Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Osoby zainteresowane pomocą w przygotowaniu dokumentacji na Młodego Rolnika zapraszam do kontaktu na priv. lub do swojej siedziby przy ul. Partyzantów 22, 28-100 Busko-Zdrój. Działam na ternie świętokrzyskiego, małopolskiego i ościennych powiatów.

EuroPlan Fundusze UE

email: zawadue@gmail.com

Opublikowano (edytowane)

Nie wszystkie punkty są dla mnie jasne, więc może ktoś tu napisze, w jaki sposób dostać punkty za to:

inwestycje w zakresie ochrony środowiska i klimatu - przyznaje się nie więcej niż 5 punktów.

I czy budowa silosa zbożowego to jest inwestycja budowlana związana z działalnością rolniczą

Niestety za wykształcenie mam 0 punktów, podobnie jak za ziemię, to trzeba jakoś uzbierać te 15 punktów z tego

Edytowane przez michal7536
Opublikowano

Tak w tym tygodniu mówili przed chwilą w agrobiznesie i 3000 osób ma ponoć dostać ;)

Słuchajcie uważnie - nie w najbliższym tygodniu, ale W NAJBLIŻSZYCH TYGODNIACH ma być przesunięcie 70 mln na starego młodego rolnika. Nie ma jeszcze formalnej zgody Komisji Europejskiej. 

Opublikowano

Czegoś tu nie rozumiem słowo zgoda w kontekście przesunięć padało już kilkukrotnie. A teraz są na końcówce dogadywania.

Opublikowano

Tak jak pisałem już ze 2 tygodnie temu - dogadali się nieformalnie, teraz papiery muszą przejść formalną drogą przez kilka biurek, i dopiero dostaniemy oficjalną zgodę. A dopiero jak będzie oficjalna zgoda można zrobić aktualizację listy. 

Opublikowano

6)  różnica wieku pomiędzy przekazującym gospodarstwo lub największą część użytków rolnych wchodzących w skład gospodarstwa a młodym rolnikiem:              a) powyżej 15 do 25 lat – przyznaje się 1 punkt, 

b) powyżej 25 lat – przyznaje się 2 punkty;

7) przejmowanie gospodarstwa w całości lub tworzenie gospodarstwa z gospodarstw przejętych w całości – przyznaje się 3 punkty.

5. W przypadku kryteriów wyboru, o których mowa w ust. 2 pkt 6 i 7, punkty przyznaje się, jeżeli młody rolnik nabywa gospodarstwo na własność.

Może ktoś wie dokładnie jak interpretować te zapisy żeby zdobyć te 5 punktów?

Opublikowano

Jeszcze pytanie do zorientowanych żeby wyprowadzili mnie z błędu jeśli źle to rozumiem o tuż w rozporządzeniu jest coś takiego

o powierzchni użytków rolnych w rozumieniu ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2012 r. poz. 803) w brzmieniu obowiązującym w dniu 12 grudnia 2014 r., równej powierzchni minimalnej, którą stanowi co najmniej średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, 

a w przypadku gdy gospodarstwo jest położone w województwie, w którym średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie jest niższa niż średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju – co najmniej średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie w województwie oraz nie

większej niż 300 ha, 

czyli w np województwie w którym średnia wielkość gospodarstwa jest mniejsza od krajowej na własność trzeba mieć 70% średniej wojewódzkiej?

ktoś wyjaśni?

Opublikowano

Byłem wczoraj w RODR w sąsiednim powiecie , bardzo miły i kumaty gościu . O przesunięciach ze starego naboru stwierdził , że prawdopodobnie listę ogłoszą dzień po zakończeniu przyjmowania nowego MR , aby zablokować tych co dostaną odmowną decyzje ze starego MR . Odnośnie tych szkoleń to jest jakieś nieporozumienie , bo ty sam musisz wpisać sobie temat szkolenia (nie ma żandej listy z tematami) , więc można się "nie wstrzelić " z tematem szkolenia do tych co będą organizowane przez RODR . Odnośnie do punktów za ochrone środowiska masz załącznik nr i tam masz punkty , które później przeliczasz przez wzór z rozporządzenia .

