Skocz do zawartości

Jalowka po wycieleniu nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tj w temacie nie wstaje w sobote sie wycielila nad ranem normalnie wstala do dojenia a juz na drugi dzien rano nie wiec doilismy na lezaco.W niedziele byl wet podal kroplowke wapno ale nadal nic,podryguje do wstania,apetyt ma pije rowniez.

Pytam bo to jej pierwsze wycielenie moze za dlugo sama probowala,napierala zby mocno (bo byla noc a ja dopiero nad ranem zaszedlem widze ze lezy i glowka wystaje ciele mialo podwinieta nozke)wymeczona czy jak no ale godzine po wycieleniu normalnie stala tylko na drugi dzien nie.

U jalowki nie mielismy takiego przypadku,moze jeszce raz weta wezwac zeby dawal jej te kroplowke?

Opublikowano

Trzeba ją podnieść bo sama nie daje rady po weta możesz zadzwonić niech da jej jeszcze kroplówki my właśnie niedawno mieliśmy tak z krowa wet 3 razy był kroplówki dawał trzeba było ją 2 razy dziennie podnosić do dojenia ale po tygodniu na szczęście sama zaczęła wstawac

Opublikowano

Wezwalismy weta po poludniu bedzie,sam sie dziwil ze mloda wstala i teraz nie da rady,ona troche podryguje kawalek sie przesunela od swpjego stanowiska widze ze na przednie nogi tak nie bardzo a co ta krew moze wykazac?

A wam wet mowil co to moglo byc?moze jakis nerw ucisniety ?

Aa i dzieki za informacje bardzo

Opublikowano

Byl juz wet na chwile wzial wlasnie krew i zobaczymy kroplowki nie podawal spieszyl sie chyba,tzn odczepiona jest sama troche probuje sie podnosic bo sie przemieszcza raz na jednym boku raz na drugim troche.

Dzieki zobacze co tam wyjdzie

Opublikowano
1 godzinę temu, arek2108 napisał:

I tak bez podniesienia za biodra się nie obędzie. Za długo już leży.

Nabierze siły to wstanie. Choćby ja cały czas dźwig unosił to nic nie pomoże jeśli jej czegoś w organizmie brakuje. Najważniejsze teraz wyniki z badania krwi 

Opublikowano

Podnosić jak niedobory są uzupelnione i z krwi wychodzi że jest ok. Pierwsze co powininien Ci kazac zrobić to związać obie nogi do siebie żeby sie nie rozjechała jak sie szarpie. I troche to przeciągnąles w czasie. Bo po pierwszej kroplówce jak nie wstanie sama po godzinie albo dwóch to sie dzwoni i wtedy krew niech bierze . Pewnie wapń bedzie miała w miare ok, problem bedzie z magnezem i fosforem. U mnie przy samym niedoborze wapna to wstawały niemalze od razu po kroplówce. Gorsze są te inny niedobory. Wtedy bez podnoszenia sie nie obejdzie

Opublikowano

Popieram podnoszenie. Nogi tylne pęta się pasem (pętem) takim z regulacją [w sklepie mleczarskim są] ,i w tym że sklepie można dostać takie kleszcze z regulacją na korbę (400zł) nieraz weterynarz może użyczyć . Kleszczami łapie się za kłykcie biodrowe i turem lub bloczkami do góry na pewno pomoże .Krowę kładziemy zawsze na inną stronę bo lepiej żołądek pracuje. Też miałem tak samo z jałówką .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wyniki krwi dobre,wszystko w normie podnosilismy dwa razy wczoraj(kolega pozyczyl wlasnie te kleszcze)) jeszcze dzisiaj ,dal jej ponownie kroplowke witaminy wapno,ona sama sie przekręca

Zapomniałem dodać że ona na tyle nogi sie podnosi to przednie nie daja rady tak pytam sasiadow to tez sie dziwia jakby na tylnie to moze i nerw ucisniety ale na przod to juz jakas leniwa,

Musze ja i tak przytrzymac zeby ciele wykarmic no ale wiadomo szkoda by było takiej mlodej sie pozbywac

Edytowane przez katk5341
Opublikowano

Wezwalismy jeszcze raz weta dal witaminy b6 troche sie zaczela potem podnosic na przednie nogi i po 2tyg wstala,dziekuje za informacje moze komus jeszcze sie przydadza.