Skocz do zawartości

Kosiarka do C-330. Czy nowa ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rozglądam się za kosiarką rotacyjną do ursusa c-330. Chodzi o to żeby parę razy do roku wykosić trawę za stodołą,i ogólnie przy domu działkę ok 2000m.  Ale dobrze byłoby gdyby wykosił i łąki ze 2 ha  mimo że obecnie takiej potrzeby nie ma :)

Nie wiem czy szukać używanej kosiarki Farmarol np czy te inne z lat 80,90. A może kupić coś nowego np firmy WIRAX czy inne nowe. Jakiej jakości są materiały czy jest to coś warte,może ktoś posiada?

A i najważniejsze do c330 będzie bardziej pasowała ta mniejsza 1.35m czy ta 1.65m. Słyszałem że z tą 1.65 ciapek daje sobie rade lepiej niż z tą 1.65 mimo że lżejsza.

P.S najbardziej zależy mi na opiniach o nowych kosiarkach. Nie mam czasu grzebać się przy starych :)

Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

bierz pod uwagę tylko 165. ta mniejsza to pomyłka.

A co za małe te talerze i ciapek nie daje rady bo nie kosi trawy tak jak 1.65? Też myślę że 1.65 lepsza jednak ciekawi mnie dlaczego ta mniejsza niedobra.

Opublikowano

ciapek bez problemu radzi sobie ze 165, i po pokosach nie jeździsz.

Opublikowano
2 minuty temu, pafnucy napisał:

ciapek bez problemu radzi sobie ze 165, i po pokosach nie jeździsz.

A te nowe kosiarki są coś warte czy dać se spokój i kupić używaną? Używanych niestety brak w mojej okolicy.

Opublikowano

No co ty gadasz Pafnucy, osłonę chcesz mu opylić? 135 to jest ideał dla ciapka. Kosiłem obydwoma i mam porównanie. Mniejsza, ma tą wadę , że jedno koło idzie po trawie przy drugim pokosie, ale za to bardzo poręczna. 165 wprawdzie da się kosić, ale po co przeciążać taki mały ciągnik, a i w pozycji transportowej aż przód podnosi, jeszcze się wypierdasisz gdzieś w trudnym terenie

Opublikowano (edytowane)

nowej nie mam. to nie wiem. jedynie na składaki rzemieślnicze narzekania słychać, a na taki areał to każda dobra będzie.

Nie ma mowy o przeciążeniu przy takiej kosiarce. bzdura. swego czasu nawet 5 biegiem kawałkami szalałem ciapkiem z taką.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 minuty temu, sporex321 napisał:

No co ty gadasz Pafnucy, osłonę chcesz mu opylić? 135 to jest ideał dla ciapka. Kosiłem obydwoma i mam porównanie. Mniejsza, ma tą wadę , że jedno koło idzie po trawie przy drugim pokosie, ale za to bardzo poręczna. 165 wprawdzie da się kosić, ale po co przeciążać taki mały ciągnik, a i w pozycji transportowej aż przód podnosi, jeszcze się wypierdasisz gdzieś w trudnym terenie

No to też jest argument,u mnie tereny są pagórkowate szczerze to mam ochotę na coś nowego.  A bardzo gniecie tą trawę ta 135,chyba da się wykosić :)

Opublikowano (edytowane)

normalnie gniecie. musisz jechać po wykoszonym pokosie tą małą i tyle

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

No to też jest argument,u mnie tereny są pagórkowate szczerze to mam ochotę na coś nowego.  A bardzo gniecie tą trawę ta 135,chyba da się wykosić :)

Pewnie, że się da. Gdzie tam gniecie, musiałoby by być bardzo mokro, praktycznie bagno. Kup nową.ja mam już 7 czy 8 lat lat i więcej hektarów koszę niż ty i jeszcze nic przy niej nie robiłem

Opublikowano

ja polecam 135 mieszkam w teranach górskich to i 360 3p potrafi stawiac a znajomy mial 165 to 30 musiał na wstecznym do góry wyjeżdżać jak niemasz dużo koszenia to co 135 starczy

Opublikowano
1 godzinę temu, akooo napisał:

A co za małe te talerze i ciapek nie daje rady bo nie kosi trawy tak jak 1.65? Też myślę że 1.65 lepsza jednak ciekawi mnie dlaczego ta mniejsza niedobra.

1,35 ma 2 nożyki na bębnie a 1,65 ma 3 nożyki na bębnie. 

Opublikowano

Nie pchaj się w 135 tylko kup 165 i napewno ciapek poradzi,ja 10 lat kosiłem 165 T25 i nie na równinach tylko górki że 1 brakowało i dał radę mimo sprzęgła,kosiłem też 135 i ona szybciej z obrotów spada przy dużej trawie.

Opublikowano

Kup 1,65 m , ta mniejsza to rzeczywiście pomyłka. Używam takiej ( 1,65m ) od kilkunastu lat z ciągnikiem C330, konkretnie firmy Talex , poza wymianą pasków bezawaryjnie . .Możesz kupić nową jak też używaną , ale sprawdzonej firmy. 

Opublikowano

MIałem do c330m tą wąską kosiarkę 1.35 od kilkunastu lat, a od paru miesięcy mam 1.65. Ta wąska, mimo że przarabiana prze zemnie na 6 noży, lubiała się zapychać przy gęstej trawie, i przez to dusiło traktor. Większa kosiarka mimo że cięższa i szersza lżej chodzi w gęstej trawie. Nigdy więcej 1.35, to była jakąś pomyłka.