Opublikowano

Jeszcze pytanie do zorientowanych żeby wyprowadzili mnie z błędu jeśli źle to rozumiem o tuż w rozporządzeniu jest coś takiego

o powierzchni użytków rolnych w rozumieniu ustawy z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. z 2012 r. poz. 803) w brzmieniu obowiązującym w dniu 12 grudnia 2014 r., równej powierzchni minimalnej, którą stanowi co najmniej średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju, 

a w przypadku gdy gospodarstwo jest położone w województwie, w którym średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie jest niższa niż średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju – co najmniej średnia powierzchnia gruntów rolnych w gospodarstwie w województwie oraz nie
większej niż 300 ha, 

czyli w np województwie w którym średnia wielkość gospodarstwa jest mniejsza od krajowej na własność trzeba mieć 70% średniej wojewódzkiej?

ktoś wyjaśni?

Dobrze myślisz, i tak np w woj lubelskim średnia powierzchnia gosp wynosi 7,54 -  czyli 2,26 możesz mieć dzierżaw tj 30%, a reszta czyli 5,28 musisz mieć na własność

Byłem wczoraj w RODR w sąsiednim powiecie , bardzo miły i kumaty gościu . O przesunięciach ze starego naboru stwierdził , że prawdopodobnie listę ogłoszą dzień po zakończeniu przyjmowania nowego MR , aby zablokować tych co dostaną odmowną decyzje ze starego MR . Odnośnie tych szkoleń to jest jakieś nieporozumienie , bo ty sam musisz wpisać sobie temat szkolenia (nie ma żandej listy z tematami) , więc można się "nie wstrzelić " z tematem szkolenia do tych co będą organizowane przez RODR . Odnośnie do punktów za ochrone środowiska masz załącznik nr i tam masz punkty , które później przeliczasz przez wzór z rozporządzenia .

A mi gość z ODRu powiedział, że będzie lista ze szkoleniami jako załącznik do rozporządzenia w najbliższym czasie 

Opublikowano (edytowane)

Dojeżdzam. Akurat kilka osób z kujawsko - pomorskiego mam umówionych.Też tak słyszałem odnośnie tych szkoleń ale według mnie dziwna sprawa trochę :) Gelorolnik jeśli jesteś w województwie gdzie średnia jest mniejsza niż krajowa to 70 % własności dotyczy powierzchni wojewódzkiej. Natomiast w województwach gdzie średnia jest większa to 70 % liczymy od krajowej. 

Edytowane przez freetaxi
Opublikowano

A mi gość z ODRu powiedział, że będzie lista ze szkoleniami jako załącznik do rozporządzenia w najbliższym czasie 

W każdym RODRze mówią co innego :P

Miejmy nadzieję , że tak będzie z tą listą łatwe 2 punkty do zgarnięcia :)

Opublikowano

W to akurat nie wierzę że będą chcieli przyblokować część osób i zabrać szansę na premię z nowego naboru. Na pewno nie przed wyborami parlamentarnymi. To by było kilka tysięcy straconych głosów, lekką ręką przekazanych dla PIS. Moim zdaniem własnie dlatego ogłosili nabór w tym a nie innym terminie, bo zbliżają się wybory, i po zakończonym przyjmowaniu wniosków co kilka dni będą trąbić że na dniach będzie lista osób które dostaną premię itp. I nie zdziwiłbym się gdyby przed samymi wyborami pojawiła się lista osób którym przyznano premie oraz jakiś kolejny nabór na inne działania. 

Opublikowano

Dzięki freetaxi. Czemu ludzie pracujący w ODR są tak nie do informowani. Mi dziś Pani powiedziała że np. jeśli składam wniosek na 15 ha to muszę mieć z tego 70% na siebie a 30 % mogę mieć tylko dzierżaw. A tu chodzi o to że np jeśli mieszkam w mazowieckim gdzie średnia  wynosi 8,64 ha to z tej powierzchni muszę mieć minimum 70% na własność czyli 6,04 ha a pozostałe 30% (2,60 ha) mogą stanowić dzierżawy? i nie wiem jak to wytłumaczyć ale spróbuje. Czy mogę dobić do tych 15 ha dzierżawami czy nie? jeśli spełnię warunek 70% na własność średniej wojewódzkiej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v