Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, turtojs napisał:

No dobrze, ale w takim wypadku lepiej iść do pracy za 3-4 tysie niż chodzić przy 8 krowach i wszystko robić ręcznie plus nie mieć czasu nawet wyrwać się gdzieś na urlop, życie niewolnika na własne życzenie za marny grosz

Dla mnie to bardziej niezależność , etat to też niewolnictwo , zresztą krowy to nie jest główna produkcja  w moim gospodarstwie , a na etatach robiłem i znam ten miód 🤷‍♂️

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

Nie wiem czemu tak na te czasy narzekacie zatrudniają cały czas firmy, moi koledzy np pracują przy produkcji suszarni, jeden wycina blachy, drugi skręca to, trochę pospawie czasami, obaj mają koło 3,5 tysia plus na święta dodatki plus wczasy pod gruszą, pracują w hali cały czas pod dachem, oczywiście zimą ogrzewana, latem klima zapierdziela, choć jak są upały to ponoć nie nadąża ochładzać ale lepsze 25-26 stopni w środku niż 40 na słońcu. Praca od 6 do 14stej co do minuty, jak ktoś potrzebuje to może nadgodziny walić, taki zwykły przykład z woj Opolskiego gdzie mieszkam podałem. Nie znam nikogo z moich znajomych po 30stce którzy pracowali by za mniej niż 3 tysie, uśredniając zarobki kolegów można przyjąć 4 tysie teraz jest takim standardem teraz uznawanym za dobry zarobek u nas

• Like 3
Opublikowano

W moim regionie (okolice Strykowa ) pracy do oporu z tym że  nie każdy nadaje sie na etat i odwrotnie nie każdy może doic krowy kwestia wyboru. Sąsiad z żoną na etacie ziemie obrabia zboże i slome sprzedaje wie że żyje. Nie twierdzę ze lepiej niż my co zyjemy z mleka ale napewno ma więcej wolnego i mniej problemów 

Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

W moim regionie (okolice Strykowa ) pracy do oporu z tym że  nie każdy nadaje sie na etat i odwrotnie nie każdy może doic krowy kwestia wyboru. Sąsiad z żoną na etacie ziemie obrabia zboże i slome sprzedaje wie że żyje. Nie twierdzę ze lepiej niż my co zyjemy z mleka ale napewno ma więcej wolnego i mniej problemów 

Morał z tej historii taki... Niech każdy robi to co mu pasuje i uważa lepsze dla siebie... 

Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszDe napisał:

Morał z tej historii taki... Niech każdy robi to co mu pasuje i uważa lepsze dla siebie... 

Dokładnie tak . Wszyscy  nie będą mleka produkować bo kto by to wypił 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Dokładnie tak . Wszyscy  nie będą mleka produkować bo kto by to wypił 

I tak samo wszyscy nie będziemy na etacie zapitalać bo co będą ludzie wcinać  🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, nikolas29 napisał:

To ile wychodzi litr i przy ilości

To na pewno ile to ci mogę napisać jak faktura będzie , ale tak pobieżnie jakie 1,65-1,70 ilość ok 14tys .

Edytowane przez robert1226
Opublikowano
3 godziny temu, Ursus932 napisał:

I tak samo wszyscy nie będziemy na etacie zapitalać bo co będą ludzie wcinać  🤷‍♂️

Niejaka Spurek twierdzi że można,, wcinać,, trawę i kamienie😁

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, witejus napisał:

to też widać co ma w głowie, siano

A daj spokój ale na razie to się możemy tylko śmiać bo takich ludzi jest ,,0 przecinek,, a za 20 30 lat to większości z nas to i tak nie będzie obchodzić bo hodować krowy będą nieliczni. I żeby nie było że nie na temat Intermilk propozycja przy niewielkich dostawach 5 tys 1,45-1,47.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 minutę temu, MariuszDe napisał:

A daj spokój ale na razie to się możemy tylko śmiać bo takich ludzi jest ,,0 przecinek,,

ja bym się nie śmiał ,wbrew pozorom głupoty to są bardzo niebezpieczni ludzie

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

ja bym się nie śmiał ,wbrew pozorom głupoty to są bardzo niebezpieczni ludzie

Oczywiście częściowo masz rację ale zanim większość uwierzy w te glupoty że krowy dojąc się molestuje seksualnia to jednak minie dużo czasu i nas to nie będzie już pewnie obchodzić. wegetarian ilu jest?- Kilka procent wegan ilu 1-2%a wyznawców,, guru spurek,, pewnie,, 0 koma,, 

Opublikowano (edytowane)

Najbliższe 10 lat to będzie okres zwijania rolnictwa w Europie. Głównie hodowli. Potem zacznie wracać do normy o ile doświadczą ludzie jakiś kataklizmów bądź klęski głodu i za kolejne 5-10 rolnictwo znów będzie dochodową branżą

A trzeba pamiętać że w obliczu jakieś makabry i drogiej deficytowej żywności wszystko powędruje do bogatych Chińczyków

Bo Europa to powoli przy nich staje się drugim światem. Takim rezerwatem i puszczą na wakacje

Edytowane przez komizmo
Opublikowano
12 godzin temu, Marcin133 napisał:

Fajnie się pisze 3-4 tys idź jeden z drugim i zobaczysz czy tak prędko znajdziesz robotę jeszcze w tym czasie...

Zależy jaki rejon kraju. Ja mam 60 km do stolicy więc pracy opór i jak ktoś coś potrafi to od 4 tysiecy wypłaty w zwyż. Ale to też słodko nie jest już przerabiałem kiedys

Opublikowano
Dnia 8.04.2021 o 09:05, Ursus932 napisał:

Dla mnie to bardziej niezależność , etat to też niewolnictwo , zresztą krowy to nie jest główna produkcja  w moim gospodarstwie , a na etatach robiłem i znam ten miód 🤷‍♂️

czyli nie pracowałeś poza rolnictwem ? a ja pracowałem i wcale etat nie jest zły .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v