Skocz do zawartości

Hassia zawyża podczas siewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Pacjent to hassia dk300 21 redlic, szerokość 3m

Zrobiłem chyba 10 prób z resetowaniem skrzyni bezstopniowej i wychodzi co do grama, czyli 34gram po przekręceniu korbą 45.5 razy. Dla pewności zrobiłem dwa razy po 91obrotów korbą i wyniki pokrywają się wręcz idealnie(Próba wg instrukcji obsługi), ale na polu już tak niestety nie jest. Powinienem wysiać 2.5kg rzepaku, ale ustawiłem na 2.75 bo doliczyłem ewentualnie jakiś poślizg koła tzn 10% i myślałem, że będzie git, a w ostateczności wyszło, że wysiewam jakieś 3.3/ 3,5kg na hektar, czym to może być spowodowane? Czy ilość redlic ma znaczenie? Było 25, ale parę sezonów temu zredukowałem do 21, siewnik przestawiony na rzepak tak jak książka piszę, a niestety dzieją się takie cyrki. Prędkość z jaką sieje to ok 10kmh przy dobrze uprawionej glebie, poziom oleju w skrzyni po środku wziernika, siewnik wypoziomowany, znaczniki ustawione co do centymetra. Macie jakieś pomysły?

Zauważyłem, że rolki wysiewające nie kręcą się cały czas równo tylko tak poszarpują jakby delikatnie (nie zatrzymują się) I po wczorajszym siewie na wzierniku oleju skrzyni były jakby skropliny wodne (skrzynia by się grzała?)

Edytowane przez Zetix
Opublikowano

Opona orginał? Denka skalibrowane?   Odpowiednia ilość ziarna w skrzyni podczas robienia próby?

Opublikowano

Opony 6.00 - 16 tak jak wyszedł z fabryki - ciśnienia po 2atm

@wojtal24 łańcuch gdy siewnik jest w górze jest luźny, ale jak zaczynam kręcić kołem czy korbą to naciąga się solidnie.

@Partyzant85 rzepak wsypany na całą długość skrzyni i równomiernie rozłożony. Jedyne co to mogą być właśnie winne denka, bo zawuażyłem, ze z lewej strony szybciej ubywa mi nasion niż na prawej - już tłumaczę o co chodzi. Mam chyba jakieś zamienniki rolek wysiewających, bo zamówiłem rok temu oryginalne z kongskilde i są większe i lepiej dolegają do całego aparatu, a z tych mniejszych widzę, że ziarno ucieka trochę bokiem rolki ...

Opublikowano
Opublikowano
4 godziny temu, Zetix napisał:

Cześć.

Zrobiłem chyba 10 prób z resetowaniem skrzyni bezstopniowej i wychodzi co do grama, czyli 34gram po przekręceniu korbą 45.5 razy. Dla pewności zrobiłem dwa razy po 91obrotów korbą i wyniki pokrywają się wręcz idealnie(Próba wg instrukcji obsługi), ale na polu już tak niestety nie jest. Powinienem wysiać 2.5kg rzepaku, ale ustawiłem na 2.75 bo doliczyłem ewentualnie jakiś poślizg koła tzn 10% i myślałem, że będzie git, a w ostateczności wyszło, że wysiewam jakieś 3.3/ 3,5kg na hektar, czym to może być spowodowane? Czy ilość redlic ma znaczenie? Było 25, ale parę sezonów temu zredukowałem do 21, siewnik przestawiony na rzepak tak jak książka piszę, a niestety dzieją się takie cyrki. Prędkość z jaką sieje to ok 10kmh przy dobrze uprawionej glebie, poziom oleju w skrzyni po środku wziernika, siewnik wypoziomowany, znaczniki ustawione co do centymetra. Macie jakieś pomysły?

Zauważyłem, że rolki wysiewające nie kręcą się cały czas równo tylko tak poszarpują jakby delikatnie (nie zatrzymują się) I po wczorajszym siewie na wzierniku oleju skrzyni były jakby skropliny wodne (skrzynia by się grzała?)

Mój Kondskilde Demeter Classic ( 25 redlic ) przy siewie rzepaku zawyżył wysiew  o ok. 20% w porównaniu do próby kręconej . ciekawe jak u innych użytkowników tego sprzętu ?

Opublikowano

instrukcję po niemiecku to i ja mam ale mało co rozumiem.

zmierz obwód koła i policz ile musi wykonać obrotów na przejechanie 100 metrów. Zrób próbę kręconą tylko kręć kołem tyle ile otrzymasz z pierwszego liczenia czyli ta liczba obrotów na 100 metrów. I to co zważysz pomnóż razy 33.3 i masz wynik w kg na hektar

Opublikowano

Próba kręcona (nieważne czym kręcone) jest w warunkach statycznych , w polu nasiona inaczej  się obsypują  i szybciej wypadają w tym siewniku , taką mam teorię ;) .

