Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzis obliczylem na pewno bede mial 15 moze 2-3 wiecej ale nic pewnego.

Ile wy mieliscie punktow gdy dostaliscie  pozytywna decyzje ?  bo zastanawiam sie czy czekac az za rok czy ryzykowac moim zdaniem troche malo ich mam  

Opublikowano

A ja mam takie pytanie w maju wydzierżawiłem od rodziców 25 ha ziemi i złożyłem wniosek o dopłatę. W związku z tym jest szansa na zakwalifikowanie się na młodego rolnika w nowym naborze?

Opublikowano

Pomóżcie proszę:

1. Ile można dostać punktów za posiadanie wykształcenia średniego w zawodzie technik rolnik, przy czym nie była zdawana matura, a za tym nie ma dyplomu z zawodem technik rolnik, tylko świadectwo ukończenia szkoły? Czy w takim przypadku można liczyć na 5 pkt. I wystaczy przedstawienie jedynie świadectwa szkolnego?

2. Jak wyliczyć ilość punktów w kryt. 1 – woj. podlaskie 12,24 ha, gospodarswo 13,25?

3. Możecie skrócić o co chodzi w kryt.3?

4. O co chodzi w kryt. 4? Czy to, że wezmę udział w szkoleniu z PROW jest punktowane? A pod paragraf 6.2. pkt. 2 pppkt. e) mogę podciagnąć to, że mam krowy i sprzedaję te mleko? Czy chodzi o to, że sama musiałabym te mleko przetwarzać, np. na ser i sprzedawać innym?

5. Aby złożyć wniosek trzeba mieć min. 1 ha ziemi. W jakiej formie może mi ojciec go przekazać? Czy musi to być poświadczone notarialnie? Nie wystarczy na chwilę obecną promesa lub oświadczenie ojca, że z dniem przyznania dotacji ziemia zostanie przekazana?A dzierżawa może być? Jeśli tak to jaki dokument jest wymagany?

Zuzaa zapraszam do kontaktu na priv, też jestem z podlaskiego pomagam w przygotowaniu wniosków ;)

Ad.1.  Czy zdawałaś egzamin na technika rolnika? bez zdanego egzaminu = potwierdzenia kwalifikacji w zawodzie nie ma szans na punkty.

Ad.2 za każdy hektar ponad średnią wojewódzką policz sobie 0,25 pkt, czyli tu otrzymasz 0,25 pkt bo masz 1 ha ponad średnią wojewódzką. 

Ad. 3 Masz na myśli Systemy Jakości??? jeśli  zadeklarujesz, że będziesz prowadzić gospodarstwo zgodnie z dodatkowymi wymogami np. Rolnictwa ekologicznego lub Integrowanej produkcji roślin to wtedy otrzymasz punkty. Wiąże się to z prowadzeniem dodatkowej dokumentacji i przestrzeganiem dodatkowych wymogów w ramach działalności.

Ad.4. chodzi o przetwarzanie a nie sprzedaż bezpośrednią mleka.  trzeba zaplanować szkolenia i doradztwo o tematyce związanej z prowadzeniem gospodarstwa rolnego.

Ad. 5. 1 ha ma być własny lub być w posiadaniu. W rozporządzaniu posiadanie to użytkowanie wieczyste lub dzierżawa (jeśli od ojca to akt notarialny lub tańsze rozwiązanie z datą pewną, na 10 lat)

Opublikowano

Witam, w którym momencie należy spełnić wymóg posiadania 70% właśności użytków rolnych.

Tata ma 3,5 ha (woj. lubelskie), brakuje około 2 ha na własność z dzierżawą nie będzie problemu..

Czy w dniu składania wniosku tata powinien mieć już minimalne 5,5 ha własności?

Czy może być 3,5 ha własności i 4ha dzierżawy a po otrzymaniu premi zakup 2 ha?

Opublikowano

freetaxi a jak jest z deklaracja zakupu ziemi w mlodym rolniku stary nabor tzn chodzi mi co mam wpisac zakup przykladowo 1 ha za 50 tys jak to napisac aby sie nikt nie czepial.pozdrawiam

Opublikowano

http://prow2014-2020.pl/2015/08/11/kierujacy-gospodarstwem-bedzie-mogl-aplikowac-o-premie-dla-mlodych-rolnikow/

słuchajcie, chyba ciągle są mylone różne rzeczy

Patrząc, na zmiany w tym nowym rozporządzeniu, w momencie składania wniosku

wydaje się, że chodzi TYLKO o "urządzanie gospodarstwa rolnego" PRZED złożeniem tego wniosku

I zdaję się w rozporządzeniu NIE ma NIC więcej o tym, w jakiej to ma być formie, czy ma to być 70% itd

BO napisali TYLKO, że trzeba załączyć "dokument potwierdzający tytuł prawny do gospodarstwa o powierzchni użytków rolnych co najmniej 1 ha"

Wydaję się, że czym innym jest dalej: kierowanie, prowadzenie tego gospodarstwa.

Ale niestety 12 miesięcy biegnie i raczej nie ma wyjątków, przynajmniej w treści tego co uchwalili..

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Hej MFJD, jeśli masz jakieś pytania związane z http://rolnikon.pl/mlodyrolnik to pisz śmiało do nas na kontakt@rolnikon.pl

Naszym zdaniem warto wpisać wykorzystanie takiego programu do wniosku. Na pewno nic na tym nie tracisz, bo spokojnie możesz sobie to rozliczyć w kosztach kwalifikowanych. Do tego możesz też dopisać komputer w ramach dofinansowania - zarówno on jak i oprogramowanie powinno się liczyć do kosztów kwalifikowanych.

A jeśli chodzi o samo przyznanie dodatkowych 2 punktów, to zgodnie z logiką wykorzystanie naszego systemu powinno zostać zaliczone jako wprowadzenie innowacji przynajmniej organizacyjnej i produktowej. Organizacyjnej - chociażby przez usprawnienie zarządzania dokumentacją, czy magazynem. A produktowej - na przykład dzięki możliwości wykorzystania kalkulatorów żywieniowych, albo dzięki prowadzeniu szczegółowej historii pola, która powinna przełożyć się na wyższą jakość i ilość produktu.

Oczywiście zagwarantować tych punktów nie możemy - ich przyznawanie jest opisane jako "uznaniowe", ale na pewno na tym nie stracisz.

W razie czego pisz - chętnie odpowiemy na wszystkie pytania.

Pozdrawiamy i życzymy otrzymania dofinansowania :)

Edytowane przez RolnikON
Opublikowano

freetaxi podpowiesz w rubryce gdzie sa planowane inwestycje   mam wpisany zakup   mieszalnik  rok realizacji inwestycji 2015 czy  moge wpisac 2015 -2018 ..pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v