Skocz do zawartości

Komputer do rozsiewacza nawozów Kuhn Rauch MDS 18.2 Quatron A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pewien dylemat, czy opłaca się wziąć komputer do rozsiewacza? Tzn bez gpsu samo dawkowanie. Rozsiewacz to Rauch MDS 18.2 z nadstawami na 1300l. Innego nie biorę pod uwagę. Będzie pracować na 50 ha . Myślałem nad opcją E-click (włączanie-wyłączanie lewej /prawej strony elektrycznie), ale dealer namawia mnie na opcję z komputerem Quatron A. 

Obawiam się o trwałość takiego komputera i ogólnie elektroniki oraz to, że rozsiewacz będzie pracował pod 2 ciągnikami tj. C-330 do warzyw oraz nowym 100-konnym. Wiem, że można domówić dodatkowy czujnik prędkości żeby był na drugi ciągnik. Jak by pracowała taka C-330 z takim kompem??

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano
23 minuty temu, roni9411 napisał:

Panowie mam pewien dylemat, czy opłaca się wziąć komputer do rozsiewacza ? Tzn bez gpsu samo dawkowanie . Rozsiewacz to rauch mds 18.2. z nadstawami na 1300l . Innego nie biorę pod uwagę. Będzie pracować na 50 ha . Myslalem nad opcja e click (włączanie wylanczanie lewej /prawej strony elektrycznie) ale dealer namawia mnie na opcjie quatron A. 

Obawiam się o trwałość takiego komputera i ogólnie elektroniki oraz to ze rozsiewacz bd pracował pod 2 ciągnikami ,c330do wazyw oraz nowym 100konnym. Ale wiem ze można domówić dodatkowy czujnik predkosci żeby byl na drugi ciągnik. Ale jak by pracowała taka c330 z takim kompem?? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Najpierw słownik w reke a potem wylanczaj ten komputer w tych wazywach

Opublikowano

Posiadam taki komputer i szczerze nie wyobrazam sobie pracy bez niego. Zdecydowanie warto doplacic. Waga wg mnie juz tak potrzebna nie jest bo zrobienie proby kręconej trwa 5min i po wprowadzeniu danych wysiewa co do kg. Ogolnie bardzo łatwy w obsłudze. Mozna w trakcie pracy w słabszych, gorszych miejscach zwiekszac lub zmiejszac dawke. Bierz a na pewno nie pożałujesz.

• Like 1
Opublikowano

Witam, 

Potwierdzam. Próba zajmuje chwilę, sypie co do kg. Mozna zmieniać w dawke w zmiennych warunkach. Na polu jedziesz biegiem jakim ci pole pozwala. Robisz poprzeczniak jedziesz wolniej, masz długie równe pole możesz zasuwac ile fabryka dała. Pozdrawiam 

• Like 1
Opublikowano

Dobra panowie a te czujniki gdzie się zaklada na przednie kolo czy gdzieś indziej? Próbę kręcona robicie zawsze czy np raz dla danego nawozu czy saletry czy polifoski? 

Opublikowano

Warto zapytać o ewentualny koszt części zamiennych do tego rozsiewacza, takich jak komputer, czy elektryczne silniki zasuw, bo cena może okazać się dość wysoka, a z trwałością, jest, jak jest. 

Opublikowano
roni9411 napisał:

Teraz jakaś promocja na kompy i coś kolo 25 500 zł bez żadnych negocjacji.

cena netto czy brutto? dostalem propozycje na mds 18.2 z nadstawa 600l i komputerem za 25 netto i jeszcze do lekkiej negocjacji. Jakby dorzucili plandeke to moze i bym sie zdecydował

Opublikowano
3 godziny temu, rob334 napisał:

cena netto czy brutto? dostalem propozycje na mds 18.2 z nadstawa 600l i komputerem za 25 netto i jeszcze do lekkiej negocjacji. Jakby dorzucili plandeke to moze i bym sie zdecydował

Nie dadzą 🙂

Opublikowano

Niestety tak nie jest. Juz nie raz sie przekonalem ze saletra np anwil z roznych partii leci inaczej wiec probe trzeba robic praktycznie za kazdym razem. A z tym jak jechac to tak na dwa razy bo na poprzeczniakach nie da rady za szybko jechac a po prostej mozna duzo szybciej. U mnie np poprzeczniaki ok 8km/h a po prostej nawet i 16 i roboty ubywa lub musisz zwolnic to z kompem leci Ci ciagle taka sama dawka. Kazdy kto ma komputer powie Ci ze warto dopłacić

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem , ale np musicie trzymać obroty stale np jak jeździe dwojka na poprzyczniaku czy np czworka po prostej??

Edytowane przez roni9411
?
Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Rozumiem , ale np musicie trzymać obroty stale np jak jeździe dwojka na poprzyczniaku czy np czworka po prostej??

540 obrotów na WOM musisz utrzymać. 

A dokładnie tak jak Ci mówi aplikacja na telefonie. 

Opublikowano

ja mam sterownik w starym mds 1142 i bez sterownika  to ja juz nie chce rozsiewacza. Ale proba krecona obowiazkowo przy kazdym nawozie, ten sam nawoz a rozna partia i juz inaczej  leci. Rozsiewacz jest chyba z 2005 roku i caly czas wszystko działa. Co do czujnika predkosci to zwykly kontrakton za 100 zl i masz czujnik predkosci....

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, hemi napisał:

Komputer obowiązkowy i nie bierz  żadnych czujników do koła tylko czujnik po gps od tej firmy https://rootsey.pl/czujnik_predkosci_gps_do_siewnika_opryskiwacza.html . Za dedykowany czujnik do koła masz dwa czujniki gps. Oczywiście mam taki zestaw .

I co wtedy? Mogę sobie zamontować go na rozsiewaczy żeby podpisać różne ciągniki? Jest dokładny taki jak np te na kołach? Nie gubi sygnału?

Opublikowano

Antena idzie na dach, bo ma być najwyżej, jest na magnes. Albo przekładasz albo bierzesz dwa. Jest bardzo dokładny a mam stałe porównanie z nawigacją i prędkościomierzem z czujnikiem na kole.  Sezon u mnie i nie miałem sytuacji z gubieniem sygnału. W ciągnikach 4x4 jest to na pewno najdokładniejsze rozwiązanie . 

Opublikowano
26 minut temu, hemi napisał:

Antena idzie na dach, bo ma być najwyżej, jest na magnes. Albo przekładasz albo bierzesz dwa. Jest bardzo dokładny a mam stałe porównanie z nawigacją i prędkościomierzem z czujnikiem na kole.  Sezon u mnie i nie miałem sytuacji z gubieniem sygnału. W ciągnikach 4x4 jest to na pewno najdokładniejsze rozwiązanie . 

chyba 4x2 bo 4x4 jedzie w miare rowno  no chybs ze bagno to tez gubi predkosc

Opublikowano

W 30tce wystarczy czujnik na przednie koło. Albo pałąk zrobic do czujnika .

W 4x2 dajesz czujnik na przednie koło i masz prędkość prawie idealna , prawie bo jak się koło zapadnie to juz fałszuje. A w 4x4 pod górę na oblepionym możesz się zdziwić jaki jest poślizg. Zresztą z góry też potrafi dołożyć prędkości.