Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Przymierzam się do wymiany opon przednich w swoim John Deere. Oryginalnie są na nim 540/65/28. Znalazłem w fajnym stanie używane opony 600/60/28. Jak myślicie czy ten rozmiar będzie pasował na felgę? Nie będzie problemu ze zgrywaniem się napędów i czy zmieszczą się w ramę przy maksymalnym skręcie? Czy lepiej sobie odpuścić temat i szukać 540 na 65?

Opublikowano (edytowane)

Opony 540/65R28 to są chyba najszersze opony do Twojego traktora. Standardowo były 16.9R28. Skręć maksymalnie kołami i zmierz ile jest miejsca między oponą a ramą. Różnica szerokości między 540/65R28 a 600/60R28 to tylko 6cm, czyli po 3 centymetry więcej z każdej strony. Do pewności zmierz jeszcze szerokość felgi, czy szersza opona się zmieści na nią.

Co do zgrania się napędów, to nie jestem pewny, bo nie znalazłem w tabelach aby 600/60R28 był szerszym zamiennikiem opony 540/65R28. Węższe zamienniki są np. 480/70R28, ale węższej napewno nie chcesz.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano (edytowane)

@Bumber19 to zależy jaką masz średnicę wewnętrzną opony i jaki jest współczynnik kształtu (profilu) opony. Szerokość opony i współczynnik kształtu mają wpływ na średnicę zewnętrzną opony, co zaś ma wpływ na zgranie napędu przedniej i tylnej osi.

Podaj jaki masz rozmiar opon z przodu ciągnika, to poszukam Ci szerszego zamiennika. Dobrze jakbyś zmierzył szerokość felgi.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
2 godziny temu, PGRdobrawola napisał:

Witam. Przymierzam się do wymiany opon przednich w swoim John Deere. Oryginalnie są na nim 540/65/28. Znalazłem w fajnym stanie używane opony 600/60/28. Jak myślicie czy ten rozmiar będzie pasował na felgę? Nie będzie problemu ze zgrywaniem się napędów i czy zmieszczą się w ramę przy maksymalnym skręcie? Czy lepiej sobie odpuścić temat i szukać 540 na 65?

600 będą 18 mm wyższe od 540 (nowe opony), jak te znalezione są już trochę zdarte, to będą tak wysokie jak nówki 540, więc będzie OK

• Like 1
Opublikowano

Co do skrętu to tak na oko jest więcej jak 3cm teraz, ale też myślałem o tym że można wykręcić śruby ograniczające skręt jeśli koła by były za blisko ramy. Jak będzie cieplej wyjade i zmierze też szerokości przedniej i tylnej osi żeby przód  nie szedł szerzej jak tył ...