Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam ciągnika na 20ha w pieniądzach do 65 tys o mocy od 90 do max 120 co byście polecili rozglądam się nad Deutz fahre Agrotron 6.00 albo MF 6150. 6160 czy może jakiś inny byście polecili najmniej awaryjny i w miarę tani w serwisie odrazu mówię że nie szukam ciągnika w typie Belarus czy zetory chce coś wygodniejszego lecz nie zależy mi na rewersie hydraulicznym. Ciągnik ma posłużyć okolo 5 lat jako główny a później chce kupić nowy na prow bo teraz złożyłem wniosek na młodego rolnika na maszyny dziękuje z wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Zanim kupisz MF z serii 61XX warto obejrzeć ten filmik 

Sam kupiłem 6190 i gdybym wcześniej widział ten filmik to pewnie byłbym trochę mądrzejszy bo się nadzialem. 

Ciężko kupić dobry i zadbany traktor w tej cenie. Jednak jak już się naprawi to ciągniki są dosyć komfortowe i przyjemnie się nimi pracuje. 

Opublikowano

w tej klasie to renault , MF , case , starszy jd ale to będzie już padlina , a co do filmu to, to co pieprzy ten gość to ciężko słuchać , synchronizator można kupić za 2-3 tys a nie za 8 chyba że u nich takie ceny za części zamienne. Niech pokarza arobosa gdzie filtr hydrauliki puszkowy kosztuje 700 zł

• Like 3
Opublikowano

a moze case np 5140 dobra mocna maszyna , ma rewers hydrauliczny , jedyna wada to pompa hydrauliczna ale za 5 tys w razie czego mozna zregenerowac w tucholi , wygoda i duza siła w tym ciagniku i zwrotnosc 

Opublikowano

Jak będą sprzedawać nh to będą wtedy jaja, będzie lepszy od fenda. 

Filmy o każdej marce i każdym modelu można nagrać, jak chcą być najlepsi to niech zrobią transmisję na żywo. 

W tych pieniądzach to mf 61xx i renault ares, może jeszcze case mx. 

Opublikowano

Ty Karol zadowolony z tych MFów? jakie masz hamulce na przyczepy?

Opublikowano
19 minut temu, warchest napisał:

a moze case np 5140 dobra mocna maszyna , ma rewers hydrauliczny , jedyna wada to pompa hydrauliczna ale za 5 tys w razie czego mozna zregenerowac w tucholi , wygoda i duza siła w tym ciagniku i zwrotnosc 

2tys kosztują nowe bebechy do pompy . Gdzieś tu wklejałem linka z ebaya a dostępne były na rumuni. Za regenerację płyty rozdzielczej u mnie gosc wziął 200zł .tuchola zaśpiewała 1800.

19 minut temu, warchest napisał:

2tys kosztują nowe bebechy do pompy . Gdzieś tu wklejałem linka z ebaya a dostępne były na rumuni. Za regenerację płyty rozdzielczej u mnie gosc wziął 200zł .tuchola zaśpiewała 1800.

42 minuty temu, plati napisał:

Zanim kupisz MF z serii 61XX warto obejrzeć ten filmik 

Sam kupiłem 6190 i gd

Ciężko kupić dobry i zadbany traktor w tej cenie. Jednak jak już się naprawi to ciągniki są dosyć komfortowe i przyjemnie się nimi pracuje. 

Godzina roboty i 500mth można ustawić.

Opublikowano (edytowane)

Przez 1500 h pierwsza awaria zmieliło frez na wałku ataku przedniego napedu, wina moja bo ładowałem obornik bez przeciwwagi, i przodu wcześniej nie wytulejowałem. 

Cięgno dolne rozrzutnikiem dostało i się złamało, ale to też moja wina. 

Śruba rzymska dostała nowe tuleje z gwintem, z jednej strona była kontra zaspawana. 

Pompkę paliwa dostał nową, 50 zł kosztowała. 

Wymieniłem dwa przełączniki, jeden od pozycyjnych/mijania i od Ehr, w pierwszym się blaszki wyrobiły i nie stykało nieraz a w drugim się góra obłamała, można było wkręcić wkręta i też by działał.

Koszt takich pstryczków to koło 100 zł. 

Przednie opony zmieniałem, dętkę od środka szczypały. 

To dziadostwo też mi pękło https://sprzedajemy.pl/dzwignia-ogrzewania-mf-massey-ferguson-6110-6120-6130-turobin-2-e30984-nr59087936

Chamulce hydrauliczne. 

