Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A jak komuś się nawija trawa to jest na to sposób.

Ja mam założony trójząb a dokręcony głowiczką z żyłką i trójząb działa jak odrzutnik dużej trawy i chroni głowiczkę przed zniszczeniem , czy uderzenien w coś wystającego.

znaczy jak? na kupę jakoś?

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Rysiu kosiłeś z taką głowicą różne typy "zieleniny"? Bo właśnie zależy mi żeby jakoś to szło w każdej trawie, i w tej miękkiej i w jakiś badylach w ziemniakach też. Tylko, że ja mam słabą kosę bo to tylko Stiga SB 39 i czasem ostro pierdzi.

Tak , nie ma w niczym problemu, tylko dużo daje trójząb nad głowiczką bo wtedy nie nawinie.

Opublikowano
Agrest napisał:

2 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Dziś 10 mm i pada💪🌨 Rano o 4 g noszę trawę😎

Kurła koszę

Nie pij już pod tą karkówkę bo rano rozrzutnik zamiast kosiarki zapniesz🤣

Nie martw się kosiarka już podpięta, tylko wyjeżdżać. Pić nie piję tylko drinka trza do pracy jechać😉 Agreściku😁

Opublikowano
2 minuty temu, danielursus3p napisał:

Skrót od Mińsk mazowiecki ..

Nie znalazłem w gogle ale kiedyś mi się zdawało jak tam tędy jechałem ze tam jakaś fabryka była i obok jakieś talerze satelitarne takie duże, dawno tam tędy nie jechałem bo teraz autostrado i wpada się w 50 i jest szybciej niż przez miasto.

Opublikowano (edytowane)

a za jakiś czas zmienię na inny system cięcia. mam ten trójząb, ale kazał dotrzeć na żyłce kilka zbiorników

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
1 minutę temu, pafnucy napisał:

a za jakiś czas zmienię na inny system cięcia. mam ten tróząb, ale kazał dotrzeć na żyłce kilka zbiorników

Samym trójzębem to bardzo wolno idzie bo mało bierze, to dobre ukosić trochę cielakowi bo zetnie jak zwykła kosa bez pobicia trawy i rozrzucenia.

Opublikowano
5 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tak , nie ma w niczym problemu, tylko dużo daje trójząb nad głowiczką bo wtedy nie nawinie.

Ja mam ten nóż ale to nie wypał. Ale może to wynikało z tego, że silnik słaby i za małe obroty. Nawijało się w wyższej trawie niemiłosiernie.

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

12 minut temu, pafnucy napisał:

ja se kawasaki fundnąłem. że tak powiem sprzedawca mnie uwiódł swą mową.

kosa śmiga, tylko coś gratisowa żyłka za szybko ucieka.

Jaka moc i cena?

kupuj stige mam polecam jak chcesz to możesz podjechać i się pobawić

• Thanks 1
Opublikowano
pafnucy napisał:

a za jakiś czas zmienię na inny system cięcia. mam ten trójząb, ale kazał dotrzeć na żyłce kilka zbiorników

na trojzębie lżej idzie to na nim bym docierał

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

Ja mam ten nóż ale to nie wypał. Ale może to wynikało z tego, że silnik słaby i za małe obroty. Nawijało się w wyższej trawie niemiłosiernie.

Jutro dam fotkę, nie nawinie nawet i metrowej ani położnej.

Kiedyś też się męczyłem bo nawijało i tak wpadłem na pomysł dać u góry trójząb a na dole głowiczkę z żyłka, żyłka tnie trójząb odtzuca.

Przed chwilą, pafnucy napisał:

a pewno jutro założę. B|

Dużo lżej na trójzębie idzie, na docieranie lepiej.

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

dać u góry trójząb a na dole głowiczkę z żyłka, żyłka tnie trójząb odtzuca.

A to ciekawe, muszę tak spróbować. Ale to żyłka i tak sieczkę zrobi więc to nie do koszenia na siano. Ale do takich miedz czy do ziemniaków to może dobre.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dużo lżej na trójzębie idzie, na docieranie lepiej.

no i dobrze. właśnie głownie o takie koszenie dla cielaków mi chodziło.

Opublikowano

Samo wyłazi. Wstydzi się 😆

Trawa się kładzie a 3 tygodnie temu tylko po 100 mocznika dostała. Pewnie jej ostatnia dawka w tym roku 

16219685928197878007757326798222.jpg

1621968730568275947234390262019.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

No sieczkę zrobi bo to żyłka tnie

To na siano dalej pozostaje kosa. Nie wie kto gdzie kupić dobrą kosę? Kurła już ze dwie stówy wydałem i samo padło. Tylko "9" wchodzi w grę, mniejszej nie chcę.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Oto jeszcze dobre do koszenia,  z pierwszą kosą było, tu się nie nawija i krzaki tnie.

Screenshot_20210525-205858.jpg

Nikt tego nie używa bo można się zakroić, to niebezpieczne.

Pada ino szum.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v