Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, interesuje się uprawą kapusty pekińskiej, jak się za to zabrać ? Gdzie szukać porad ? Może jest ktoś kto powie więcej o tym temacie ? Dzięki i pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Jeśli nigdy nie uprawiałeś kalafiora brokuła włoskiej kapusty i chcesz zacząć uprawę pekinki to od razu talerzówke naszykuj, będzie szybciej. Mały areał tej kapusty się nie opłaca podstawa to nawadnianie i chłodnia. Schodzi tylko towar wysokiej jakości bez jakichkolwiek skaz. Z opryskiwaczem w polu w zasadzie śpisz. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Sugerujecie że kapustę uprawia ten kto się w niej urodził ? Przecież to uprawiają zwykli ludzie, racja że początki są trudne jak we wszystkim ale żaden poziom trudności nie jest straszny, i tak wiem że jest to jedna z bardziej wymagających roślin i tak wiem że potrzebuje nawadniania, i tak wiem że potrzebna jest chłodnia, 

Opublikowano

Po pierwsze rozsada. Swoja okolo 5groszy za sztuke, ale chodzenia kolo tego opór przez trzy tygonie. Zraszanie, podlewanie, pryskanie w tackach. Mało podloża i szybko wysycha. Kupna okolo 10goszy, ale przyjezdza gotowa tylko terminy sie rozjeżdzaja. Potem sadzenie. Wczesno wiosenna koniecznie pod agrowłuknine. Letnia moze sie ugotować jak za gorąco bedzie. Jesienna trzeba sadzić kolo połowy lipca i początek października cięcie. Robak lubi, grzyb sie pakuje. Słaby system korzeniowy i trzeba czesto małymi ilościami lac. Dużo nawozów. Cięcie w skrzynki lub skrzyniopalety. Przesadzisz z azotem wyrośnie, ale może popłynać. Dasz za mało może nie dorosnąc do wymaganej wagi. Handel przeważnie od 0.5kg do 1.5kg. 70tysięcy na hektar z rozsady trzeba posadzic. Rozsada kupna 7tys, wieloskładnik okolo 1500, azot 600, wapno z tone, Robak co 7 dni, grzyb, nawozy dolistne, nawadnianie, uprawa pola przed, ma byc stół. Teraz policz ile kosztow.

  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Wszystko 100% racji z tym że jak jest nalot mszycy to co 3 dni oprysk wapń nie tylko do gleby ale też dolistnie. 1,5kg już ciężko sprzedać najlepiej 0,9-1,1.

Opublikowano

Wapno dolistnie to podstawa. Chlorek albo saletra wapniowa. Co by nie bylo około kilograma trzeba sie zakrecić. Z pekina jest troche jak z bobem. Ciągle młode listki i robaczki je lubią. Najgorszy jest czarny środek główki. Zbytnio nie widac tego z zewnatrz, a w środku coś sie dzieje i cały misterny plan w p....

Opublikowano

Gosc napisał:

Jeśli nigdy nie uprawiałeś kalafiora brokuła włoskiej kapusty i chcesz zacząć uprawę pekinki to od razu talerzówke naszykuj, będzie szybciej. Mały areał tej kapusty się nie opłaca podstawa to nawadnianie i chłodnia. Schodzi tylko towar wysokiej jakości bez jakichkolwiek skaz. Z opryskiwaczem w polu w zasadzie śpisz. 

A guzik prawda . Ja sadzę kapustę pekińską w niedużym areale i sprzedaje wszystko na świeży rynek nie potrzebuje chłodni . I jakoś to idzie. Nie zniechęcaj kolego.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez kuba123456
      Witam mam pytanie czy będzie kiła w kapuście jak była zasiana rzodkiew oleista na poplon jak będzie to co zrobić? 
    • Przez szpaczy
      Panowie potrzebuje porady sadze drugi rok kapustę pekińską w ilości 60 tysięcy odmany Bilko F1, Kiseki w okresie zbioru lipiec - wrzesień. Chodzi mi o środki, których używać i nie tylko o te dozwolone, aby poradzić sobie z śmietka kapuściana i tipburn. Zdaje sobie sprawę, że nikt nie chce dzielić się takimi informacjami, ale powiedzmy sobie szczerze czy ilość 60 tys to jest konkurencją ? ( Zbytu na wiecej mieć nie będę, gdyż to jest nakład do małego handlu). Pierwsza partię mam już w polu i mimo pryskania na grzyba, robaka, śmietke, jechania dożywkami,wapnem, gracowania, aby nie było zielcha na najmłodszych liściach niektórych sztuk widzę prawdopodobnie oznaki tipburn. Pekinka już zwija główki. 
      Z góry dzięki za odpowiedź tym którzy faktycznie chcą pomoc nowicjuszowi, ale jest tyle producentów, że mam nadzieje iż ktoś pomoże. Pozdrawiam 
    • Przez maroko
      Witam
      Co to za larwy w sadzonkach kapusty? No i jak się ich pozbyć?
      I czy coś będzie jeszcze z tej kapusty?
       



    • Przez WeronikazLodzi
      Nigdzie nie mogę znaleźć informacji więc może eksperci z tego forum coś pomogą. 
      Kupiłam kapustę do kiszenia i ma na sobie: czarne kropki na liściach, czarne nerwy wewnątrz i ciemne kółka na głąbie. Czy w ogóle taka kapusta nadaje się do kiszenia. Wg. szczątkowych informacji z internetu - nie. 
       
      Czy potrafił by ktoś określić co to jest i czy faktycznie nie nadaje się do kiszenia.
       
      Kapustę kiszę w całości więc tylko jedna czy dwie główki chce posiekać aby obrzucić tym kiszone główki. 
       
      Jeśli gdzieś na forum jest odpowiedź chętnie ja przeczytam, ale już próbowałam szukać i nie mogę znaleźć nic ze zdjęciami. A skoro to agroforum to mam nadzieję znaleźć kogoś kto się na tym zna. Rolnikiem nie jestem więc szukam tu pomocy 😊

    • Przez Piguła
      Witam, pojawił się problem z  prawidłowym zawiązaniem główek  kapusty wczesnej. Jak widać na zdjęciu, kapusta tworzy w środku dodatkowe główki. Nie znamy przyczyny, może ktoś pomoże 🤔

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v