25 minut temu, pafnucy napisał:

Ty Karol zadowolony z tych MFów? jakie masz hamulce na przyczepy?

Edytowane przez karol6130
Opublikowano

Widziałem ten film od korbankow ale nie zniechęca mnie to do MF i proszę o opinie uzytkownow czy warto kupić ten ciągnik 6150 czy lepiej 6160 czy Deutz będzie lepszy albo renault jakiś ? Proszę o opinie uzytkownow a nie ludzi którzy obejrzeli filmik a w praktyce nie mają pojęcia o tych ciągnikach 

A to że u korbankow sychnornizator 8 tys a zamiennik 2.600 to inna bajka oni wymieniają wszystko jak leci nie ich pieniądze to mają w d*pie  takie mam wrażenie , jedynie ciekawi mnie co będzie z Ciągnikami abrbos za 10 czy 20 lat. Szukam 20 kilu letniego ciągnika bo na taki akurat mnie stać i prosze o opinie uzytkownow tylko i wyłącznie jaki wybrać MF deutsh fahre czy jakiś renault

Opublikowano

Z tych dwóch mf wybrał bym 6160, wolnossąca 6 ma więcej koni niż 4 turbo, nie ma turbiny, lepszy moment obrotowy, jest cięższa,jest niestety mniej zwrotna niż 4.

Mam 6120 więc to nie to samo, skrzynie biegów mam 16x16 także moja opinia jest podobna do tych co obejrzeli film. 

Opublikowano

wszystko zależy jak trafisz, wiadomo przy kupnie wszystkiego się nie wyłapie. Ceny części  do masseya nie są takie duze jak na tych korbankowych filmach podają, ale kupując traktor 20-30 letni wiadomo ze coś trzeba będzie wymienić. mf seri 3000-6100 to fajne traktory jesli wszystko działa😀

Opublikowano

Nie skupiaj się na jednym modelu, tylko patrz na stan ciągnika, silnika skrzyni i podnośnika, znaczek na masce niewiele da jak kupisz trupa.. Renault Ares są całkiem dobre, Case serii 51x0 podobnie, nawet NH, niestety trzeba jeździć i sprawdzać stan na ile to możliwe

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

w tej klasie to renault , MF , case , starszy jd ale to będzie już padlina , a co do filmu to, to co pieprzy ten gość to ciężko słuchać , synchronizator można kupić za 2-3 tys a nie za 8 chyba że u nich takie ceny za części zamienne. Niech pokarza arobosa gdzie filtr hydrauliki puszkowy kosztuje 700 zł

Nie odnoszę się do ceny części. Odnoszę się do usterek z instalacją, synchronizatorami i ogólnie skrzynia, które w mocno eksploatowanych ciagnikach z tych lat występują. Nie zrobi tam remontu za 2 czy 5 tysi tym bardziej jeśli sam nie będzie umiał naprawić tych rzeczy. 

36 minut temu, adam92 napisał:

Widziałem ten film od korbankow ale nie zniechęca mnie to do MF i proszę o opinie uzytkownow czy warto kupić ten ciągnik 6150 czy lepiej 6160 czy Deutz będzie lepszy albo renault jakiś ? Proszę o opinie uzytkownow a nie ludzi którzy obejrzeli filmik a w praktyce nie mają pojęcia o tych ciągnikach 

A to że u korbankow sychnornizator 8 tys a zamiennik 2.600 to inna bajka oni wymieniają wszystko jak leci nie ich pieniądze to mają w d*pie  takie mam wrażenie , jedynie ciekawi mnie co będzie z Ciągnikami abrbos za 10 czy 20 lat. Szukam 20 kilu letniego ciągnika bo na taki akurat mnie stać i prosze o opinie uzytkownow tylko i wyłącznie jaki wybrać MF deutsh fahre czy jakiś renault

Jestem użytkownikiem MF serii 61XX  i będzie on taki sam jak Twój 6160 nad którym myślisz.  Też będzie skrzynia 32x32. Nie mam mechanicznego synchronizatora, tylko elektryczny. Jeśli chodzi to jest bajka, ale jeśli się pieprzy to mocno to irytujące. Czasem wystarczy wilgoć albo słaby akumulator. 

Nawet nie napisałeś w jakich maszynach będzie pracował bo to że "główny" to niewiele mówi. 

Sprawdź czy autotronik jest dobry i działają wszystkie funkcje. Czy prawidłowo rozłacza napęd powyżej 14km 

Piękna sprawa jest tryb ekonomiczny walka. Przy prasowaniu swietnie się sprawdza.

