Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam,

Mam trochę uskladanego grosza i chciałbym rozpocząć wypas bydła.  Bardziej dokładnie chodzi mi o chodowlę bydła mięsnego rasy hereford. W mojej okolicy jest dużo nieużytków i stąd taki pomysł. Jest kilka aspektów, które mnie nurtuje. Nie jestem rolnikiem i nie jestem po żadnej szkole rolniczej. Wiem, że od (bodajże) 2016 roku zmieniło się prawo i nie każdy może kupić sobie pole. Moi rodzice maja coś koło 3 ha i jak by przepisali te pola na mnie i zgłosiłbym się do ARiMR to uzyskałbym kod i byłbym rolnikiem? Wtedy nie byłoby już problemu z dokupywaniem ziemi? Druga rzecz to jak sprawa wyglada z dotacjami na bydło mięsne? Aby dostać cokolwiek to trzeba mieć od 3-20 szt. Ale czy mięsne tez się do tego zalicza?

Pozdrawiam 😀😀

Opublikowano

A ty będziesz je hodował w polu czy budynku bo jeśli w polu to polecam ci rase galloway jest świetna mało wymagająca bez rogów idelana do agroturystyki rasa bardzo. A gdy przychodzi zima nie musisz się martwić że zamarzną bo są idealne do niskich temperatur ważne jest też to aby miały dużo drzew w lecie

Opublikowano
54 minuty temu, Marcin123małopolska napisał:

polecam ci rase galloway

Juz pan Jaworski ten od dzilie krowy pl polecał te rase kilka lat temu nawet chciał załatwiać dotacje na zakup Oferował skup po 15 zł za kg żywca ale gdzieś sie zapodział biedaczysko A może to ty jestes kontynuatorem jego pomysłu na biznes 

Opublikowano

Galloway podobno bardzo dobre mięso. Wg znawców zbliżone jakością do hereforda. Jedna hodowczyni na śląsku posiada stado i sprzedaje bezpośrednio mięso. W przypadku sprzedaży odsadka lub opasa rasa nietrafiona, tak samo jak highland. Najpierw trzeba mieć klienta pewnego, później wstawiać takie bydło. Hereforda sprzedasz zawsze a dużo bardziej wymagający od gallowaya i highlanda nie jest.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v