Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
krzychu121 napisał:

Czekam aż któraś spółdzielnia wpadnie na pomysł żeby sprzedawać mleko i wyroby mleczne od krów z wolnego wybiegu czyli pastwiskowanych. Podejrzewam że kasę ładną na tym można by zrobić. Pytanie czy taki pomysł wejdzie w życie w najbliższym czasie i czy rolnik dostał by wyższą cenę jeśli spełniałby ten wymóg. Jeśli nie to za parę lat nie będzie takich gospodarstw które pastwiskuja bo zakończą produkcję lub trzymają krowy całym rokiem w oborze 

Rada była dziś w mlekpolu? Takie słuchy mnie doszły

moja gmina jedna z najbardziej mlecznych w lubelskim jak nie najbardziej mleczna i nie realne by ktoś ze chciał wypasać brak warunków

Opublikowano

też mi się tak wydaje, kiedyś moja spółdzielnia zaczęła osobno skupować mleko od krów rasy zachowawczej Polska Czerwona, ale raczej słabo to wyszło bo już nie skupiają oddzielnie

Opublikowano
Mistrz18 napisał:

4 godziny temu, DanielFarmer napisał:

chłopaki poradzcie ,równiarka do pryzm bęben reck czy wirnik coś ala fliegl siloverter?

Żółty bęben reck mam i jest git, wcześniej coś na wzór ptzerwracarki dwukaruzelowej to o wiele więcej przejazdów 

masz go standard 1,7m czy poszerzany? a może wcale ten duży skrętny?

Opublikowano
9 godzin temu, kr9292 napisał:

Mleczarnia w łapach dawała kredyty i od zakończenia okresu spłaty trzeba dostarczac mleko jeszcze przez 4albo 5 lat.

3 lata a jak odejdziesz nawet z wypowiedzeniem to płacisz odsetki od kredytu. To już chyba koniec dmuchania mniejszych dostawców bo dużo wymówień, a w tym tygodniu na jednej trasie kierowca pocałował 5 pustych zbiorników na mleko, poszli do laktopolu albo łukowa, sporo też likwidacji, teraz duzi rozwolnienia dostali bo weterynaria kontroluje i skonczyła sie laba hahaha, a mniejsi poszli po rozum do głowy i uciekają za płacenie każdemu wedle upodobań prezesa i szantażyki prezesa nic już nie dają, ludzie mają to gdzieś.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, fantango napisał:

Jest ktoś kto zmienił mlekovite na Sierpc lub w drugą strone jakie różnice poza ceną

Większy nacisk na jakość, lepsza "opieka" działu skupu, dużo lepszy przepływ informacji, większe uwiązanie umową (nie odejdziesz kiedy chcesz), brak non gmo, brak jakiś lojalnościówek, parametry zgodnie z federacją, szybko wyniki po próbach

Skąd jesteś?

Edytowane przez Marcin441
Opublikowano
1 minutę temu, Marcin441 napisał:

Większy nacisk na jakość, lepsza "opieka" działu skupu, dużo lepszy przepływ informacji, większe uwiązanie umową (nie odejdziesz kiedy chcesz), brak non gmo, brak jakiś lojalnościówek, parametry zgodnie z federacją, szybko wyniki po próbach

A somatyka też się zgadza  z federacja czy są duże różnice??

Prawda że przy wpadce pół miesiąca taniej

Opublikowano (edytowane)

Z federacją somatyka się zgadza, średnia jest z 3 miesięcy somatyka i z 2 bakterie, to policz sobie sam somatyka może Cię uwalić w najgorszym przypadku na 3 miesiące (co jest raczej nie możliwe jak się mieścisz w normie, bo trzebaby mocno duży wynik) a bakterie na 2 miesiące. Dużo mleka odstawiasz? Jak nie przejdzie to wtedy lipa bo od cholery potrącają wyjdzie wtedy w okolicach złotówki za litr 

Opublikowano

Mleko poza norma jest 0,09 zł tańsze na jednostce białka 

w klasie extra 0,22 za jednostkę białka 

poza norma 0,13 za jednostkę białka 

jakies 0,3zl 

Tłuszcz i pozostałe składowe ceny bez zmian 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

Skąd jesteś?

A w mlekovicie to odejdziesz kiedy chcesz? Wypowiedzenie pół roku

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, DanielFarmer napisał:

masz go standard 1,7m czy poszerzany? a może wcale ten duży skrętny?

Najzwyklejszy w prawo przed siebie szerokości dokładnie nie pamiętam ale pomiędzy oponami z przodu 

Opublikowano (edytowane)

>44 tyś

34-44 tyś

więcej nie pamiętam xd 

2 godziny temu, Bugii napisał:

Z tego co szlyszalem to sierpc tylko przyjmuje duzych 100 ogonow+

Z 20 km ode mnie robią podejścia do rolnika 250 krów oddaje do mlekovity

Opublikowano (edytowane)

No kierowca wlasnie mowil ze 140 krow przyjeli. Nowa zadluzona obora z 2017r.

A znajomy 40 krow juz 2 lata siedzi na liscie oczekujacych i ostatnio mowili mu ze przyjma go jak postawia seerownie nowa. 

A jak wiadomo juz od kilki lat ja stawiaja a teraz wszystko wstrzymali z powodu drogich mat budowlanych.

Takze jak nie ma sie 100+ krow to nie warto zawracac sobie glowy tym ze was przyjma.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

z mleka przewmysłowego nie wyjdzie dobry produkt , Podaj mi kraj który robi tak , nawet we włoszech tak nie jest , są okreslone normy żywienia bydła  z których robi się sery .czy holandia ma dobre sery ?  wschodnie niemcy gdzie są wielkie fermy mleczne robią przetwórstwo towarowe a zachodnie niemcy galanterie i dobre sery , szwajcaria małe gospodarstwa moge tak dalej wymieniać .    

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

z mleka przewmysłowego nie wyjdzie dobry produkt , Podaj mi kraj który robi tak , nawet we włoszech tak nie jest , są okreslone normy żywienia bydła  z których robi się sery .czy holandia ma dobre sery ?  wschodnie niemcy gdzie są wielkie fermy mleczne robią przetwórstwo towarowe a zachodnie niemcy galanterie i dobre sery , szwajcaria małe gospodarstwa moge tak dalej wymieniać .    

Jarek ja lubię Ciebie czytać 😊👏

Opublikowano (edytowane)

Przecież muszą się z tym liczyć. Ja już dziesięć lat temu słyszałem te pierdzielenia, że za chwilę mleczarnie będą płacić dobrze tylko za jakościowe mleko, dlatego też mocno poszedłem w MO, a dziś mam zapłatę za jakościowe mleko w mlekovicie. A Sierpca widocznie tez takie tematy nie interesują. Może raczej chcą zabezpieczyć jak największą ilość bo widzą co się dzieje

Edytowane przez komizmo
  • Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v