Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Może jaki melon. Dynia też jest lekko omszona jak młoda.

Przypomnij sobie co jadłeś wówczas jak cię w tym miejscu pogoniło, a poznasz odpowiedź 🤭

Sałata tam rosła.  Po niczym mnie nie pognało. Zastanawiam się skąd się to wzięło. 

Opublikowano

sie chłop zestarzał i narzeka tylko....

1 minutę temu, bratrolnika napisał:

Mówisz że lepsze jutro było wczoraj???

Opublikowano
4 minuty temu, bratrolnika napisał:

Mówisz że lepsze jutro było wczoraj???

Raczej odpocząć chłop chce 

Opublikowano
2 godziny temu, pafnucy napisał:

Przywieź do mnie. Tylko jutro deszcz nadają

Za mało tego mam i już aż tak bardzo mi nie zależy- byt zwierzaków w zimie mam zapewniony a to to takie "nadprogramowe".

1 godzinę temu, robi57362 napisał:

nie wierzę że byl suchy u mnie 17.5 wilgotnosc

Dla mnie jak mierzyli i miała pszenica 2 lata temu 17 to była dobra... A tak jak @danielursus3p pisze, jak ktoś ma tego 1-2-3 tony to rozsypie cienko na dece i doschnie. 

Yr.no widzi tak

https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-3088493/Poland/Lesser Poland/Powiat oświęcimski/Polanka Wielka

Nie ma sensu słomy brać bo się nie nadąży przewracać, resztki wymieść i w przyszłym roku na czyste zrzucać.

W oddali leje i się błyska.

Opublikowano (edytowane)

A co?

Myślicie że będzie lepiej w rolnictwie?

Ja pod kątem owoców które uprawiam - w 100% jestem pewien że najbliższe 6-8 lat będzie  gorsze.

Może na zbożu będzie ciut lepiej.

14 minut temu, danielursus3p napisał:

Raczej odpocząć chłop chce 

Żebyś wiedział że brakło mi sił, niby wiele fizycznie nie robię a jakoś nogi nie noszą a płuca jakby nie nastarczały pompować. To chyba kumulacja przebiegu i metryki. 

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

A co?

Ja jeszcze inwestuje. Najwyżej bauery przejmą doprawiona glebe.

4 minuty temu, Agrest napisał:

Żebyś wiedział że brakło mi sił, niby wiele fizycznie nie robię a jakoś nogi nie noszą a płucz jakby nie nastarczały pompować. To chyba kumulacja przebiegu i metryki. 

Ja tam ci się w ogóle nie dziwię. Biznesmeni w twoim wieku niektórzy cashują majątek i wyjebane. Wczasy aż do śmierci z ogromną kupka forsy na koncie. 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Żebyś wiedział że brakło mi sił, niby wiele fizycznie nie robię a jakoś nogi nie noszą a płucz jakby nie nastarczały pompować. To chyba kumulacja przebiegu i metryki. 

Dzieci wykazują jakiekolwiek chęci grzebania w ziemi?

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

A co?

Ja pod kątem owoców które uprawiam - w 100% jestem pewien że najbliższe 6-8 lat będzie  gorsze.

Może na zbożu będzie ciut lepiej.

wydaje mi się, że nadszsdł czas w Twoim zyciu, abyś czerwone ferrari sobie kupił. B|

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Ja jeszcze inwestuje. Najwyżej bauery przejmą doprawiona glebe.

Ja tam ci się w ogóle nie dziwię. Biznesmeni w twoim wieku niektórzy cashują majątek i wyjebane. Wczasy aż do śmierci z ogromną kupka forsy na koncie. 

Ja ma wielkie g.

@stempos1980 widział. Nawet na bramę mnie nie stać.

Ty możesz inwestować przy Twoich cenach ziemi.

Ja np nie mam zamiaru iść w zakup kombajnu zbożowego, nie korzystałem i korzystał z programów unijnych nie będę. 

Zakup ziemi pod zboża za te 50tys + jest bez sensu, a nasadzeń nie będę zwiększał.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

wolą na ogół w gównie....

Opublikowano

W zbożu też przyszłość słaba. I dziś  byłem u znajomego, ostatnie lata bydło, teraz 30 h zboża na sprzedaż. A jak hodowal to jeszcze dokupywal. I w regionie sporo takich. 

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

A to musiałbym słoik z pieniędzmi zakopać, wskazać miejsce i obserwować🤣

Opublikowano
Przed chwilą, pafnucy napisał:

Tak jak moja siostra- za dziecka i nastoletności latała za kozą i ślizgała się na g*wnie- teraz jak do stajni wejdzie i w kurze guano wdepnie to wielka tragedia.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

wydaje mi się, że nadszsdł czas w Twoim zyciu, abyś czerwone ferrari sobie kupił. B|

Nie wiem czy wiesz, ale do zakupu Ferrari nie wystarczy gotówka. To zamknięty krąg, gdzie pieniądze to nie wszystko.

Przynajmniej tak jeden właściciel takiegoż mnie informował.

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Przed chwilą, pafnucy napisał:

Tak jak moja siostra- za dziecka i nastoletności latała za kozą i ślizgała się na g*wnie- teraz jak do stajni wejdzie i w kurze guano wdepnie to wielka tragedia.

w stajni to konie a nie kury się trzyma 🤦‍♂️🤪

radekz200 napisał:

9 minut temu, slawek74 napisał:

ja siałem ale chyba już zrezygnuje 🤪😁

Dlaczego? 

przy jednakowym naworzeniu z pszenżytem plon sporo gorszy

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

w stajni to konie a nie kury się trzyma 🤦‍♂️🤪

Regionalne nazewnictwo- mówi Ci to coś Sławciu?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Nie wiem czy wiesz, ale do zakupu Ferrari nie wystarczy gotówka. To zamknięty krąg, gdzie pieniądze to nie wszystko.

Przynajmniej tak jeden właściciel takiegoż mnie informował.

czyli jesteś na dobrej drodze i już wiesz co i jak?, B|

Opublikowano
Przed chwilą, slawek74 napisał:

to nie regionalne tylko najwyżej przekręcone z lenistwa

Regionalne- obora u nas to miejsce składowania obornika a nie pomieszczenie dla zwierząt. Stajnia, chlew- miejsce trzymania zwierząt, bez względu na gatunek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v