3.11. z rana ) i właśnie dlatego pytam w razie kontroli ( wiem narazie muszę zarejestrować i mieć zgodność ze stanem faktycznym ) ale właśnie czy stan zadeklarowania we wniosku +/- 45 szt. a stan faktyczny +/- 60szt robi w jakimś stopniu Im ( ARiMR ) różnicę ??? ( rok czasu, to sprzedałem, to kupiłem, to się urodziło ) zadeklarowane <--> stan na tą chwilę :rolleyes:

Opublikowano

a jak by było błędne konto podane to co wtedy ? w moim przypadku to raczej nie możliwe bo miałem wydrukowany numer rachunku i dołączony do wniosku - wpisywany z tyłu chyba nie był

Opublikowano

jeżeli składałem wniosek na MR w 2014 roku, otrzymałem go w 2015, a pierwszy raz będę uprawiał ziemię w 2016 roku, to mam trzymać się mojego planu upraw z roku bazowego (2014) czy normalnie idę dalej i robię według roku 2016?

Opublikowano

Telefon z agencji, jutro kontrola. kazali przygotować" umowa dzierżawy, akt notarialny, zaświadczenie z krusu oraz potwierdzenie wpłaty składki do krus czy coś takiego. Pytali o to czy kupowane były nawozy bądź środki roślin już na mnie, ale nie, powiedziano mi, że w związku z tym że nie mam jeszcze pieniędzy na koncie kontrola będzie trochu inna. Mówię tu  o młodym rolniku 2014

Opublikowano

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/sejm-uchwalil-ustawe-o-ustroju-rolnym,2134213,4199

http://www.agrofoto.pl/prawo/podstawowa-norma-obszarowa-bez-niej-nie-ma-dzialalnosci-rolniczej,58292.html

To można tą ziemie będzie kupić bez wykształcenia czy nie ? Bo chciałbym zrobić zmiany i za pieniądze z MR kupić a wykształcenia jeszcze nie mam.

Wniosek o płatność złożony 18.09.2015, jakieś poprawki 21.10.2015. Kasa 18.11.2015

Opublikowano

To można tą ziemie będzie kupić bez wykształcenia czy nie ? Bo chciałbym zrobić zmiany i za pieniądze z MR kupić a wykształcenia jeszcze nie mam.

Wniosek o płatność złożony 18.09.2015, jakieś poprawki 21.10.2015. Kasa 18.11.2015

MOIM ZDANIEM nie potrzeba wykształcenia rolniczego żeby kupić lub przejąć ziemie. Wydaje mi sie że plotka to totalna bzura i bezsens! Filmik mówi o tym aby zapobiec wykupowaniu polskiej ziemi przez obcokrajowca, aby bardziej ją uszanować. Tak jakbym za cene 1ha ziemi w polsce kupił np 30ha na ukrainie.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v