Skocz do zawartości

zakup udziału w gruntach rolnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Rob355 napisał:

Witam, jest możliwość nabycia udziału w gruntach rolnych (50% w 10ha - kilka działek). Sprzedający twierdzi, że nie może się dogadać z właścicielem pozostałych 50% stąd sprzedaje jako udziały. Nie ma fizycznie podziału geodezyjnego pomiędzy tych 2 właścicieli. Zakup samych udziałów mnie nie przekonuje pytanie tylko jak wymusić zrobienie podziału aby były granice.  

Ktoś się "bawił" już w takie rzeczy czy warto zawracać głowę, nie jest to jakaś okazja , taka średnia oferta. 

Najlepiej daj sobie spokój  z takim kupnem bo to tylko opłacalne  dla sprzedającego,  on kase do kieszeni i spokój  ma a ty problemy ze wspoludzialowcem a jeszcze cena nie ciekawa.

Opublikowano

Nie chce się tu wymądrzać bo nie jestem radcą ani notariuszem ale miałem podobną sytuację kilka lat temu i pytałem notariusza. Zadał mi tylko pytanie jaki sens miałaby współwłasność jeżeli działka zostałaby podzielona na osobne części wg udziału? Zniesienie współwłasności poprzez notarialny podział działki wg udziału to koszty ale co ważniejsze potrzebna dobra wola drugiej strony - a z tym przeważnie największy problem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bergman31 napisał:

Muszę zasięgnąć opini radcy prawnego w tej sprawie. 

jesli bys doliczyl czas posiadania matki to musialbys sie podzielic udzialem z jej spadkobiercami-jesli jestes jedynakiem to nie problem inaczej rodzenstwo musi sie zrzeknac udzialow

• Like 1
Opublikowano

ale wtedy matka nie byla wlascicelem tych udzialow wujka wiec nie mogla sie tego zrzeknac. niedawno w tygodniku rolniczym byl artykul na ten temat.

jesli sie zrzekna ponownie to do sadu wniosek , wypis z ksiag wieczystych,oplata , starsi swiadkowie i czekac..znalazlem ten artykul i z niego wynika ze nie mozna zasiedziec czesci domu czy dzialki wiec sprawa nie bedzie chyba taka prosta

https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1447974,zasiedzenie-nieruchomosci-dobra-i-zla-wiara-posiadacz-samoistny.html

Opublikowano

Napiszę jeszcze raz. Mama 6 lat temu przekazała mi w darowiźnie 5/6 nieruchomości. 1/6 nadal należy do wujka ( wujek żyje i ma dzieci, czyli spadkobierców). Moje rodzeństwo zrzekło się praw do spadku, w przypadku śmierci mamy. Jest to potwierdzone notarialnie.

Z tego artykułu z linku wynika, że nie można zasiedzieć nieruchomości, której jest się właścicielem. Współwłaściciel to też właściciel.

Jak już wcześniej pisałem, mogę kupić od wujka prawo do jego 1/6 nieruchomości albo liczyć na darowiznę z Jego strony, w co wątpię. Na kupno mnie obecnie nie stać.

Opublikowano

A co jeśli osoba przekaże swój udział na kowr a jest taka możliwość w sytuacji gdy ktoś przechodzi na emeryturę z krus - czy wtedy trzeba pytać o zgodę by złożyć wniosek o dopłaty

Opublikowano

Słuchajcie, jakbym kupił udziały od jednego współwłaściciela i obrabiał ziemię, składał o dopłaty itp. to jak pozostali mogliby mi zaszkodzić? Mogliby zażądać spłaty za udziały, ale jakbym się nie zgodzi to co? Hipotetycznie jakby sprzedali innemu rolnikowi to wtedy co? Obrabiać pole wspólnie i dzielić się plonami wedle udziałów?  

