Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

takie działanie to po części likwidacjia spółdzielni ...

Choć jestem malutki to pierdziele , udziałów nie wpłacałem i nie płacę 

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał:

ale wszystko z głową bo może nie być ani kasy z udziałów ani ceny za mleko

Tu zgoda i można to zrobić i nawet trzeba.... I można wycenić i podzielić na rolników, dziś to chyba nie problem żeby dać konkretne papiery na to... 

Opublikowano
48 minut temu, Kierownik napisał:

jedyna w jaka bym zainwestowal to piatnica. Inne mleczarnie to kupa dziada. Jakim cudem tam moga placic po 50gr a nawet 1zl wiecej jak w innych mleczarniach i maja taki zysk, czyli jednak sie da nie golic rolnikow

To znaczy, że jesteś kiepski z kapitalizmu 😂. Żaden inwestor nie wyłoży pieniędzy na spółdzielnię która zamiast wypracowywać zyski dzieli się nimi z chłopkami 😁

Pamiętam parę lat temu duńska Arla robiła przymiarki na jakieś polskie mleczarnie, i pamiętam, że nawet Łowicz wchodził w grę. No to teraz mogą mieć do tego trzypasmową autostradę

Opublikowano
1 minutę temu, komizmo napisał:

Żaden inwestor nie wyłoży pieniędzy na spółdzielnię która zamiast wypracowywać zyski dzieli się nimi z chłopkami

Zasada powinna być prosta:

Udział * procent z wypracowanego wyniku z roku wypłacane po walnym.

Czyli co miesiąc jakaś długoterminowo ustalona cena za mleko, a raz w roku premia dla wszystkich udziałowców. Im więcej do podziału tym lepiej.

A wynagrodzenia zarządu uzależnione od wypracowanego zysku. 

Wtedy by się co niektórzy do roboty wzięli.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, ubogiwladek napisał:

Ja słyszałem plotki że mlekovita przejmie osm końskie. Ale w końskich nikt mi tego nie potwierdził

Niby w mleczarni mówią że nie ale dostawca się zawsze dowiaduje ostatni. W każdej plotce jest ziarenko prawdy-na pewno Ostrowiec od 1.07 mlekovita bierze. Te 10gr premii zostało za czerwiec? 

Opublikowano
Dnia 2.06.2021 o 10:55, Kierownik napisał:

jedyna w jaka bym zainwestowal to piatnica. Inne mleczarnie to kupa dziada. Jakim cudem tam moga placic po 50gr a nawet 1zl wiecej jak w innych mleczarniach i maja taki zysk, czyli jednak sie da nie golic rolnikow

Da się nie "kraść"

22 godziny temu, MariuszDe napisał:

Niby w mleczarni mówią że nie ale dostawca się zawsze dowiaduje ostatni. W każdej plotce jest ziarenko prawdy-na pewno Ostrowiec od 1.07 mlekovita bierze. Te 10gr premii zostało za czerwiec? 

A kto weźmie mleku te, chiński smok? 

Opublikowano
4 godziny temu, Dzidek1982 napisał:

Da się nie "kraść"

A kto weźmie mleku te, chiński smok? 

No jak większość firm chińczycy a któż inny. Ci co snują teorie spiskowe mówią że po to jest ta pandemii żeby przejąć później firmy za bezcen może coś w tym jest... 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kierownik napisał:

ze ile? I Ty bierzesz taka usluge? Sama sieczkarnia to jakiej 500/ha za 800-900 to mam ha z odwozem

Pytasz się czy biorę? A mam jakieś wyjście u nas w okolicy jest 3 co ma sieczkarnie i każdy z nich bierze od 700 do 800 zł za ha a jakby ktoś chciał jeszcze z odwozem to oczywiście +,, parę,, zł na godzine

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kierownik napisał:

ze ile? I Ty bierzesz taka usluge? Sama sieczkarnia to jakiej 500/ha za 800-900 to mam ha z odwozem

Jak nie ma konkurencji to tyle się bierze;p sam po tyle kosze i nikt nie marudzi tylko się cieszy że skoszone. Po 500 zł to ja bym swojej sieczkarni nie trzymał tylko wołał wynająć i mieć z głowy.   A jeszcze 6 lat temu moj znajomy brał 1000 zł i koszenia miał tyle że nie mógł się wyrobić:D

Edytowane przez ubogiwladek
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v