Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze sprzęgłem w MTZ82 BELARUS, gdy nacisne sprzęgło ciągnik jedzie dalej (tak jakby nie rozprzęglał). Cięgiełko na dole jest podciągnięte do końca. Czekam na jakieś podpowiedzi jak rozwiązać ten problem.

Opublikowano

Polecam odkręcić sobie okienko na dole i sprawdzić odległość łapek/dźwigienek od łożyska oporowego. Miałem tak, że nagle w robocie przestał wysprzęglać i okazało się, że kontry na dźwigienkach puściły i sprzęgła prawie nie było. Jeśli odległości są różne na każdej z trzech dźwigienek lub równe, ale zbyt duże mierząc do łożyska oporowego to wyreguluj to według książki. Jeśli poprawy nie będzie trzeba szukać dalej.

Nie wiem jak u Ciebie działa regulacja na cięgnie, ale u mnie nie działa jak śruba rzymska gdyż mam dwa prawe gwinty. Niby skręcam, a jednak z drugiej strony się rozkręca. Sprawdź to bo może okazać się, że jednak podciąganie wtedy nic nie dało bo trzeba widełkami regulować na cięgle z każdej strony osobno.

• Thanks 1
Opublikowano

Też tak mam że trzeba widełki osobno kręcić. Jaki masz skok jałowy pedału? Czyli ile go wciśniesz ręką od góry aż poczujesz opór? Powinno być ok 4 cm.