Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie jak pogoda pozwoli to Pictor + mospilan jutro po 19.

z drogi jak patrzyłem to wydawało mi się, że jeszcze płatki nie lecą ale przy lekkim potrząśnięciu pare się odrywa na każdej roślinie

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, aprochota napisał:

lepiej ciut dłużej poczekać z tym płatkiem. no chyba że w planie jest t3

Pryska sie na platek, a nie jak juz opadna, bo po ptakach

Poszedł dzis 0.5 pictora robal i 5kg siarczanu magnezu 

Teraz pozostaje czekać na żniwa 😁

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)

A co z tymi które są jeszcze mocno zamknięte w pąkach? Zanim się rozwiną i opadną minie ze dwa-trzy tygodnie. Wtedy spadną i zaczną infekcje bo w roślinie już będzie niewiele substancji aktywnej z ostatniego zabiegu. 

Dlatego ja w tym roku testuje dwa zabiegi na kwitnący. Na pełnie/koniec kwitnienia dam zwykłą strobi. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
aprochota napisał:

skąd wiesz że już płatek? ja też wczoraj opryskalem ale tylko robal płatek za tydzień bedzie

duży może więcej

Skoro rzepak kwitnie, to tzw. "płatek" 😀 od kilku lat już tak robią, następny zabieg pójdzie za ok. 3 tygodnie, tyle że już opryskiwaczem "szczudłowym". Kiedyś robili 2 × 0,25 Pictora + insektycyd, teraz nie wiem, ale zawsze rzepaki mieli zdrowe do końca wegetacji i bez śladów uszkodzeń pryszczarka 🤔

Opublikowano

Rok temu było sucho i gorąco a rzepak kwitł miesiąc. W tym chłodno i mokro myślę że będzie długo kwitł i długo dojrzewał. Dałem coś na początek kwitnienia, ale to praktycznie max opryskiwacza na wysokości. Nie wiem jak zrobię płatka

Opublikowano

Biardzkim męczę 800 l. International na wysokich kołach ale rzepak bardzo wyrośnięty.

Opublikowano
8 godzin temu, tobago napisał:

A co z tymi które są jeszcze mocno zamknięte w pąkach? Zanim się rozwiną i opadną minie ze dwa-trzy tygodnie. Wtedy spadną i zaczną infekcje bo w roślinie już będzie niewiele substancji aktywnej z ostatniego zabiegu. 

Dlatego ja w tym roku testuje dwa zabiegi na kwitnący. Na pełnie/koniec kwitnienia dam zwykłą strobi. 

Strobi ile i na robala też?

Opublikowano
ziomal_one napisał:

tzw. "płatek" jak pierwsze płatki zaczynają opadać, a nie jak roślina kwitnie 

też celuje w dwa zabiegi jeden teraz, drugi jak będzie potrzeba i pogoda 

A kiedy opadają PIERWSZE płatki ??? U nas w okolicy na głównych pędach już jest po kilka zawiązków łuszczyn.

Opublikowano

W ubiegłym sezonie celowo przedłużyłem wyjazd na płatka pictorem jak już były łuszczyny i zgnilizny nie było pomimo że rzepak 2 razy kwitł po przymrozkach.

Opublikowano (edytowane)

rzepak sąsiada, skracał w przymrozki
zdjęcie z wczoraj
w prawym rogu widać gdzie lanca nie sięgnęła
chyba nie wypada pytać co zastosuje na płatek...

IMG_20210513_170940a.jpg

IMG_20210513_170937a.jpg

IMG_20210513_170940.jpg

IMG_20210513_170937.jpg

Edytowane przez zbyszekku
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, zbyszekku napisał:

rzepak sąsiada, skracał w przymrozki
zdjęcie z wczoraj
w prawym rogu widać gdzie lanca nie sięgnęła
chyba nie wypada pytać co zastosuje na płatek...

IMG_20210513_170940a.jpg

IMG_20210513_170937a.jpg

IMG_20210513_170940.jpg

IMG_20210513_170937.jpg

Podobno sprowadzil jakieś środki podrabiane z ukrainy Pan posiadajacy  pole, swoja droga witam niedalekiego sąsiada 😁

Pozostaje tylko kuku :(

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
23 minuty temu, Kubawww napisał:

Podobno sprowadzil jakieś środki podrabiane

no tych "podobno" wersji to jest tyle ilu sąsiadów 😉
a analiza tego co zrobił by była dobrą nauczką dla innych
a największy ubaw maja okoliczni sprzedawcy ŚOR - u mnie nie kupował - ma za swoje  

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy już wszystkie rzepaki w okolicy wyglądają tak. 

inbound1949424628975849758.jpg

Opublikowano
yacenty napisał:

zobacze dziś czy da się wjechać w pole a przy okazji wyjechac. haha. jak będzie szansa na jazdę bez wtopy to chyba psiknę rzepak

Mokro ? 🤔 U nas nie padało od ponad tygodnia, przydałoby się trochę wody 😉

• Root Admin
Opublikowano

u nas w środę była burza. Stacja na gospodarstwie namierzyła 33l, rządowa stacja 5km dalej 80l. Wielu kolegów z drugiej strony Świdnicy popłynęło. Buraki i kuku raczej do przesiania. U nas jak wchodzisz na pole nie po ścieżce to wczoraj wieczorem ściągało buty. Mimo ze mamy dopiero 14. to moja pogodynka ma już rekord jeśli chodzi o maj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v