Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad zakupem ciągnika ok 100-120 km na ok 30 ha. Nie byłem na razie u żadnego przedstawiciela żeby ceny porównać ale z danych tech. Masa ciągników jest podobna a mi trzeba ciągnik jako główny do orki siewu agregatu nawozu oprysku. I pytanie czy płacić więcej i brać forterra czy lepiej zostać przy proximie. I przede wszystkim czy warto w ta marke isc ale inne sa droższe i w przyszlosci serwis także drogi.  I czy ktoś mógłby powiedzieć jak te proste skrzynie 12x12 się sprawdzają w polu ? Albo ktoś nie dawno brał ciągnik podobny i mógłby się podzielić jak cenowo wyszedł.

Opublikowano (edytowane)

Jak ma być głównym ciągnikiem do ciężkich prac, to wybrałbym Forterrę. Natomiast do opryskiwacza i rozsiewacza lepszym wyborem byłaby Proxima.

Znajomy na 25ha od 15 lat użytkuje Forterrę 100KM. Jako pomocniczy do opryskiwacza i rozsiewacza planował zakup Majora ale w końcu kupił New Holland T4S.

Dużo zależy od profilu gospodarstwa, rodzaju ziemii, ukształtowania terenu. Dla jednego lepsze będzie Proxima a dla drugiego Forterra.

Skrzynia biegów z półbiegami jest lepsza w pracach polowych od prostej skrzyni 12x12.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano

Dużym zrobisz więcej i szybciej. Do dużego ciągnika zaczepisz maszyny od małego. Odwrotnie nie zrobisz. 

Dobrze się zastanów. Na zmianę zdania nie będzie miejsca. 

Weź jeszcze pod uwagę NH T6.160. 

Opublikowano

Ja mam Proxime hs110 na 30 ha i jakoś daje radę na luzie. Pług obrotke lżejszy 4 skiby bez problemu targa. Uprawowo siewny 3 m tak samo. Po co więcej. A tym bardziej że teraz jeszcze Proxime  idzie kupić bez Adblue a Forterre niestety nie. Wiadomo Forterra trochę cięższa no i gabarytowo większa.  

Opublikowano
9 godzin temu, Bartek933 napisał:

Nie zaczepi, na takie gospodarstwo proxima będzie bardziej uniwersalna. Sprawa jeszcze jakie konkretne modele porównujesz bo proxima power czyli hs? teraz jest niewiele mniejsza od klasycznej forterry

Zaczepi zaczepi. T6 idzie kosić kosiarka 1,65 m :)

Opublikowano

Na jeden bęben... wiem bo sam podczepiałem większy ciągnik i jak szybko zaczepiłem tak szybko odczepiłem. Nawet na wąskich kołach był za duży rozstaw.

Nie wiem jaki założyciel tematu ma ziemię i sprzęt ale mało co podczepi do 100km ciągnika z maszyn od c-360 czy tam trochę większych ciągników. Szkoda się męczyć i przede wszystkim szkoda sprzętu no chyba że ktoś chce coś pokazać przed sąsiadem ale nie o to chodzi.

Ja bym postawił na proxime na full wypasie plus ładowacz do tego i pewnie wyjdzie tyle co uboga forterra

Opublikowano

Ja mam Proxime 100 Plus. Jak kupowałem była duża różnica w cenie. Może czasem przydałby się nieco większych gabarytów ciągnik (Forterra) i szkoda że wówczas nie było EHR w proximie. Ale obrabiam nią aktualnie 45 hektrów. pług 3 obrotówka 1450kg (4 jakby była na śrubie ścinającej też dała by radę), talerzówka ciągana 3m, zestaw uprawowo siewny 3m ciągany. 

Przy Forterze być może łatwiej o maszyny zawieszane bo ma mocniejszy podnośnik. Zależy jaki zestaw uprawowo siewny będziesz chciał podczepiać. Jeśli agregat zębowy z siewikiem na redlicy stopkowej to Proxima wystarczy, ale jeśli chcesz agregat talerzowy plus siewnik na redlicy talerzowej to dopłać i weź Forterre albo maszynę ciąganą.  

Opublikowano

Kolego, ponownie napisze swoje i zaznaczam swoje zdanie. Też mam ok 30 ha i dodatkowo pracuje na etacie. Mam 3 ciagniki. 75 90 i 135 km i jak bym teraz kupował duży ciągnik to może i nawet 150 - 180 km. W używanych cena podobna. Jak stoi nie pali nic a jak pracuje to ile więcej spali ? masz zapas mocy, możesz pomyśleć o większym tzn cięższym agregacie, dużej przyczepie... Wszystko się zmienia, wiem jak jest u mnie. Kiedyś była 360 teraz przyczepy 2x 10 , głębosz... itp. mocy nigdy za dużo. Tak jak już ktoś pisał do mocnego i dużego ciągnika mniejsza maszynę podczepisz, najwyżej spalisz troszkę więcej paliwa odwrotnie nie masz szans....

• Like 1
Opublikowano

Witam, interesuje mnie ciągnik 100-120 km do beczkowozu 8/10 tys litrów. 

Ciągnik nowy do 200 000 zł netto. 

Jaki ciągnik jestem w stanie kupić za te pieniądze. Może być w standardzie. 

Co polecicie?  Fajne gdyby nie miał scr i adblue.