Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a to jak kredyt latwic w tak dlugim czasie to hyba mozna bo mi pani z odr mowila ze wyrazaja zawsze zgode bo i tak rozliczyc sie moge przez 3 lata z nimi czyli kupic moge wczesniej ? przed ich zgoda ?

Opublikowano

Z tymi wyrażaniem zgody to różnie jest. Ja się osobiście nie spotkałem z tym aby ARiMR odmówiła ale kiedyś jakiś klient wspominał mi, że na korytarzu w OR rozmawiał z jakimś młodym rolnikiem, który mówił, że jemu nie potwierdzili zmiany. 

Opublikowano

To zależy czy zdobędziesz te 15 pkt bez wykształcenia, jeżeli tak to możesz składać ;)

No właśnie nie jestem pewna czy bez wykształcenia zdobędę wystarczajacą liczbe punktów :)

Opublikowano

Ja też miałem składać na młodego teraz ale mam tylko świadectwo egzaminu r3 czyli z wykształcenia bym miał 0 pkt. Ty też pewnie byś miała zero jeżeli jeszcze nie masz wykształcenia. A jakie inwestycje planujesz i ile masz ha ?

Opublikowano (edytowane)

Dużo rzeczy by sie przydało ale się nie da wszystkiego :) Tak myślałam nad większym  nowym ciągnikiem lub nowymi maszynami .Kupno pola to odpada strasznie drogą chcą tu u nas za ta kase bym kupiła ze dwa ha .

Edytowane przez sylwcia
Opublikowano

Sporo ha masz to może byś miała szanse ale punktacja jest tylko za niektóre maszyny lub też inwestycje więc musisz zobaczyć w rozporządzeniu ile pkt i za co a najlepiej jakbyś poszła do doradztwa rolniczego i oni by Ci w przybliżenu obliczyli czy się załapiesz i czy warto składać ;) to w jakim regionie podlaskiego tak cenią za ziemię ?

Opublikowano

Nawet niech się zaktualizuje i jutro to i tak już po ptokach będą musieli rozporządzenie zmieniać bo data będzie wrześniowa, a taki wałek w KE nie przejdzie

przejdzie, u nich wszystko jest mozliwe podejrzewam ze jeszcze zmienia termin płatnosci z 31 wrzesnia.

w nowym naborze przez 7 dni 244 wnioski - bogactwo  :D

jeszcze zobaczycie ze zmienia te wymagania  ;)

Opublikowano

Mogliby przesunąć wiek młodego rolnika w stronę wieku emerytalnego. :D

Opublikowano

To które te wymagania są takie nie do ogarnięcia kolego papasmerf?

nie napisalem ze sa nie do ogarniecia bo są tylko poprzeczka jest o wiele wyzej niz we wczesniejszym naborze 

7 dni i 244 wnioski gdzie rok temu w 7 dni bylo 15000 wiec chyba przyznasz mi racje ??

grupa producencka 1pkt. przynaleznosc 5 lat zalozmy ze masz 15 pkt. grupa sie rozpada czy z innych powodow z niej wychodzisz badz sa jakies nieprawidlowosci i z 15pkt  robi sie 14 pkt. i oddajesz jakis tam % premii tak mi tlumaczyl gosc w ODR.

wszystko jest do ogarniecia tylko trzeba sie 2 razy zastanowic zwykle siewniki chcecie podciagnac pod uprawe bezorkowa , kontrola wykaze inaczej i pkt spadaja i kaske oddajemy...

244 wnioski w tydzien mowi samo za siebie ze jednak bariera dla nie ktorych jest zbyt duza

Opublikowano (edytowane)

A ja mam wrażenie, że ten pracownik ODR specjalnie Cię postraszył i nagadał parę głupot żeby nie brać odpowiedzialności za Twój wniosek. 

freetaxi szczerze to nie widze w tym co mi powiedzial glupot  :lol: i nie wiem dlaczego mialby mnie straszyc skoro wniosku nie mialem zamiaru skladac...

gabrysiek to oznacza ze Ci ktorzy pobieraja % z premii za wypelnienie nie skomplikowanego wniosku nie zarobia  :D

i porażka jest wlasnie ten przelicznik wielkosci ekonomicznej i to ze jezeli ktos ma świadectwo R3 badz rozpoczetejuz w chwili naboru wyksztalcenie rolnicze ma 0pkt razem z tym co szkoly nie posiada zadnej !!!

Edytowane przez papasmerf
Opublikowano

Ja , też mam stracha bo poprzeczke trochu podniesli , ale jak nie spróbuje teraz to już póżniej wogóle :) . Cały czas miałem w planach zakup nowej przyczepy i kilku maszyn ,ale ,że przyczepa nawet nie jest w rozporządzeniu , to chyba skusze się na obore :)

Opublikowano

freetaxi szczerze to nie widze w tym co mi powiedzial glupot  :lol: i nie wiem dlaczego mialby mnie straszyc skoro wniosku nie mialem zamiaru skladac...

gabrysiek to oznacza ze Ci ktorzy pobieraja % z premii za wypelnienie nie skomplikowanego wniosku nie zarobia  :D

i porażka jest wlasnie ten przelicznik wielkosci ekonomicznej i to ze jezeli ktos ma świadectwo R3 badz rozpoczetejuz w chwili naboru wyksztalcenie rolnicze ma 0pkt razem z tym co szkoly nie posiada zadnej !!!

dla tych którzy powaznie mysleli o tym programi to nie jest problem wybierając szkole specjalnie wybrałem taką aby spełniać wymagania i za szkołę mam już na starcie 5 pkt. Zgodze sie z tym ze wymagania są bardzo ale to bardzo zaostrzone i dużo osób dyskfalifikują jednak nie są az takie zeby nie mozna ich było spełnić jednym słowem trzeba mieć troche szczęścia jak narazie to jet jedna wielka niewiadomo co z tym do końca bedzie dodam że w oddzialach powiatowych jak i regionalnych jest takie zamieszani że nikt nie wie do końca jak ten program wyglada i co jeden to inne wiadomości ma a to dopiero początek co bedzie przy rozpatrywaniu to nawet nie chce myśleć.

Opublikowano

W moim powiecie własnie wpłynął 1 wniosek (mój).  Jestem zdania że połowa osób która składała wniosek w tamtym roku miała by problem spełnić tegoroczne warunki. Mając wymagana powierzchnie bez produkcji zwierzęcej można zapomnieć o pomocy gdyż wielkość ekonomiczna jest zbyt niska (wysokie wymagania 13tyś Euro). 

Mam pytanie, bo mój arkusz jakoś (s)fixował... Popatrzcie sami. Tabela 7
22313509615883931325.jpg

Pytanie skąd te czerone pola? Wartości sa poprawne, natomiast w tabeli 8 dotyczace okresu docelowego jest ok

Opublikowano

umowy dzierżawy muszą być rejestrowane w starostwie czy jest to niepotrzebne

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v