Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

nic mi się nie wydaje. akurat równocześnie mieliśmy świnie, które wtedy były w cenie. pewnego truskawkowego dnia wieczorem podliczylem na jaką kwotę nazbieralismy truskawek w pełnym słońcu i wyszło mi, że to była równowartość jednego tucznika. (wtedy zbieraliśmy tylko we trójkę) na następny dzień zaczepilem pług i zaoralem to gowno. świnie chociaż pod dachem się oporządzało... potem cena świń poszła w dół, ale do truskawek nie wróciłem.

-15 dopiero. nie jest tak źle

Pamiętam jak parę lat temu ojciec za zysk ze sprzedazy tuczników (jeden rzut) kupił bizona 😀 w tedy było nie wiem z 6-7 macior i od tego się paslo prosieta. Jak świnie się skończyli tak i ojciec praktycznie gospodarkę zaprzestał prowadzić

Opublikowano

No z przed😁

danielursus3p napisał:

Pamiętam jak parę lat temu ojciec za zysk ze sprzedazy tuczników (jeden rzut) kupił bizona 😀 w tedy było nie wiem z 6-7 macior i od tego się paslo prosieta. Jak świnie się skończyli tak i ojciec praktycznie gospodarkę zaprzestał prowadzić

Kurcze pamiętam w 88 r było 500 gęsi , ojciec sprzedał na jesień i pojechał za Kielce do Agromy po zetora 7211, to było pierwszy taki w okolicy Mówił że jeszcze hajsu mu zostało.

Opublikowano
8 minut temu, danielursus3p napisał:

Kolega za rzut świniorów kupił nowego pasata ale kasy brakło na AC , pojechał na uczelnie i zajumali😆

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Kolega za rzut świniorów kupił nowego pasata ale kasy brakło na AC , pojechał na uczelnie i zajumali😆

Haha. A tak by się chociaż podtarł forsą. Zero myślenia 😂

Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

napisałbym,ze unikatowy bo złoty

Jak bogol😀

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, soltys48 napisał:

a nie?? z 15 ha za gotówkę nowego paska kupić??

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi. Tylko na pewno nie ze zboża, a z upraw wymagających pracy fizycznej i wysokiej wiedzy ogrodniczej.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

jak nie  jak tak, popacz na jokery😆

Nie oglądam.  Nie będę im wypłat robił 😀

Opublikowano
1 minutę temu, Piotrek1975 napisał:

Łoj o Jokerach to nie mówmy. Dupolizy.

i zebraki

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi.

na naszych ziemiach i bez upraw specjalnych nie ma szans

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, soltys48 napisał:

na naszych ziemiach i bez upraw specjalnych nie ma szans

Nie ma tak łatwo, że w 3 dni się zaorze, w 2 posieje, może 2 dni na opryski, 2 dni na żniwa i by się dochody po 8tys z ha chciało mieć. Przy małych gospodarstwach tylko uprawy wymagające więcej pracy i można żyć nie gorzej niż ten z 50ha. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Żeby oglądać regularnie jockerfarma z wyłączonym adblockiem (brak wyświetleń reklam- brak kasy dla niego) to trzeba być niezbyt bystrym. Na jednym z ostatnich filmików, które u niego oglądałem, to cieszył się przy sprzedaży spalonego suszą jęczmienia, że ludzie go oglądają (czytaj cieszył się, że może ich je*ać, r*chać i na nich zarabiać), ale oczywiście gównażeria oglądająca te wypociny tego nie załapała. No cóż, jaki poziom kanału, tacy widzowie.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Marzy mi się taki passacik 🤔 nówka 98rok z przebiegiem około 180tys 😍

Kupisz bez problemu  :)   ale ze skręconym licznikiem.   :P

Opublikowano
gregor1284 napisał:

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak ktoś ma co na szyi nosić to i z 15 hektarów nowego paska kupi.

Marzy mi się taki passacik 🤔 nówka 98rok z przebiegiem około 180tys 😍

Zieciu u mnie Paseratti 19 tdi 99 r, kurła tylko ma trochę naje.. ne bo prawie pół bańki ale zasówa jak nówka😁

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie ma tak łatwo, że w 3 dni się zaorze, w 2 posieje, może 2 dni na opryski, 2 dni na żniwa i by się dochody po 8tys z ha chciało mieć. Przy małych gospodarstwach tylko uprawy wymagające więcej pracy i można żyć nie gorzej niż ten z 50ha. 

no tak,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v