Mankament jaki u mnie wyszedł to pęknięcie w  obudowie tylnego mostu przy filarze hydrauliki. Kiedy opisałem ten problem tutaj na forum odezwalo się jeszcze dwóch innych użytkowników z taka sama awaria. Trzeba na to zwrócić uwagę. 

Podsumowując, jeśli jest instalacja w dobrej kondycji i ciągnik nie jest wyżylowany to jak najbardziej polecam. Komfort i wygoda zdecydowanie na plus. Jednak z doświadczenia uważam, że kupno ciągnika to loteria. Można jedynie minimalizować ryzyko 

Dobrze też mieć w okolicy fachowca, który robi takie ciągniki, bo nie wszyscy chcą się podjąć. 

Też kiedyś kupowałem, bo tyle miałem kasy. Zrobiłem błąd, bo nie znałem specyfiki ciągnika. Chce żebyś dokonał dobrego zakupu i zwrócił uwagę na elementy które ja pominalem. 

Opublikowano (edytowane)

Ciągnik będzie pracował głównie przy pługu obrotowym 3x45 agregat 4.20. talerzowka+hydropak 2.50 i głębosz i transport a ziemie mam od II KLASY DO IV B ale bez żadnych glin teren płaski. Ogólnie podoba mi się MF 6160. Oglądałem jeden 6150 ale był za bardzo wypicowany i nie podobała mi się zbytnio jego praca. A ty jakie miałeś awarje przy twoim 61xx?

Lepiej brać 6150 albo 40 czy 6 cylindrowy 6160? Który jest lepszy i bardziej trwały ? Bo te 4 cylindrowe patrzę że są trochę droższe 

Edytowane przez adam92
Opublikowano
2 godziny temu, warchest napisał:

W Tucholi, to znaczy w jakim zakładzie, bo tu jest kilka firm zajmujących się regeneracją hydrauliki siłowej?

2 godziny temu, jacek3773 napisał:

Za regenerację płyty rozdzielczej u mnie gosc wziął 200zł .tuchola zaśpiewała 1800.

W Tucholi ale w jakim zakładzie?

Opublikowano

tak samo jak mf tak samo case ciężko będzie ładną sztukę wyhaczyć, z casem miałem okazję jeździć i zaczerpnąć opinii właściciela można by rzec perełki, mechanika, i kierowcy z firmy koszącej pobocza gdzie są 4 sztuki, i mówią że nie ma że boli, ciągniki pancerne, i niczego się nie boją, tylko dbać o jakość oleju i będzie chodzić, w tych pieniądzach można by się zastanowić nad fendtami seri 300/600 lsa, też bardzo przyjemne maszyny, lub ihc/case 1255 xl chociaż to rzadki widok, ale też maszyny godne polecenia, renault 1xx.54 itp też nie narzekają i mają rewers mechaniczny, a są wersję z elektrohydraulicznym ii półbiegami , w tych pieniądzach kupisz bardzo ładne sztuki ciągników które wymieniłem, tym bardziej że nie zależy ci na rewersie a poza ihc z tego co wiem wszystkie można wyhaczyć z ehr, w fendtach powinieneś mieć wałki eco, w renault i maxumach nie wiem jak to jest, do mf mam awersję nie wiem dla czego, może po części przez historię i bardzo małą popularność tych ciągników w mojej okolicy, masz już jakiś budżet, można rozważyć ciągnik starszy jednak w stanie bliskim ideału i po tych 5ciu latach będzie dalej chodliwe bo popularne i pancerne 

Opublikowano

Mam podobny budżet chce ciagnik mechaniczny i przypadł mi do gustu mf4260 4270 masz tam skrzynie od najprostszej 12x4 12x12 z mechanicznym rewersem i 24x24 z elel\ktronicznym rewestem i półbiegiem no i masz mechaniczny podnosnik a silnik to stary 6 gaowy perkins bez turba bardzo oszczedny

Moze ktos posiada i sie wypowie ja mam zamiar kupic z skrzynia 12x12 i bedzie miał tura jak z czesciami i ogólnie ?

Opublikowano
2 godziny temu, bergman31 napisał:

W Tucholi, to znaczy w jakim zakładzie, bo tu jest kilka firm zajmujących się regeneracją hydrauliki siłowej?

W Tucholi ale w jakim zakładzie?

dokladnie to juz nie pamietam , a co tez masz problem z ta pompa ? jak ci siadła i musisz dac do regenracji to moge poszukac moze gdzies mam ich numer tel