Opublikowano

Dzięki za komentarze, pytałem notariusza to odradza taki zakup jeśli chodzi o grunty, ale podrąże temat, tak jak pisałem póki co oferta nie jest jakaś super, ale lokalizacyjne mi odpowiadałoby. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez daroo9876
      Jaka jest prowizja za udzielenie nowego kredytu preferencyjnego 1% w waszych bankach? W BNP powiedzieli mi że prowizja u nich jest aż 2 %. Czy w każdym banku jest jednakowa czy tylko oni mają taką kosmiczną stawkę? Przy takiej prowizji i krótkim okresie niskiego oprocentowania ten kredyt nie wychodzi tak dobrze. 
    • Przez bamberszol
      Witam. 
      Po zakonczeniu toksycznego związku place alimenty na córkę ( niecałe 3 latka) 800zl plus zawsze jakaś wyprawka. Moja była partnerka  (nie mieliśmy ślubu) nie pracuje bo twierdzi że wychowuje malutką mieszka u swojej matki. Dowiedziałem się że złożyła wniosek da sądu o podwyższenie alimentów. Utrudnia mi widzenia z córką nie mogę jej zabierać na weekendy. Oczywiście córkę widuje co dwa tygodnie. Mam ok 130 km w jedną stronę do niej.  Dojazdy kosztują mnie miesięcznie ok 1000 zł ( autostrada bramki+ paliwo). Czy była partnerka ma prawo aby rządac odemnie alimentów np 2000 zł. Dodam że chodzę do pracy na etat a pola ( glownie żyto i pszenżyto)uprawiam po godzinach. Pozdrawiam
    • Przez PawełG
      Cześć wszystkim!

Wszedłem w posiadanie gruntów rolnych, ale jestem zielony w tym temacie i chciałbym się zorientować co jest możliwe, a co nie.
      Grunt, którego sprawa dotyczy to ok 10 ha pola. Obecnie dzierżawionego, uprawiana jest na nim kukurydza.
      Gleby to w połowie 4A pglp.gs (żytni bardzo dobry, bielicowe i pseusobielicowe, średnie), a w połowie 6Bw pgl.pl (żytni słaby, brunatne wyługowane i brunatne kwaśne, piaski luźne).
      Ponadto na terenie (poza 10 ha) stoją budynki gospodarcze, kilkaset m2, w których dzierżawca trzyma swoje maszyny. To dość duże i wysokie budynki (zmieszczą się nawet i ze 3-4 kombajny).
      Teren znajduje się w województwie łódzkim.

Czy ktoś byłby mi w stanie powiedzieć, czy taki teren jest trudno, czy łatwo wydzierżawić? Czy taka dzierżawa trwa zwykle rok, dwa, czy bardzo długo? I o jakich kwotach możemy mówić przy takich 10 ha + budynkach? I gdzie się zwykle szuka dzierżawcy na taki teren?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Nie oczekuję detali - tylko jakiejś podpowiedzi mniej więcej, bo nie mam bladego pojęcia o temacie.

Bardzo wam dziękuję z góry!
    • Przez Cineek
      Witam serdecznie,

Nadeszła niezbyt przyjemna dla mnie chwila - zapadła decyzja o budowie pewnej drogi 7 metrowej odciążającej pobliskie miasto. Wiadomym jest że będą też robione ronda, zjazdy i drogi dojazdowe do pobliskich pól.
      Na moje nieszczęście na odcinku ok. 800m będzie to przecinać w sumie 4 działki, jak pewnie zdajecie sobie sprawę długie proste pola zamienią się w krótkie nieforemne kawałki co znacznie utrudni przeprowadzanie zabiegów agrotechnicznych.

Pytanie do osób które miały z tym do czynienia, jak wyglądają procedury związane z wykupem takiej ziemi?
      Obecnie są już tam zasiane zboża / rzepak. Na razie cisza ze strony miasta / powiatu i województwa, z mediów można się dowiedzieć że budowa może się rozpocząć w każdej chwili.
      Jakie kroki mogę podjąć i jakie rady w związku z tym mają osoby które już przerabiały ten temat ?
      Nie ukrywam że trochę mnie to przeraża...

Pozdrawiam

• Przez Agrotroj
      Witam. Jakie są obecnie stawki za wynajem miejsca pod słup reklamowy? Baner powiedzmy 4*2m przy drodze ekspresowej
  • Dodaj nową pozycję...
v