Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
21 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

707,50 euro ... co mnie cieszy, jest nadzieja na przebicie poprzedniego max ... 😜

Ja sprzedałem przy poprzednim max. Pewnie stracę. No cóż.....

Opublikowano

Czekać bo będzie drożej,jak szybko spadło tak szybko wróciło na szczyt

Opublikowano

Mnie już taka cena zadawala. Z dopłatami wyjdzie ponad 3500 netto. 

Równie dobrze może ładnie spaść. 1% zmiany ceny to 7,19*4,7=34zł a spadki po 2,5% się zdarzały. 

Opublikowano

dla podtrzymania tematu matif rzepak 718,25 euro za tonę

ciekawe czy jest to najwyższa cena w historii? (pamiętam jeden rok gdzie wszystko wymarzło i chodził po ponad 3k ale u nas towaru wtedy nie było i giełdy nie śledziłam)

Opublikowano
13 godzin temu, kibix napisał:

Mnie już taka cena zadawala. Z dopłatami wyjdzie ponad 3500 netto. 

Równie dobrze może ładnie spaść. 1% zmiany ceny to 7,19*4,7=34zł a spadki po 2,5% się zdarzały. 

Za co tyle dopłaty

25 minut temu, KarolaKarotka napisał:

dla podtrzymania tematu matif rzepak 718,25 euro za tonę

ciekawe czy jest to najwyższa cena w historii? (pamiętam jeden rok gdzie wszystko wymarzło i chodził po ponad 3k ale u nas towaru wtedy nie było i giełdy nie śledziłam)

Tak to jest najwyższa cena

Opublikowano
Cytat

wilgotność 5,0 – 5,9% - bez dopłat,
wilgotność 6,0 – 8,9% - za każde 0,1% dopłata 0,05% ceny netto,
zanieczyszczenia 0,0 – 1,9% - za każde 0,1% dopłata 0,05% ceny netto,
zanieczyszczenia 2,1 – 4,0% - za każde 0,1% potrącenie 0,1% ceny netto,
kwas erukowy powyżej 2,0% - za każde 0,1% potrącenie 0,25% ceny netto,
zawartość oleju powyżej 40,0% - za każde 0,1% dopłata 0,15% ceny netto,
zawartość oleju poniżej 40,0% - za każde 0,1% potrącenie 0,15% ceny netto,
wolne kwasy tłuszczowe powyżej 2,0% - za każde 0,1% potrącenie 0,25% ceny netto.

wilgotność+zanieczyszczenia+olej

W poprzedniej partii dostałem 120 zł dodatku. Teraz będzie ciut więcej bo cena poszła do góry. Trochę braknie jednak do 3500.

Mam jeszcze 37 ton i obdzwoniłem wszystkich okolicznych rolników żeby do 2 transportu dozbierać. Nikt już nie ma rzepaku w okolicy. Ja i tak sprzedam bo potrzebuje kasę na maszynę ale marzec/kwiecień morze być ciekawie. 

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Ile @kibix masz zaolejenia, że tyle dopłaty wyciągniesz? 43?

@miwigos, dopłata za zaolejenie, niską wilgotność i niskie zanieczyszczenia.

Ja niedawno sprzedałem  i dostałem 40 zł dopłaty za wilgotność i zanieczyszczenia. Agrolok Osiek. Niestety NIE DOPŁACAJĄ DO OLEJU.!! A miałem 43.5 oleju.  A taki np ADM Czernin dopłaca do oleju i wg ich stawki miałbym ponad 180 zł netto dopłaty do oleju. Tylko że mam do nich ok 150 km. No i ciekawe czy tam też olej by taki był a  nie np 40.5 skoro dopłacają do oleju. (Bo to przecież ma się IM opłacać ) Może ktoś oddawał do ADM -u ?

Edytowane przez Nh89
Opublikowano

Jak mają uwzględnić Ci wyższy olej w cenie w ADM, to masz ciut niższą cenę bazową. Chyba że potrzebują bardzo rzepaku, wtedy są bardziej elastyczni. ;) Zadzwoń i zapytaj, sąsiedzi wolą handlować z ADM, a do Agroloku nikt nie sprzedaje albo wstydzą się przyznać.

Opublikowano

Jaki wyjdzie olej niema pewności, do zakładów za daleko i jak u siebie to 8,5 do 9,5 nie bardzo trzymać , na depozycie nie ma problemu 

Opublikowano

Nie warto u siebie trzymać rzepak jak mam darmowy depozyt, cena w Sławie taka sama jak w Szamotułach

Opublikowano

A ja uważam że warto jeśli się ma możliwości, za depozyt płacisz i dobrze to wiesz gdzie jest ten koszt ukryty.

W dzisiejszych czasach nic pewnego nie ma i 200% pewności nie masz czy za miesiąc (lub kiedy tam zdecydujesz), kiedy postanowisz wystawić fakturę, firma będzie jeszcze istniała, jak jest ssanie na towar to ceny w tych depozytach w miarę nadarzają za rynkiem, ale jak jest lipa mają to w d*pie i jeszcze dodatkowo zaniżają cenę. Rok rokowi nie równy i już z dwa razy rozliczaliśmy rzepak poniżej ceny na żniwa, raz było aż tak że sami dzwonili że trzeba do końca czerwca rzepak rozliczyć albo zabierać ostatecznie zapłacić za rok przechowania. W poprzednim roku było na plus, w tym raczej, chyba, prawdopodobnie, jest szansa, też będzie na plus.

Niestety mamy magazyny na styk do zboża więc to jedyna opcja dla mnie, ale zanim polecę komuś to mówię jak jest, nic za darmo, najlepsza, najbezpieczniejsza opcja trzymać u siebie. Chcesz wypchnąć dzwonisz dookoła, (lub dalej) kto da więcej, patrzysz jak kto z wypłacalnością i podejmujesz decyzje.

Opublikowano (edytowane)

Tylko przechowywanie rzepaku jest bardziej ryzykowne niz pszenicy,znajomy miał cały silos 130 ton, pół metra z góry zrobij sie zjałczały, na szczęście brakło towaru to poszedł bez potyrąceń, więcej nie zamierza przechowywać, pare zloty mniej i święty spokój ,byle firma nie padła ,do końca lutego zamierzam sprzedać, bo dłużej mało kiedy sie opłacało, gdyby były kokosy na przechowywaniu to bym postawił kolejne silosy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

wszystko ma swoje zalety i wady, od przybytku głowa nie boli, jakby była kasa to byłyby kolejny magazyn

na razie śpię spokojnie, ale najspokojniejsza jestem jak towar jest w magazynie, czy to płody, czy to środki do produkcji

Opublikowano

Dopóki są takie warunki jak u nas to daje w depozyt , można zcząć kosić gdy wilgotność jest poniżej 10, 

Opublikowano

Na czym niby w depozycie oszukują? Ja nie widzę różnicy czy sprzedaż czy depozyt. Wjeżdżam na wagę, biorą próbę, pokazują mi wyniki i pytają babki przed komputerem:  depozyt czy sprzedaż. Nawet tego wcześniej nie wiedzą co zamierzam. Od 3 lat nie chcę mi się bawić ze zwalaniem a potem z  załadunkiem, od razu spod kombajnu w depozyt. Różnica spora, sprzedaż w żniwa a sprzed następnego roku styczeń/luty.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v