Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

nic mi się nie wydaje. akurat równocześnie mieliśmy świnie, które wtedy były w cenie. pewnego truskawkowego dnia wieczorem podliczylem na jaką kwotę nazbieralismy truskawek w pełnym słońcu i wyszło mi, że to była równowartość jednego tucznika. (wtedy zbieraliśmy tylko we trójkę) na następny dzień zaczepilem pług i zaoralem to gowno. świnie chociaż pod dachem się oporządzało... potem cena świń poszła w dół, ale do truskawek nie wróciłem.

-15 dopiero. nie jest tak źle

Pamiętam jak parę lat temu ojciec za zysk ze sprzedazy tuczników (jeden rzut) kupił bizona 😀 w tedy było nie wiem z 6-7 macior i od tego się paslo prosieta. Jak świnie się skończyli tak i ojciec praktycznie gospodarkę zaprzestał prowadzić

Opublikowano

No z przed😁

danielursus3p napisał:

Pamiętam jak parę lat temu ojciec za zysk ze sprzedazy tuczników (jeden rzut) kupił bizona 😀 w tedy było nie wiem z 6-7 macior i od tego się paslo prosieta. Jak świnie się skończyli tak i ojciec praktycznie gospodarkę zaprzestał prowadzić

Kurcze pamiętam w 88 r było 500 gęsi , ojciec sprzedał na jesień i pojechał za Kielce do Agromy po zetora 7211, to było pierwszy taki w okolicy Mówił że jeszcze hajsu mu zostało.

Opublikowano
8 minut temu, danielursus3p napisał:

Kolega za rzut świniorów kupił nowego pasata ale kasy brakło na AC , pojechał na uczelnie i zajumali😆

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Kolega za rzut świniorów kupił nowego pasata ale kasy brakło na AC , pojechał na uczelnie i zajumali😆

Haha. A tak by się chociaż podtarł forsą. Zero myślenia 😂

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

napisałbym,ze unikatowy bo złoty

Jak bogol😀

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, soltys48 napisał:

a nie?? z 15 ha za gotówkę nowego paska kupić??

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi. Tylko na pewno nie ze zboża, a z upraw wymagających pracy fizycznej i wysokiej wiedzy ogrodniczej.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

jak nie  jak tak, popacz na jokery😆

Nie oglądam.  Nie będę im wypłat robił 😀

Opublikowano
1 minutę temu, Piotrek1975 napisał:

Łoj o Jokerach to nie mówmy. Dupolizy.

i zebraki

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi.

na naszych ziemiach i bez upraw specjalnych nie ma szans

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, soltys48 napisał:

na naszych ziemiach i bez upraw specjalnych nie ma szans

Nie ma tak łatwo, że w 3 dni się zaorze, w 2 posieje, może 2 dni na opryski, 2 dni na żniwa i by się dochody po 8tys z ha chciało mieć. Przy małych gospodarstwach tylko uprawy wymagające więcej pracy i można żyć nie gorzej niż ten z 50ha. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Żeby oglądać regularnie jockerfarma z wyłączonym adblockiem (brak wyświetleń reklam- brak kasy dla niego) to trzeba być niezbyt bystrym. Na jednym z ostatnich filmików, które u niego oglądałem, to cieszył się przy sprzedaży spalonego suszą jęczmienia, że ludzie go oglądają (czytaj cieszył się, że może ich je*ać, r*chać i na nich zarabiać), ale oczywiście gównażeria oglądająca te wypociny tego nie załapała. No cóż, jaki poziom kanału, tacy widzowie.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Marzy mi się taki passacik 🤔 nówka 98rok z przebiegiem około 180tys 😍

Kupisz bez problemu  :)   ale ze skręconym licznikiem.   :P

Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi.

Marzy mi się taki passacik 🤔 nówka 98rok z przebiegiem około 180tys 😍

Zieciu u mnie Paseratti 19 tdi 99 r, kurła tylko ma trochę naje.. ne bo prawie pół bańki ale zasówa jak nówka😁

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie ma tak łatwo, że w 3 dni się zaorze, w 2 posieje, może 2 dni na opryski, 2 dni na żniwa i by się dochody po 8tys z ha chciało mieć. Przy małych gospodarstwach tylko uprawy wymagające więcej pracy i można żyć nie gorzej niż ten z 50ha. 

no tak,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v