Skocz do zawartości

Pług Unia Ibis LS Long czy warto???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, czy warto interesować się tym pługiem (zabezpieczenie non stop) 3+1 ew. lita 4  do ciągnika 110 i 135km ??? Czy to kółko boczne sprawia problem przy orce i wogule czy jest to maszyna warta uwagi??? (nowa bądź mało używana) .

Opublikowano (edytowane)

Warto jak najbardziej, kółko z boku jest dobre bo można fajnie od miedzy odorać.  Jednak w tym roku musialem go trzymac ja podnosniku bo jak ciagnik sie topi to plug idzie duzo glebiej. Ciągnik 110 km plug rozstawiony na 40 cm. Można polecić ziemie 3 klasa, kamieni sporo. Raz wygiął się lemiesz z dłutem ale to z winy prędkości 9,5 km/h 8 km/h to jest maksymalnie przy takich ziemiach

2D2F06EF-28D7-49FE-909B-5A27C85151A8.jpeg

B1C0B630-00E3-4440-841D-FB506AD0B6A6.jpeg

Z awarii to założenie dętki do kółka. I tyle z 420 ha już przeorał. Chyba 3x lemiesze. Płozy i piersi fabryczne. Płozy do wymiany piersi jeszcze z dwa lata pojeżdżą.

No i troche za mała ilość piór resora na pierwszej skibie bo np. Przy drzewach to zgina się prawie do środka. Ale lepiej resor niż pług

Edytowane przez Mich9
Opublikowano

Żeby wygiął się lemiesz z dłutem to ciekawe zjawisko (za miękki materiał). To kółko podoba mi się bo nie wystaje za obrys pługa i płoty oraz miedze czy słupy nie straszne tylko czy to nie szkodzi utrzymywaniu głębokości na całej szerokości roboczej??? Czy może orać na 45 cm szerokości na skibę ten pług ?? Resory to wiadomo im więcej piór tym lepiej bo się chyba tak nie odegnie ale to chyba można dołożyć dodatkowe pióra.

Opublikowano

35/40/45 szerokości robocze. Jak jest sucho i wilgotno to w niczym nie przeszkadza. Musi być strasznie mokro, tak jak miejscami w tym roku ale wystarczy podniesc go delikatnie na podnosniku i idzie. Ale nie wyobrażam sobie odorywac od miedz jakbym miał koło z tyłu pługa. Bo na każdej albo graniczne kamienie, głazy albo miedza wyoska na 50 cm 

Opublikowano

Miałem przyjemność orać tym pługiem i pierwsze wrażenie sprawił bardzo pozytywne

Opublikowano

31 minut temu, Mich9 napisał:

35/40/45 szerokości robocze. Jak jest sucho i wilgotno to w niczym nie przeszkadza. Musi być strasznie mokro, tak jak miejscami w tym roku ale wystarczy podniesc go delikatnie na podnosniku i idzie. Ale nie wyobrażam sobie odorywac od miedz jakbym miał koło z tyłu pługa. Bo na każdej albo graniczne kamienie, głazy albo miedza wyoska na 50 cm 

Minionego sezonu byłem operatorem pługa Kuhn Multi-master NSH 123 4+ i tam jest ciekawa przypadłość bo koło jest zamontowane z boku ramy w ok 3 korpusa a mimo to wystaje dobrze ponad 50cm od ostatniego korpusa więc odorywanie od płotów słupów i wysokich miedzy to szama "przyjemność", poza tym jak podniesie się to koło do góry to orze wtedy tylko ostatni korpus bo reszta jest w górze albo robi się meliorację na metr. Swoją drogo maszyna za ponad 70 tys a męka z wykończeniem orki tym cudem, nie powiem jakość orki i wytrzymałość maszyny na plus dla niej ale cena z kosmosu (także i części).

Opublikowano (edytowane)

Tutaj kółko jest na równo z ostatnim korpusem przy 40cm, nawet trochę schowane. Wygoda przy działkach 50-80 arów to trzebaby sporo razy wychodzić. A w dodatku słupki graniczne co wystaja, drzewa wszystko przeszkadza. W ibisie też można dokupić kółko z tyłu ale według mnie się nie opłaca. No i bardzo ważne jest masywna rama.

