Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@gregor1284 cenili sie na 150zl/rbh. Ode mnie wzieli 110 i dodatkowo zmniejszyli liczbe godzin. Zle nie wyszlo,ale poprawiac trzeba bylo po nich przy hederze. Teraz zauwazylem ze zle seger zalozyli przy łożysku na sprzegle podajnika zbozowego.

Wyjechałem i ponad 2ha skosilem. Deszcz wygonil i zostalo 0,5ha pszenżyta, z 30ar mieszanki i jakies 7ar orkisza

Opublikowano

ta duża kostka?

szymon09875 napisał:

Przyjechał prasowac słome. Z ok 1.8ha bo poprzeczniaki i raz wkoło warfama objechalem dało 15 kostek, jutro waga bedzie znana. Kurna te kostki to jednak fajna sprawa 🤔

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Tak, pieczarkarnia słome bierze.

gdyby u nas była w usłudze to bym wziął i porobił z tego ściany do silosu (po naszemu śilosu) przejazdowego z kukurydzy. widziałem coś takiego na yt u niemca. świetny pomysł moim zdaniem.

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Bananek napisał:

gdyby u nas była w usłudze to bym wziął i porobił z tego ściany do silosu (po naszemu śilosu) przejazdowego z kukurydzy. widziałem coś takiego na yt u niemca. świetny pomysł moim zdaniem.

No tak. Myszom cieplej. 

Zibi miał taką big paczkę. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
31 minut temu, Belaruss820 napisał:

jakies 7ar orkisza

Co z tym robisz? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik200598 napisał:

Rysiek, i to wszystko dzięki sieczkarni? Wcześniej chyba mało ciąłeś po ludziach?

No nic bez nie koszone

Też było, ostatnie parę lat jak świnie zakazali to mniej, a wcześniej też było.

Starzy klienci wracają co kiedyś słomę zbierali.

Opublikowano
HF86 napisał:

No tak. Myszom cieplej.  Zibi miał taką big paczkę.

A niech siedzą sobie w tej słomie, aby do qq nie szły. choć i w qq miałem w tym roku chyba 4.

wszystkie unicestwione

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a ja 50 założyłem 🤣

a jak rozsiewaczem będę siał to dać w sciern i talerzowka?

Dużo za dużo 

20-25kg max 

Ja w czystym siewie na ziarno sieje około 18kg na hektar 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

to sporo Ci zostanie. możesz Tak jak piszesz. W ścierń i talerzowa. choć może być zbyt głęboko. do 2cm powinna być schowana.

1 godzinę temu, HF86 napisał:

Na potalezowane. Możesz lekko pobronowac. Gorczyca nie lubi głębokiego siewu. Do 20 kg starczy. 

Ja zawsze siałem na ściernisko rozsiewaczem i potem agregat talerzowy i rosła jak głupia. Nie było, że za głęboko

Opublikowano
slawek74 napisał:

DANDYS napisał:

a w czystym siewie ile gorczycy trzeba dać na poplon?

podają od 17 do 30kg

TheraRolnik napisał:

1 godzinę temu, DANDYS napisał:

a ja 50 założyłem 🤣

a jak rozsiewaczem będę siał to dać w sciern i talerzowka?

Dużo za dużo 

20-25kg max 

Ja w czystym siewie na ziarno sieje około 18kg na hektar 

no zobaczymy jak rękę ustawie 😀

Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

A niech siedzą sobie w tej słomie, aby do qq nie szły. choć i w qq miałem w tym roku chyba 4.

wszystkie unicestwione

My to tak nie robimy. Łapie się, zbiera, i jak ktoś na rynek w centrum europy jedzie, to je zabiera i tam wypuszcza. 

Opublikowano
HF86 napisał:

My to tak nie robimy. Łapie się, zbiera, i jak ktoś na rynek w centrum europy jedzie, to je zabiera i tam wypuszcza.

A jak złapiesz w czwartek po południu? karmisz przez tydzień?

Opublikowano
5 minut temu, Bananek napisał:

A jak złapiesz w czwartek po południu? karmisz przez tydzień?

Dużo to to nie zje 

A od wtorku to już się nie daje bo do czwartku rano jakoś dociągnąć  powinne. 

5 minut temu, drobny napisał:

Żniwa zakończone,otwieram browara 🍺🍺

Nie zacząłem ale też otworzę 😉

16280974448413858988832357646297.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, pafnucy napisał:

Co z tym robisz? 

To sasiad sial na dopłaty w ekologii i gdzies tam dalej sprzedawał po czyszczeniu. Zamienilismy sie działkami i juz byl posiany to nie chciało mi sie likwidować.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v