Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

icon_share.png freetaxi to jest to tak?

Tabela 1.2 w PRG.

Tabela 1.2 Opis planowanych zmian w gospodarstwie (w nawiązaniu do powyżej wybranych opcji).          

tutaj?

dzwoniłem dzisiaj do babki z ARiMR ale powiedziała, że już się nie zajmuje MR.... i dała mi nr do faceta który powiedział mi, że mogę złożyć za jednym zamachem zmianę wniosku i wniosek o płatność

składam:

-wniosek o płatność

-umowy dzierżawy

-zaśw z krus o ubezpieczeniu jako rolnik

i coś jeszcze?

Opublikowano

Freetaxi orientujesz się w takiej kwestii: jeśli mam w biznesplanie zaznaczone że do produkcji roślinnej będę używał stodoły i jest tam zaznaczone że będzie to dzierżawa to umowa ma być dzierżawy czy użyczenia? Pytam bo mówiliśmy na tym forum o użyczeniu sprzętu i użyczeniu budynków.

Ja na umowie dzierżawy dodałem adnotację, że oprócz gruntów wydzierżawiam również od tej osoby również stodołę o powierzchni takiej i takiej na działce X.

Będzie ok? :)

Tylko z tą stodołą to tak wyszło - mam 220 m^2 (tak podała mi osoba wydzierżawiająca), a teraz wziąłem wyciąg z kartoteki budynków i jest tam powierzchnia 160 m^2. Raczej to nie będzie problem i dyrektor agencji zaakceptuje tę zmianę? (bo pismo pewnie trzeba napisać o zgodę) :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Arimr nie ustalila konkretnego wzoru umow dzierzaw trzeba podac od do czas obowiazywania umowy bo ja mam zapis umowa zawarta w dniu ug x na okres 10 lat

Opublikowano

Arimr nie ustalila konkretnego wzoru umow dzierzaw trzeba podac od do czas obowiazywania umowy bo ja mam zapis umowa zawarta w dniu ug x na okres 10 lat

jeśli mam napisane, że umowa zawarta np w dniu 17.11.14(...)na okres 10 lat to wystarczy?

czy musi np pisać, że umowa trwa od 17.11.14 do 17.11.24?

Opublikowano

Pytanie odnośnie maszyn kupowanych za premię MR. W biznesplanie podałem agregat- 24000zł, a teraz wychodzi, że będzie kosztować około 26500zł. inna maszyna będzie tańsza niż podałem wcześniej (25000/ 22000zł). Po podliczeniu wszystkiego brakuje około 4tys do wymaganych 70tys. Dołożę coś o wartości 4tys. Jak i kiedy to najlepiej rozwiązać i czy ceny maszyn trzeba będzie poprawiać w biznesplanie?

Opublikowano

Freetaxi orientujesz się w takiej kwestii: jeśli mam w biznesplanie zaznaczone że do produkcji roślinnej będę używał stodoły i jest tam zaznaczone że będzie to dzierżawa to umowa ma być dzierżawy czy użyczenia? Pytam bo mówiliśmy na tym forum o użyczeniu sprzętu i użyczeniu budynków.

W tym naborze wystarczy umowa użyczenia, rozmawialem z freetaxi i to potwierdzil :)

Pytanie odnośnie maszyn kupowanych za premię MR. W biznesplanie podałem agregat- 24000zł, a teraz wychodzi, że będzie kosztować około 26500zł. inna maszyna będzie tańsza niż podałem wcześniej (25000/ 22000zł). Po podliczeniu wszystkiego brakuje około 4tys do wymaganych 70tys. Dołożę coś o wartości 4tys. Jak i kiedy to najlepiej rozwiązać i czy ceny maszyn trzeba będzie poprawiać w biznesplanie?

nie trzeba sie rozliczac z tymi cenami, abys tylko kupil te maszyny co napisales w BP i wydał minimum te 70 koła

Opublikowano

A jak to jest z użyczeniami maszyn ? napisałem w wniosku że będę użyczał ciągnika od rodziców ale wyszło tak że prawdopodobnie będziemy go sprzedawać  ? będą przez to jakieś problemy ? 

Opublikowano

Witam, chciał bym się dowiedzieć czy można posiadać nr gospodarstwa oraz jakieś zwierzęta typu krowy i czy to nie wyklucza mnie z możliwości skorzystania z młodego rolnika w przyszłości?

Opublikowano

Ceny podałeś w biznesplanie?  U mnie nikt  nic takiego nie wymagał. Szerokości robocze maszyn też podawane jako zakres od - do.

Opublikowano

Paweł może być umowa użyczenia budynku. Nickk a mierzyłeś tą stodołę ile ma faktycznie? Endrju zrób zmianę do PRG i wyrzuć ten ciągnik dla pewnośći tak, żeby nikt nie miał prawa się doczepić w razie czego. Mateusz817mm - Minister coś bąknął o naborze jeszcze w tym roku. Pożyjemy. I się zobaczy. John56l zależy od kiedy masz te zwierzęta na siebie zarejestrowane.

• Like 3
Opublikowano

Witam kolego freetaxi a jak to jest bo składałem na młodego w tym naborze i założyłem numer gospodarstwa bo był potrzebny mam ten numer nadany ale na młodego się nie załapałem czy w momencie kiedy zakładałem numer stawałem się już tak jakbym prowadził gospodarstwo na siebie ale nic na ten numer nie brałem ani żadnych zwierząt nie rejestrowałem czy to może mnie wykluczyć z następnych naborów z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Otrzymałem premie na młodego rolnika , pieniądze lada dzień mają być na koncie, i z tego co słyszałem po nowym roku ma byc nabór na modernizacje gospodarstw i chciałbym złozyc wniosek tez na maszyny te które mam wpisane na młodego rolnika i moje pytanie jest takie czy taka opcja przejdzie ?

Opublikowano (edytowane)

kolego nowa modernizacja, to z tego co słyszałem, ruszy bliżej końca roku albo i później, niż początku przyszłego roku

dziś a agrobiznesie Sawicki gadał, ze im jeszcze 180mln zostało, i ma starczyć w sumie dla 11 tys młodych ze starego naboru, ciekaw jestem jak to chcą pogodzić z ruszeniem nowego naboru

Edytowane przez majkel207
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v