Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

A mnie masy furgusona. Wezne z wielkim bólem serca 

Ubiegłeś mnie :D No cóż w takim razie dla mnie Fetorek w spadku :D - liczę   @pafnucy, że nie oddasz do innego powiatu 🤣

Opublikowano
HF86 napisał:

18 minut temu, JarekBazydlo napisał:

I tak każdy będzie musiał się zaszczepić bo nic nie załatwisz w banku czy w urzędzie nie mówiący o wyjeździe za granicę. Jeszcze bym się nie zdziwił jak potem zrobią płatna to szczepionkę bo będą szukać kasy...

A Ty jeszcze nie zaszczepiony?

Ja codziennie się szczepiam z żoną 🤭😂

Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

tylko nie zapomnij najpierw okienka wyjąć. 😀

Ja rozpalilem na wodę, ale odkrecilem trochę na dom. kurczę ten zawór czterodrogowy fajna sprawa.

co to jest ? 

Opublikowano
3 godziny temu, marulekk napisał:

@Rolnik1973 ty się robisz jak @Cebulj narzekasz i narzekasz, pprzecie dobra zmiana jest i pan czuwa nad tobą 😉

Nie do końca. @Rolnik1973 już znalazł co miał znaleźć, teraz tylko myśli jak żyć na luzie. @Cebulj szuka tylko nie wie czego i nie może znaleźć.

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Tak, rodzina

Pompa po raz drugi ruszyła w drogę

Screenshot_20210422-151847.jpg

Screenshot_20210422-151901.jpg

Kurła jęczmień wylazł z cm nad ziemię

Ech trzeba było dzisiaj siać.

Tą tarczą co będziesz robił ? Pokazałbyś jej zdjęcia jak dojdzie.

Przed chwilą, tytanowyJanusz napisał:

Wczoraj tona, dzisiaj trzy 😎 640zł/t

Screenshot_20210422-172342.png

Cena netto czy słaba kaloryczność ? Dosyć tanio.

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

a do mnie trafisz🤔 makita gwizda wyszystko powyczyszczałem paliwo świerze łapy benzyną śmierdzą ...

A nie mówiłem, przepijta z pafnucym te piniendze co mechanik miał wziąć. Za moje zdrowie 

Opublikowano (edytowane)

To puść w podłogówkę prosto z pieca wodę o temp 60 stC, a wykorzystaj to coś i zobaczysz różnicę ;) Drugie, dla pieca zaleca się wyższą temperaturę, a takim "czymś" do powrotu z grzejników dopuszczamy sobie ciepłej wody, tak, żeby uzyskać odpowiednią temperaturę. Tak jak @Bananek niżej napisał, tworzą się dwa obiegi, jeden o wyższej, odpowiedniej dla pieca temperaturze, a drugi o niższej. Można coś takiego mieć też na C.W., wtedy mamy na przykład w kranie max 50 st C, i na przykład jak dziecko sobie otworzy kran, to nie oparzy ręki zbyt ciepłą wodą. U siebie przy solarach mam założone, bo nie wyobrażam sobie puścić w układ wody o temperaturze 80st C.

Taki mieszacz można podpiąć pod sterownik, który będzie regulował na podstawie np temperatury w danym pomieszczeniu dozując mniej lub więcej ciepłej wody do układu C.O.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

Wczoraj tona, dzisiaj trzy 😎 640zł/t

Screenshot_20210422-172342.png

Ruski

Bananek napisał:

12 minut temu, DANDYS napisał:

nie slyszał o takim czymś 

Takie coś. Sorki za syf, ale wiadomo jak to w kotłowni. 

IMG_20210422_181208.jpg

takie rzeczy to ja przy poidle potrafię zrobić 😜😁

• Haha 2
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Można coś takiego mieć też na C.W., wtedy mamy na przykład w kranie max 50 st C, i na przykład jak dziecko sobie otworzy kran, to nie oparzy ręki zbyt ciepłą wodą. U siebie przy solarach mam założone, bo nie wyobrażam sobie puścić w układ wody o temperaturze 80st C.

moim zdaniem lepiej bujać temperaturę na bojler na maxa, a założyć baterie z termostatem. bo czasem bywają dni bez słońca i wtedy zanim wystygnie z 80-90°C to jest szansa, że słońce wróci. A mając w bojlerze 50°C, szybciej zejdziesz do zimnej.

Tomasz0611 napisał:

Taki mieszacz można podpiąć pod sterownik, który będzie regulował na podstawie np temperatury w danym pomieszczeniu dozując mniej lub więcej ciepłej wody do układu C.O.

Tak, potrzebny jest wtedy siłownik i sterownik, który mierzy temperaturę powietrza w pomieszczeniach w domu.

Opublikowano (edytowane)

@Bananek bojler bujam na maksa, to tego po prostu domieszane jest trochę zimnej wody, jak już idzie na krany ;) Na bojlerze 80-90 a na kran idzie 45-50 ;) Po prostu zamiast w całym domu mieć baterie z termostatem to mam jeden mieszacz w kotłowni ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

@Bananek bojler bujam na maksa, to tego po prostu domieszane jest trochę zimnej wody, jak już idzie na krany ;) Na bojlerze 80-90 a na kran idzie 45-50 ;) 

A, w ten sposób. nie pomyślałem. faktycznie jest to wyjście lepsze od baterii z termostatem. tańsze przede wszystkim. mądrze 👍

slawek74 napisał:

takie rzeczy to ja przy poidle potrafię zrobić 😜😁

po co mieszacz przy poidle?🤔

Opublikowano

Banan weź nie puszczaj do mnie tych samolotów. Szczelaj w lopony czy coś. Przyleciały z twojej strony i mi kury straszą. 

Opublikowano
23 minuty temu, Bananek napisał:

A, w ten sposób. nie pomyślałem. faktycznie jest to wyjście lepsze od baterii z termostatem. tańsze przede wszystkim. mądrze 

Ja 10 a ojciec to już ponad 30 lat w hydraulice robimy, to i takie coś się zrobiło :)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v