Edytowane przez Mich9
Opublikowano

Kvernelandem właśnie się da odorać z podniesionym kołem a tym Kuhnem nie no chyba żeby założyć hydrołącznik to może było by lepeij

2 minuty temu, Mich9 napisał:

Tutaj kółko jest na równo z ostatnim korpusem przy 40cm, nawet trochę schowane. Wygoda przy działkach 50-80 arów to trzebaby sporo razy wychodzić. A w dodatku słupki graniczne co wystaja, drzewa wszystko przeszkadza. W ibisie też można dokupić kółko z tyłu ale według mnie się nie opłaca

A no właśnie te małe kawałki i przeszkody to szału można dostać , a to boczne kółko to przy opuszczaniu to czasem nie trzeba pilnować żeby nie wychyliło się za bardzo do przodu??? czy ten amortyzator coś w tym pomaga i ten nożyk co w ziemi idzie przy kole???

Opublikowano (edytowane)

jak jedziesz i opuszczasz to jest dobrze. Jak staniesz i opuścisz to się zdarza 1 na 30. W sensie że pójdzie do przodu zamiast do tyłu. 

Edytowane przez Mich9
Opublikowano
12 godzin temu, vatoviec napisał:

Minionego sezonu byłem operatorem pługa Kuhn Multi-master NSH 123 4+ i tam jest ciekawa przypadłość bo koło jest zamontowane z boku ramy w ok 3 korpusa a mimo to wystaje dobrze ponad 50cm od ostatniego korpusa więc odorywanie od płotów słupów i wysokich miedzy to szama "przyjemność", poza tym jak podniesie się to koło do góry to orze wtedy tylko ostatni korpus bo reszta jest w górze albo robi się meliorację na metr. Swoją drogo maszyna za ponad 70 tys a męka z wykończeniem orki tym cudem, nie powiem jakość orki i wytrzymałość maszyny na plus dla niej ale cena z kosmosu (także i części).

Kuhn 4+ jest przystosowany do 5 korpusu. Mam taki tylko starszy model, oralem na 4 i jak mówisz jest to problematyczne, po dołożeniu 5 korpusu dużo wygodniej się orze. Ale też zaletą odsunietego kółka jest to że nie idzie w koleinie od ciągnika tylko obok i pług nie topi się. Reasumując dla mnie kółko z boku to tylko zaleta w każdym pługu. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.01.2021 o 08:54, driver24 napisał:

Kuhn 4+ jest przystosowany do 5 korpusu. Mam taki tylko starszy model, oralem na 4 i jak mówisz jest to problematyczne, po dołożeniu 5 korpusu dużo wygodniej się orze. Ale też zaletą odsunietego kółka jest to że nie idzie w koleinie od ciągnika tylko obok i pług nie topi się. Reasumując dla mnie kółko z boku to tylko zaleta w każdym pługu. 

Kolego zgadzam się z tobą w 100% tylko w tym przypadku o którym wspominałem jest taki problem, że do tego pługa  na którym pracowałem jest bardzo mało prawdopodobne że ktoś dołoży do niego 5 korpus bo wiąże się to ze zmianą ciągnika na większy. Ten kuhn sam w sobie jest bardzo ciężki a po dołożeniu 5 skiby to na moje oko potrzeba ze 175km co najmniej (a może nawet 200km) - nie uzasadnione ekonomicznie. Jedyne sensowne rozwiązanie toprzeróbka pługa (ramy), bądź kółka w ostateczności zmiana pługa na jakiś 3+1 (taka moja ocena)

Edytowane przez vatoviec
Opublikowano

Witam. Czytam wasze posty bo jestem zainteresowany kupnem pługa Unia ibis L long 3+1,i zastanawiam się czy mf 95 km poradzi sobie w nim. Ziemie różne od piachu po rędzinie. Ciekawi mnie jeszcze jaka waga tego pługa i jak się sprawóją te odkładnie long, czy faktycznie są mniejsze opory podczas orki. Piszcie, ciekawy jestem waszych opini. Pozdrawiam