Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja bede leciał pierwszy raz z qq i mam w planie: polifoska, kizeryt i rsm z inhibitorem ureazy przedsiewnie.

zamiast kizerytu i polifoski, kornkali 400-500 kg/ha, 300 kg mocznika pod agregat i 170 kg ultra dap w podsiewacz polecam odmiany mas 31L i mas 30M 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

troche kombinacji, kk stanowi tylko mały dodatek w uprawie, więc starałem sie znaleźć uniwersalne nawozy i pokombinować dawkami. Prościej kupić pare ton danego nawozu niż kupowąc 7 nawozów po 700-1000kg

Opublikowano
16 minut temu, yacenty napisał:

troche kombinacji, kk stanowi tylko mały dodatek w uprawie, więc starałem sie znaleźć uniwersalne nawozy i pokombinować dawkami. Prościej kupić pare ton danego nawozu niż kupowąc 7 nawozów po 700-1000kg

możesz też dać 300 kilo polifoski i rsm pod agregat i 200 kilo polifoski w podsiewacz, posiej więcej kuku na twoich ziemiach na pewno się uda i pod względem dochodu pszenica i jęczmień nie mogą z nią konkurować 

Opublikowano
3 minuty temu, lassie napisał:

możesz też dać 300 kilo polifoski i rsm pod agregat i 200 kilo polifoski w podsiewacz, posiej więcej kuku na twoich ziemiach na pewno się uda i pod względem dochodu pszenica i jęczmień nie mogą z nią konkurować 

Proste 15 ton x 550 netto - koszta i nie wiem jak można twierdzić ze qq na mokro się nie opłaca. U mnie tacy magicy są co mówią, że bez swojego siewnika i kombajnu się nie opłaca a koszt usługi to jakies 10-15% całości kosztów.

Opublikowano
4 minuty temu, Murphys napisał:

Proste 15 ton x 550 netto - koszta i nie wiem jak można twierdzić ze qq na mokro się nie opłaca. U mnie tacy magicy są co mówią, że bez swojego siewnika i kombajnu się nie opłaca a koszt usługi to jakies 10-15% całości kosztów.

W moich stronach tylko nielicznym udaje się osiągać takie plony i to nie w każdym roku... U nas 2018. 2019, 2020 latem było bardzo sucho, a Ty piszesz jakby byle idiocie udawało się tyle zbierać. Jedź do zachodniopomorskiego, wielkopolskiego i zacznij snuć opowieści o 15 tonach. Na południu możecie siać odmiany z wyższym FAO i macie do tego wodę. U nas kukurydza na piachu już skręcona i czeka na deszcz, którego nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nie zmienia to jednak faktu, że w rejonach z długim okresem wegetacji i z wodą to nie ma lepszej rośliny od kukurydzy, i tu muszę przyznać Ci rację.

• Like 2
  • Root Admin
Opublikowano

E tam, daleko szukać - kolega pod Wrocławiem - 2019 - 6 ton, 2020 - 15 ton, czyli średnio już bardzo dobre 10t, ale to dalej nie jest 15.

W tym roku tez nie będzie rekordowych 15 ton - z prostej przyczyny, rok temu w czerwcu pod Wrocławiem spadło 240l, w tym 40, w tej chwili wszystko usycha a rok temu tętniło życiem.

Ja próbuje wejść w qq aby rozciągnął płodozmian, mam świadomość ze to nie jest super, ale lepsze posiać kuku niż znów: pszenica, jęczmień, rzepak, pszenica, jęczmień, rzepak.

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał:

a jak da 8ton? to juz wasze rachunki biorą artystycznie w łeb

tyle to by ci dała jakbyś posiał 20 letnią odmianę odmianę polskiej hodowli najgorzej było w 2015 roku kiedy gawrony wydziobały mi ok.30 % obsady na 30 % powierzchni i do tego nieprecyzyjny siew mocno styranym siewnikiem no i susza  wczesne odmiany średnio wyszło 8,8 t/ha ale za to kosiło się 22% wilgotności średnio i cena wychodziła ok.500 brutto gdzie pszenicę sprzedawało się w na wiosnę 2016 po 560 netto. Jak ktoś już jest doinwestowany i ma duży zapas kapitału obrotowego to mógł wysuszyć ze zbioru 2020 i sprzedać w maju czerwcu po 1000 netto ,gdzie u mnie plon na sucho wyszedł 12,9 t/ha , jeżeli lipiec sierpień popada trochę to mogę liczyć że ten rok poprawi rekord zeszłoroczny bo kukurydza jest bardziej zaawansowana rozwojowo o tej porze do roku poprzedniego ,przejdźmy na temat uprawa kukurydzy 

