Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak również możesz dostać wykaz na dany dzień, np. ja brałem na dzień 1 stycznia z wiadomych powodów. Papierek od reki, przy mnie kobitka sprawdziła i zaraz drukowała. Nie ma z takim czymś problemu.

Edytowane przez SZYMANOX
Cytowanie ostatniego posta
Opublikowano

wiatam czy przy zmianie założeń biznes planu tak wazną rzecza sa ceny maszyn? jak czytam na forum to chyba tak,też zamierzam zrobić zmiane do wniosku i zamiast ciagnika wziąć ładowacz czołowy kosiarkę i zgrabiarkę czy ceny tych maszyn muszą byc identyczne co we wniosku czy wystarczy wydac na nie te 70procent  a ceny moga lekko sie różnic od tych zadeklarowanych ...

Opublikowano

a co brakuje ci do sredniej krajowej? Jesli tak to do sreedniej krajowej wliczana jest ogolna cała powierzchnia gospodarstwa razem z rowami, uzytkami rolniczymi nieuzytkowanymi rolniczo, nawet tam gdzie stoja budynki. Oprócz lasów oczywiscie. Jak na tym gryncie ornym sa jakies szuwary to nie powinno byc problemu bo do sredniej powinno ci sie wliczac. Chyba ze chcesz to uprawiac i brac dopłaty to musisz wykarczowac

będę dzierżawił kilka działek i nawet bez tej jednej będę miał pow. śr. krajowej, to nie są żadne szuwary tylko poprostu na części działki rośnie las. Jak dostanę wezwanie i będę już po to napisz co i jak.

Zaczynam wątpić żeby w tym roku była lista.

Opublikowano

Pawel328 jak sama nazwa którą napisałeś  ,, numeru paszowego ,, wskazuje przetwarzasz plony na pasze w swoim gospodarstwie więc mi się wydaje że musisz, a tym bardziej że ten nr. wymagany jeśli sprzedajesz rzepak ( i pewnie ogólnie zboże ) 30zł  płacisz za wyrobienie tego nr. Więc Twój wybór.

Opublikowano

karste85. Zależy w jakim woj.pow. Ja lubelskie tydzień czasu czekałem i 30 zł + 2.50. Aczkolwiek nie wydaje mi się żeby powiatowa weterynaria ( bo ja tam to wyrabiałem, nr paszowy oraz nr. siedziby stada) mogła tu pobierać opłaty a tu nie :mellow:

Opublikowano

karste85. Zależy w jakim woj.pow. Ja lubelskie tydzień czasu czekałem i 30 zł + 2.50. Aczkolwiek nie wydaje mi się żeby powiatowa weterynaria ( bo ja tam to wyrabiałem, nr paszowy oraz nr. siedziby stada) mogła tu pobierać opłaty a tu nie :mellow:

Ja też za numer siedziby stada płaciłem 30zł to może nr paszowy jest za darmo (jeszcze nie wyrabiałem więc mogę tylko przypuszczać)

Opublikowano

o weterynarii rozmawiamy. płaciłem 11zł + 2,5zł za nadanie numeru siedziby stada trzody chlewnej i 30zł + 2,5 za to zaświadczenie że mogę przetwarzać plony w własnym gosp. ( uprawa, zbiór, transport, przechowywanie i wprowadzanie na rynek paszowy ) i żadnej kontroli z weterynarii nie miałem jedynie co to pobieranie krwi do badania od trzody

Opublikowano

To nie w temacie Ale jak to jest z Kredytem dla Młodych pomoc w spłacie polega na tym że część oprocentowania splacaja czy ogólnie z całego kredytu 60 % i nie może przekroczyć 70 tyś euro ?

Opublikowano

ciekawe czy jutro dostanę kasę.... co prawda agencja ma niby 10-21dni dni na wypłatę to jutro mija 60dni od dnia złożenia wniosku o płatność, a zlecenie poszło 5.11.2015 :) jestem ciekaw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v