Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
proszę o porady jak zrobić pierwsza sianokiszonkę. Napewno będzie robiona w pryzmę bo mam przyczepę więc chcę ją wykożystać. Naradzie na próbę kilka m3. proszę o porady kiedy sciąć kiedy przedsąsnąć kiedy zebrać co dodać zamiast zakiszacza po jakim czasie mogę otwożyć? z góry dziękuję
Opublikowano

Ja robie kiszonki w belki ale wygląda to podobnie, u mnie jest to tak że powiedzmy dziś rano kosze -> po skoszeniu rozwalam przetrząsaczem-> jutro wieczorem grabie w rządki -> pojutrze zwijam rolki i owijam. Jak pogoda jest naprawde chłodna to jeden dzien dłużej lezy na polu nim zgrabie, jak jest upalnie to wcale nie rozwalam pokosów tylko poleży i od razu grabie w rządki.  Ma być zwiędnięte i delikatnie podsuszone. Do skarmiania otwieram po 2-3 tygodniach. Znajomy robi w pryzme i wszystko tak samo, zakiszacza nie dodaje ani on ani ja. 

Opublikowano

superfarmer02 jaka masz przyczepę ? W zeszłym roku robilem tak od południa (11) ciecie i przetrzasanie padał lekko deszcz następnie zgrabianie do godziny 10 następnego dnia i zbiór sieczkarnia do godziny 14 wyszła 25% suchej masy i jest to najlepsza kiszonka jaką udało mi się zebrać zero strat i super pobranie przez krowy do zakiszania pakiet z sano

Opublikowano
przyczepę mam zwykłą taką żeby zbierała😆 a co myślicie żeby ściąć tak powiecmy do 10 po południu przedsąsnąć i na sam koniec dnia zgrabić i następnego dnia od południa zbierać, nie będzie za szybko na poczátek nie planuje dużych ilości bo niewiem jak to się orzechowa i czy będą jadły. PS. a czy będzie przeszkadzać jak w tej masie będą jakieś kwiatki i inne roślinki łąki to samosiewy jest trochę trawy ale też sporo jakichś wynalazków ?
Opublikowano

Zadajesz pytania jakbyś dopiero wczoraj przejął po kimś gospodarke i nie wiedział co robić. Najpierw napisałeś że chcesz na próbe zrobić kilka m3 a teraz pytasz jaki wymiar pryzmy żeby na rok starczyło ? Wymiary pryzmy to się robi pod to ile się ma towaru do zebrania i jaka jest szybkość pobierania paszy z pryzmy. A to ile masz dawać na sztuke to zapytaj wróżki, bo ja nie wiem ile i co dajesz poza sianokiszonką. 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

a czy będzie przeszkadzać jak w tej masie będą jakieś kwiatki i inne roślinki łąki to samosiewy jest trochę trawy ale też sporo jakichś wynalazków ?

byle nie było żółtych jaskrów

Opublikowano
tomaszek83 napisał:

Kosić trawę na kiszonkę należy wieczorem aby trawa miała  w sobie jak najwięcej cukru (lepiej się kisi)

jak masz 3/4ha w jednym kawałku do zebrania to okej zdążysz wieczorem ale jak naście porozrzucane w nastu kawałkach i umówiony na uslugę to nie da się

Opublikowano
dziś zebrałem sianokiszonkę w pryzmę posyłałem trochę soli i mam pytanie kiedy to mogę otwierać i dawać byką
dziś zebrałem sianokiszonkę w pryzmę posyłałem trochę soli i mam pytanie kiedy to mogę otwierać i dawać byką
Opublikowano
witam. sianokiszonka jeszcze się kisi planuje otworzyć gdzieś za miesiąć ale kiedy przechodzi się koło pryzmy to daje się wyczuć delikatny zapach kiszonki nie kwas tylko tak jak powinna (według mnie) pachnieć silos jest szczelny a trawa rosnącą woku niego bardzo smakuje krową i jest wyrażenie wyższa od pozostałej czy to jakiś zły znak czy poprosty soki przesiąkły do ziemi trawa je "wypiła" i stąd ten zapach?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.

Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.

1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .

Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/

Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR

2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca

Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.

Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez Fugeo
      Cześć 
      Co polecicie jako bufor dla opasów? Kwaśny węglan sodu czy tlenek magnezu? 
    • Przez krystek44
      Witam, przychodzę z zapytaniem odnośnie zawartości białka ogólnego w paszy treściwej która przygotowuje z komponentów takich jak 
      1000 kg śruty zbożowej składającej się pół na pół z pszenżyta oraz owsa 
      175 kg poekstrakcyjnej śruty sojowej 
      175 kg suchej kukurydzy mielonej 
    • Przez Buba1995
      Witam serdecznie. Z jakich zbóż i w jakich proporcjach przygotowujecie w swoich gospodarstwach pasze treściwe dla opasów? Wzrost hodowli i kosztów produkcji skłania mnie do zaprzestania kupna gotowej paszy i rozpoczęcia produkcji własnej. Potrzebuję porady jakie zboża i dodatki stosujecie przy swoich paszach i w jakich proporcjach
  • Dodaj nową pozycję...
v