Opublikowano

U mnie średnio 10 ton a cena w zeszłym roku 400 netto

• Root Admin
Opublikowano

o, czyli już nie 7500 z ha tylko 4000, a zaraz się okaze ze ktoś zebrał 6ton po 350 i bedzie raptem 2100. Tak samo jak się zaczął boom na prow i ludzie pisali wnioski o kredyty i w biznesplanach pisali ze zbieraja po 9-10ton pszenicy po 800zł i swinie maja po 5.5, z po 2-3 latach płacz i obgryzanie paznokci

• Like 2
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

wybacz, głupoty piszesz

obejrzyj G.Bardowskiego i on robił podsumowanie uprawy z 2019 roku ,Złotoryja a Wrocław to nie jest jakoś bardzo daleko ,ten kolega który miał 6t/ha w 2019 to na pewno na północ od Wrocławia a nie na czarnoziemach na południe od miasta ,sam widziałem mapy wielkości opadu z 2019 roku i podkarpackie nie miało wtedy ani lepiej ani gorzej od dolnego śląska

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, lassie napisał:

obejrzyj G.Bardowskiego i on robił podsumowanie uprawy z 2019 roku ,Złotoryja a Wrocław to nie jest jakoś bardzo daleko ,ten kolega który miał 6t/ha w 2019 to na pewno na północ od Wrocławia a nie na czarnoziemach na południe od miasta ,sam widziałem mapy wielkości opadu z 2019 roku i podkarpackie nie miało wtedy ani lepiej ani gorzej od dolnego śląska

Powiem tylko tyle - Złotoryja a Wrocław a to TYLKO 100km - zupełnie inny klimat.
Ja mam do kolegi spod Wrocławia ok 30km w linii prostej - zupełnie inną pogodę mamy, potrafi być 150l różnicy w opadzie

1 minutę temu, Murphys napisał:

W najgorszym roku dała 10,7t a uprawiam od 8lat 

świetnie. Ja miałem poki co kukurydze raz, dała 5.5 tony, a jak rozmawiam z ludzmi którym moge zaufać to wiem ze raz daje 15-16 ton, a raz 6

• Like 1
Opublikowano

U nas murphys jest trochę tak jak u pana Boga za piacem ,kukurydza na słabej ziemi to loteria , kukurydza potrzebuje wody najwięcej  lipiec i sierpień a nie zawsze wtedy jest , ale żeby nie wiem co się działo nikt nie powie mi że na 2 klasie gleby wysuszy kukurydzę 

Opublikowano
4 minuty temu, lassie napisał:

U nas murphys jest trochę tak jak u pana Boga za piacem ,kukurydza na słabej ziemi to loteria , kukurydza potrzebuje wody najwięcej  lipiec i sierpień a nie zawsze wtedy jest , ale żeby nie wiem co się działo nikt nie powie mi że na 2 klasie gleby wysuszy kukurydzę 

U mnie idzie na rekord. Rekordowy nakład wody tyle ze możesz wyciskać ziemie. Jak nie będzie gradu i innych anomalii to będzie dobrze jak nigdy

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
lassie napisał:

u nas 2 klasa to yeti

Opublikowano (edytowane)

U mnie są gleby od 1 do 4a z tym że najwięcej mam 3a , u nas największe susze to 2003,2015 potrafiła wtedy zwijać liście ale dobra ziemia wytrzyma miesiąc bez deszczu , w kukurydzy musi być zrobione nawożenie i odchwaszczanie perfekt ,wtedy można myśleć o wysokim plonie na 2,3 klasie gleby.Są sezony że uda się i na 5-6 klasie ale muszą być opady sam zjeździłem  w kwietniu kawał kraju 2016 za siewnikiem i wielu wtedy się wyleczyło z uprawy kukurydzy po suszy  

Edytowane przez lassie
Opublikowano
2 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

Raczej taniej nie będzie  sam się biję z myślami  czy nie kupić teraz  u nas  jeszcze można dostać po  1610  zł brutto  i superfosfat wzbogacony  1760 zł brutto  to tego dodać azot  to tak jak by metr  polifoski 6 kupił po 200 zł  a  jest 217  brutto

Polidap po ile masz ? wydaje się trochę lepszy od Fosdaru . Zastosowałem 1 raz Polidap i efekty są zboże wygląda na 4 klasie lepiej jak na 1 klasie , z tym że pszenżyto dostało 160 N czystego a polidapu 200 kg na ha . Zapas fosforu pozwolił azot pobrać w 100% zboże jest nadal zielone,  widzę gdzie mają niedobory w zbożach kłosy już białe .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v