Opublikowano

No jak są dobrze wyregulowane denka i wałek ten co są na nim kółka wysiewające nie ma luzów to nie powinno być odchyłek większych niż 5 procent pomiędzy próbą kręconą. Kalibrowałem kiedyś swojego poznaniaka (mechaniczna skrzynia) to po skasowaniu luzów na wałku i regulacji denek trzymał się próby kręconej jak zły i nie tylko przy siewie zboża ale nawet drobnonasienne typu gorczyca, facelia wysiewał bardzo dobrze. Gdyby nie to że ten siewnik to spych do ziemi i kijowa szerokość to wcale bym nie zmienił na innego.

Opublikowano
8 godzin temu, Zetix napisał:

Cześć.

opisz próbę. jak denka i skąd wiesz ile obrotów kołem.?

Opublikowano

Obstawiałbym problem z denkami/aparatami wysiewającymi. Jeżeli mówisz, że aparaty są różnej wielkości to może w trakcie jazdy rzepak zaczyna tamtędy wylatywać? Z jaką prędkością wykonujesz próbę kręconą? Może w warunkach polowych koło obraca się szybciej i przekładnia nieco inaczej reaguje.

Opublikowano
Zetix napisał:

Opony 6.00 - 16 tak jak wyszedł z fabryki - ciśnienia po 2atm

@wojtal24 łańcuch gdy siewnik jest w górze jest luźny, ale jak zaczynam kręcić kołem czy korbą to naciąga się solidnie.

@Partyzant85 rzepak wsypany na całą długość skrzyni i równomiernie rozłożony. Jedyne co to mogą być właśnie winne denka, bo zawuażyłem, ze z lewej strony szybciej ubywa mi nasion niż na prawej - już tłumaczę o co chodzi. Mam chyba jakieś zamienniki rolek wysiewających, bo zamówiłem rok temu oryginalne z kongskilde i są większe i lepiej dolegają do całego aparatu, a z tych mniejszych widzę, że ziarno ucieka trochę bokiem rolki ...

naciagnij ten lancuch kazda proba krecona (jest w tabeli napisane) ze jest to tylko orientacyjny pomiar

Opublikowano

Podczas próby kręconej siewnik wypoziomowany tak jak podczas siewu, wg instrukcji mam kręcić 91.2 razy + wysokość denka na 1 i zasuwa aparatów na 1 - wszystko się zgadza - podstawiam rynienkę, przestawiam wylot zboża od rynny i zaczynam kręcić (rzepak wcześniej przekręcony żeby był w aparatach) i kręcę 45.5raza i mnożę to razy 80 i mamy wysiew na hektar - wg instrukcji powinno być 91.2 korbą i mnożyć razy 40, ale skróciłem o połowę sobie tą próbę :P

Dzisiaj skrócę ten łańcuch, ale już widzę że problem jest z rolkami wysiewającymi i ośką, bo wyskoczyła trochę z prowadnicy i przesypuje mi rzepak pod tymi rolkami. Zamówiłem już 19 rolek z kongskilde i po rzepaku (ostatnie 1.5ha) rozbieram maszynę :P

Opublikowano (edytowane)

Zasuwki daj na 3/4. W mojej amazone zauwazyem przy siewie gorczycy na poplon, ze jak jest otwarte calkiem to siewnik na polu podskakuje i normalnie sypie sie nad rolka, trzeba dac na 3/4 i jest dobrze

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

powie mi ktoś co jest napiane na nalepce której zdjęcie daję poniżej?

20200905_190931.jpg

nikt nie pomógł , przetłumaczyłem sobie sam.

może komuś się przyda ta nalepka. obroty korbą tu wypisane.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
Dnia 28.08.2020 o 11:15, Zetix napisał:

Podczas próby kręconej siewnik wypoziomowany tak jak podczas siewu, wg instrukcji mam kręcić 91.2 razy + wysokość denka na 1 i zasuwa aparatów na 1 - wszystko się zgadza - podstawiam rynienkę, przestawiam wylot zboża od rynny i zaczynam kręcić (rzepak wcześniej przekręcony żeby był w aparatach) i kręcę 45.5raza i mnożę to razy 80 i mamy wysiew na hektar - wg instrukcji powinno być 91.2 korbą i mnożyć razy 40, ale skróciłem o połowę sobie tą próbę :P

Dzisiaj skrócę ten łańcuch, ale już widzę że problem jest z rolkami wysiewającymi i ośką, bo wyskoczyła trochę z prowadnicy i przesypuje mi rzepak pod tymi rolkami. Zamówiłem już 19 rolek z kongskilde i po rzepaku (ostatnie 1.5ha) rozbieram maszynę :P

Rozwiązałeś problem?