Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedyny mankamet jaki widzę, to nie dokońca przemyślane rozwiązanie siłowników do regulacji wału. W takiej wersji jeśli siłownik albo rozdzielacz w ciągniku będzie miał lekkie przecieki, to utrzymanie zadanej głebokości będzie niemożliwe do utrzymania.   

• Like 1
Opublikowano

Mam taki zestaw z Pom Brodnica. Puki co zastrzeżeń nie mam. W tym ze zdjęcia nie podobają mi się siłowniki od hydropaku, są jakieś małe i na dodatek mają krótki skok przez co udźwig hydropaku raczej nie będzie za duży. Nie ma też możliwości przesunięcia całego rzędu talerzy względem siebie.

Opublikowano

Mam taki agregat tylko, że z Grano System, co do pracy to fajnie robi, ciężka maszyna, więc jak sucho to też idzie tym robić. Na początku problem ze spawami od wału no i rozkręcały mi się śruby od hydropaku, przysłali wszystko nowe, trzeba samemu wymienić, słabo... Od początku mam problem z wałem, przecierają się dętki w oponach, niestety założyli opony bezdętkowe i wsadzili dętkę do środka no i przeciera się, opony wewnątrz nie są gładkie tylko mają takie centymetrowe pręgi... Co do samej pracy to super robi i złego słowa powiedzieć nie mogę.

Opublikowano

To powiem tak , mam grano Szark i jestem zadowolony rocznie robię około 80-100 hektarów  ale do siania to jest cholernie ciężkie , Fendt 612 135KM patrzy w gwiazdy a jest to ciężki ciągnik , ma obciążniki i koła przednie zalane płynem , czasem zastanawiam się nad kupnem agregatu na kultywatorze do siania 

Opublikowano
Dnia 20.10.2020 o 23:36, mariusz2004 napisał:

Jestem na etapie wyboru agregatu talerzowego do uprawy pożniwnej/siewu/kasowania poplonu. Czy taki wilozadaniowiec się sprawdzi, Agrona czy ktoś ma jakieś doswiadczenia z tą marką?

http://agrona.com.pl/agregat-talerzowy-polzawieszany-powerseed/

Niestety nie znam tej marki. Jedyna rada to jeśli ma służyć do zrywki ścierniska to im większa masa tym lepiej. Do kasowania poplonu to chyba talerze minimum 560 mm. Generalnie większość maszyn ma podobną budowę więc wchodzi kwestia jakości materiałów użytych do budowy. 

Opublikowano

Też posiadam już 5lat Grano-system i nie narzekam. rocznie 100ha i żadne łożysko jeszcze nie wymienione. U mnie opony wszystkie wporzadku nie przecierają się , jedynie miałem jeden problem bo od jednej pary kół ten płaskownik był cos krzywo pospawany i źle koła szły i musiałem to sam trochę przespawac. I dość szybko wybiło sworzeń na zawieszeniu dyszla skrętnego ten pionowy. Tak to śmiga jak talala z nią JD5100M

Opublikowano

U mnie chodzi z Casem 110. Właśnie u mnie zostały wymienione wszystkie te uchwyty od kół, bo było krzywo. U mnie robi ponad 200 ha w roku i co do talerzy i łożysk nie mam zarzutów.
Miałem też taką bronę zawieszaną z Grano, która też bezawaryjnie chodziła kilka lat, jednak ta na wale oponowym dużo fajniej robi bo jest sporo cięższa.

Opublikowano

Jeszcze zauważyłem że sprzęg do siewnika ma bardzo małą możliwość regulacji szerokości zaczepu u mnie w Grano są dodatkowo wygięte te lagi żeby można było zaczepić kat. 2. A ile teraz takie coś kosztuje? 

Opublikowano
11 godzin temu, poosa21 napisał:

Jeszcze zauważyłem że sprzęg do siewnika ma bardzo małą możliwość regulacji szerokości zaczepu u mnie w Grano są dodatkowo wygięte te lagi żeby można było zaczepić kat. 2. A ile teraz takie coś kosztuje? 

Agrona 24500 netto (2250kg żelastwa) 

Patrzylem jeszcze Agromasz ok. 26600 netto ( jakies 1800kg) i talerze 75cm od siebie

RolEx 28000netto