Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam .panowie mam problem chce składać papiery na młodego rolnika mam 15.5 punkta warto? jak myślicie?jeszcze  zastanawia mnie jedno mam świeżo skończoną szkole i mam świadectwo r3 ,ale w tym rozporządzeniu jest napisane że prócz szkoły jeszcze musi być minimum 3 letni staż w rolnictwie i teraz jest problem  bo byłem ubezpieczony w szkole co o tym myślicie? za co ile macie punktów ?

Opublikowano

Jak jest w łódzkim oddziale z potwierdzeniem umowy dzierżawy .Czy musi być notarialnie czy wystarczy potwierdzenie sołtysa.Chodzi mi o stary nabór.

najlepiej w gminie-taniej,u notariusza drożej.u sołtysa ci nie przejdzie....

Opublikowano

w dniu składania wniosku na młodego rolnika mogę mieć od razu przepisane na siebie całe gospodarstwo ?

oraz drugie pytanko, czy przekraczając zakup powyżej 100tyś zł też można podać te maszyny w biznesplanie ? oczywiście wiem że resztę muszę dopłacić

tylko czy tak można

Opublikowano

Mam obecnie 15,18 pkt  działek we wniosku miałem 14,4 ha czy moge zmienic wniosek o przyznianie pomocy tylko na 12,9ha tak aby spasc na koniec "żółtej listy" ?

woj. podkarpackie licze że kazdy 1ha powyzej sredniej krajowej to 0,5pkt

Opublikowano

Możesz mieć przepisane całe gospodarstwo. Wydatkować musisz minimum 70 000 PLN. A jeśli Twoja inwestycja będzie powyżej 100 000 PLN to nie ma z tym problemu. 

Podepnę się do pytania kolegi.

Rozumiem więc że mimo iż "nabywam gospodarstwo w całości" to na dzień składania wniosku mogę nie mieć go w całości przepisanego a tylko 1 ha a resztę mam uzupełnić w ciągu trzech lat?

Nie znalazłem tego w rozporządzeniu...

Opublikowano

Policz dobrze punkty żebyś nie wypadł za listę. Każdy 1 ha ponad średnią krajową to 0,48 pkt. 

freetaxi jeszcze jedno pytanie na które nie padla odpowiedz

czy działki które  były wykorzystane na Mlodego rolnika lub MGR z wcześniejszych naborów może być teraz jeszcze  ujeta w PRG? ( ostatni nabór MR)

Opublikowano

Rozporządzenie mówi jasno, że działki, na które została wypłacona premia z działania "Ułatwienie startu młodym rolnikom" z PROW 2007-2013 nie mogą być ujęte w nowym naborze w nowej perspektywie finansowej. 

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie nowego naboru na młodego rolnika a mianowicie czy jeśli we wniosku zadeklaruje że otrzymane pieniądze przeznacze na zakup ziemi to czy dostane za to jakieś punkty?

Opublikowano

Witam dostałem się na listę i jest mały problem bo aktualnie jestem na stażu z UE, nie wiem co mam teraz robić bo jak zrezygnuje ze stazu to jednocześnie nie będę na bezrobociu a w dniu składania wniosku bylem... Miał ktoś z was podobną sytuacje i jak z tego wyszedł?  

Opublikowano

Mam pytanie, jeżeli dopłaty ma posiadacz gruntów na dzień 31 maja roku i ma utrzymywać grunty generalnie do końca roku.

Jeżeli teraz wnioski są przyjmowane do września tego roku i czas na decyzję jest max 6 miesięcy, to wychodzi max do lutego następnego roku.

I co teraz jeżeli wydadzą komuś decyzję wcześniej przed końcem roku? a kto inny będzie miał dopłaty na całość takiego gospodarstwa?

Co jeżeli wydadzą decyzję po nowym roku? Wtedy obowiązek zgłoszenia do dopłat osoby z młodego rolnika, pomimo tego że wcale nie jest pewne że spełni wszystkie

wymogi do wypłaty?

Jeżeli następny nabór będzie w trakcie roku (i termin decyzji minie do końca nast. roku), jak to pogodzić z dopłatami? (przecież faktycznie, to one

mogą być rozstrzygające dla wniosku o Młodego Rolnika) :unsure:

Opublikowano

@freetaxi dzięki za odpowiedź

mam jeszcze kolejne pytanko, przeznaczając całą sumę na inwestycję budowlaną czyli 100tyś, wiem że mi ona nie wystarczy,  jest taka możliwość żeby dokończyć tą budowę z MGR ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v