Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Którą moc agencja w Toruniu bierze pod uwagę? Arion 450 ma znamionowej 125km a nominalnej homologacyjnej 132km, ja mam zakres 120-125km znamionowej we wniosku. 

Edytowane przez Bolo3
Opublikowano
6 godzin temu, Bolo3 napisał:

Wybór padł na ariona i teraz pytanie którego? Arion 430 czy 450? Różnica w cenie 24tys. Na korzyść 450 przemawia miękka kabina, skrzynia 24x24 no i moc oczywiście. Maszyny z którymi by współpracował to pług 4 obrotowa 16 cali, agregat talerzowy 2,5m, siewnik z agregatem talerzowym 2,5m,agregat bezorkowy 2,5m,głębosz 4 łapy, rozsiewacz, belarka, transport, ładowacz czołowy. Jak myślicie ile więcej spali 450 od 430 w takich pracach? 

ja też przystawiam się do Ariona 430. policz ile by wyszło dodać hexashift i amortyzację kabiny do 430 a za rok po gwarancji robisz chipa na ariona 450-460. Tak już też kombinuje to ogarnąć tylko nie pamiętam ile dopłaty za hexa i amory kabiny rozmawiałem w marcu o tym ciagniku. 

Opublikowano
6 godzin temu, Bolo3 napisał:

Wybór padł na ariona i teraz pytanie którego? Arion 430 czy 450? Różnica w cenie 24tys. Na korzyść 450 przemawia miękka kabina, skrzynia 24x24 no i moc oczywiście. Maszyny z którymi by współpracował to pług 4 obrotowa 16 cali, agregat talerzowy 2,5m, siewnik z agregatem talerzowym 2,5m,agregat bezorkowy 2,5m,głębosz 4 łapy, rozsiewacz, belarka, transport, ładowacz czołowy. Jak myślicie ile więcej spali 450 od 430 w takich pracach? 

ile ci wycenili za ariona 430 ? jakie wyposazenie?

Opublikowano
Dnia 13.09.2021 o 12:20, zacx18 napisał:

Czy jest tu ktoś kto ostatnio rejestrował ciągnik typu Claas Arion serii 400 ? ( starsza generacja z normą stage 4 ) , czy dało zarejestrować się go bez problemu ? Bo ponoć według obowiązujących norm emisji spalin to już obowiązuje stage 5 , ciągnik jest nowy a w homologacji ma stage 4 , dealer mówi że można go zarejestrować bez problemu , ale wolałbym to lepiej zweryfikować tylko jak ?

Witam

Rejestracja norm nie Stage 5 w przedziale mocy 56-130kW jest przesunięta o 12 miesięcy.

Czyli ciągniki te można rejestrować do końca roku 2022.

Tutaj masz podstawę prawną.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2020/1040 z dnia 15 lipca 2020 r.

Opublikowano
shreck napisał:

Dnia 13.09.2021 o 12:20, zacx18 napisał:

Czy jest tu ktoś kto ostatnio rejestrował ciągnik typu Claas Arion serii 400 ? ( starsza generacja z normą stage 4 ) , czy dało zarejestrować się go bez problemu ? Bo ponoć według obowiązujących norm emisji spalin to już obowiązuje stage 5 , ciągnik jest nowy a w homologacji ma stage 4 , dealer mówi że można go zarejestrować bez problemu , ale wolałbym to lepiej zweryfikować tylko jak ?

Witam

Rejestracja norm nie Stage 5 w przedziale mocy 56-130kW jest przesunięta o 12 miesięcy.

Czyli ciągniki te można rejestrować do końca roku 2022.

Tutaj masz podstawę prawną.

ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2020/1040 z dnia 15 lipca 2020 r.

dzięki za odpowiedź już ciągnik zarejestrowałem

Opublikowano

TYM 1034 (127km) 250 tys netto

23 godziny temu, sumek666 napisał:

Wyceniał ktoś nowego Masseya 5S?

4 stycznia na dyna 6 i praktycznie full wyposazenie 305tys netto

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, wiacek napisał:

to nie lepiej pomyśleć o arionie 510. ma hexa i amor kabiny i pewnie bez ośki wyjdzie trochę drożej. a moc ma! co myślicie...

też chętnie poznałbym opinię kogoś kto miał styczność z serią 400 i 500, czy naprawdę są mocniejsze? to też 4 cylindry, tyle że od Jelonka... a gabaryt to chyba brakuje mu do serii 600 z 6 cylindrami a cena już zbliżona

Opublikowano

Witam Ile może kosztować nowy ciągnik o mocy 110km? Pracowałby na 20 ha i rocznie robił ok 200mth. Jaki model polecacie? dodam, że pracował by też z turem. Myślałem o markach New Holland lub Kubota

Opublikowano
14 godzin temu, Darek8787 napisał:

też chętnie poznałbym opinię kogoś kto miał styczność z serią 400 i 500, czy naprawdę są mocniejsze? to też 4 cylindry, tyle że od Jelonka... a gabaryt to chyba brakuje mu do serii 600 z 6 cylindrami a cena już zbliżona

Testowałem Ariona 450 i 510, ale w różnych pracach z różnymi maszynami więc ciężko porównać, ale na pewno w Arionie 500 na plus większa kabina. Skrzynia też musi być 24x24, bo w 450 ze skrzynią quadrashift brakowało biegów w polu. Poza tym 510 ma mocniejszy podnośnik, jest trochę dłuższy, więc jak ktoś chce typowo do prac polowych to bez wahania brałbym 510.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, czyzyk85 napisał:

Witam Ile może kosztować nowy ciągnik o mocy 110km? Pracowałby na 20 ha i rocznie robił ok 200mth. Jaki model polecacie? dodam, że pracował by też z turem. Myślałem o markach New Holland lub Kubota

deutz fahr mały i zwinny ciągnik ma regulacje rewersu jak i system stop&go jak do hodowli to brałbym go jak reksio szynkę :P

Opublikowano
5 godzin temu, Bercik92 napisał:

deutz fahr mały i zwinny ciągnik ma regulacje rewersu jak i system stop&go jak do hodowli to brałbym go jak reksio szynkę :P

Jaka cena ? Szukam czegos podobnego i taniego

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v