Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie. U mnie jeden złapał biegunkę dostał zastrzyki przeszła mu i za killa dni patrzę a on leży nie wiadomo do końca dlaczego. Drugi znów przy wycieleniu był odwrócony tyłem bardzo ciężkie wycielenie i niestety też cielak martwy. Trochę może moja wina bo przy długo czekałem z interwencja ale nie wiedziałem że idzie tyłem.

Opublikowano
Winnetou napisał:

Nie sprawdzasz ręką ułożenia? 

U mięsnych staram się jak najmniej ingerować w wycielenia. Jak już widzę że coś jest nie tak to dopiero wtedy pomagam. W tamtym roku też miałem taki przypadek udało się pomóc w czasie w tym roku niestety nie. Zresztą krowy cięla się najlepiej jak nikogo nie ma w pobliżu... Tak można nieraz pilnować i nie ocieli się a wyjdziesz na 20min przychodzisz a tu cielak.

Opublikowano

W przypadku bydła upadki wiążą się, niestety, z potężnymi stratami. Ile jest przypadków, że super jałówka po najlepszej krowie pada po wycieleniu, albo najlepsza krowa, co mogłaby walić mnóstwo mleka zalega i już nie wstaje. Z bykami podobnie. Zysk ze sztuki skromny, a upadek takiego dwulatka powoduje, że kolejne 10 wychodzi na zero :( Głównie powikłania okołoporodowe zniechęciły mnie do krów, poza tym przyjemna robota to była. 

Opublikowano

Nie mam 😁😀😀 Ale cieszę się, że mnie jeszcze pamiętacie 😁😁😁. Dużo czasu, to udzielam się w każdym temacie po trochu, przyjdzie wiosna, nie będzie kiedy. Ale na razie nie tęsknię za rogatym ś....m 😁 Zamiast pola na paszę, miałem pszenicę, dała koło 9 ton, teraz wywoziłem po tysiąc z vatem, to z bydła bym tego nie wyciągnął. Może syn zechce, ma budynki, sprzęt, ale wcale bym nie chciał, żeby w to wchodził na nowo. Widzę po sąsiadach, którzy zlikwidowali wszelaką hodowlę (oprócz kur 😁), że rozwijają się dobrze i z samej produkcji roślinnej. 

Opublikowano

Dobra to chłopaki poradźcie trochę dla świeżaka. W poniedziałek jadę po te 9sztuk byczków o których pisałem bo kupiec nie dojechał 😛 więc wiecie jaka jest teraz pogoda. Co podać lub na co je zaszczepić po przywiezieniu? Na pewno na zapalenie płuc i oskrzeli?

Opublikowano

Normalny zerun po odstawieniu mleka.towar fajny rama też dobra do nakładania mięsa. Po ile to było za kg?I jakie pochodzenie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v