Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy typ co od niego bralem prase powiedzial ze zeby siatka owijac to tylko ten plastikowy trybek trzeba przelozyc... ale wtedy nie pojdzie siatka bo prowadnice od sznurka sie wysuwaja :P co trzeba zrobic?? wyciagnac ta zawleczke od kola pasowego od napedu sznurka??

Opublikowano

To kółko trzeba przesunąć, i z boku jak masz ten napęd od sznurka to tam jest taka zawleczka na kole pasowym i ją musisz wyjąć i to koło się będzie ślizgało (najlepiej czymś dodatkowo przesmaruj) i wtedy nie będzie napędu na sznurek i tyle;)

Opublikowano

Witam . Jestem nowy posiadam prase claas rollant 46 która owija na 2 sznurki . Zakupiłem ją w tym roku i zwracam sie z prosba o udzielenie mi rady czy podczas wiązania cały czas musze trzymać ten przycisk na sterowniku? Za rade z góry dziękuje.

Opublikowano

Jeśli chodzi o sznurek to cały czas niestety trzeba, bo jak puścisz przycisk to rurki się zatrzymają. Jeśli byś owiał siatka to trzymasz tylko chwilę, żeby wałek podał siatkę, i jak już siatka się załapie to sama się owinie i nie trzeba trzymać;)

Opublikowano

Zauważyłem że przy aparacie od sznurka jet taki czujnik czy włącznik i niby on powinieb po zaczęciu załączać dalsze owijanie bez trzymania przycisku czy to jest możliwe?

Opublikowano (edytowane)

dziśaj zapiołem prace zamątowałem wtyczke i sprubowałem i co sie okazuje na manualu musze trzymać a jak przeżuce na automat to tylko wcisne i gra malinka leci cały cyk i kończy wiecie cos o ty zjawisku?

Edytowane przez kozmo5
Opublikowano

Mi się podobnie wydaje jak koledze soko74 że ten czujnik powinien działać zawsze bo to spory kłopot trzymać ten przycisk a czy to różnica że mam claas rollant 46 silage ??

Opublikowano

Ja owijałem tylko trochę sznurkiem, i jechałem na manualnym, i u mnie tak było że trzeba było trzymać, ale to też zawsze miało swoje plusy, bo owijaliśmy cienkim sznurkiem to sobie dawałem więcej na środku i na bokach, bo to był rok że słoma była przesuszona bardzo i jak równomiernie owijała to się nie raz rozlatywały. Tyle że ja mam 120*150 to też inna kwestia bo snopek ciężki jak nie wiem. ;) silage to chyba chodzi o to że ma rotor.

Opublikowano

widzialem pare claasow 46 to ci powiem ze w jednej jest smarowniczka a w drugiej w tym samym miejscu nie ma nawet dziury na nia np. na trybie napedowym od strony czola (ten co jest pod ta mala lewa oslona).

Opublikowano

bede musial dokladnie ja pzrejrzec :) a u was w podbieraczu tez nie ma centralnego smarowania??

u mnie nie ma nic a lancuch w kurzu oblepiony troche lipa trzeba samemu polewac...

Opublikowano (edytowane)

Ja w 66 z tego co wiem to zawsze rano smaruje tylko dwie kalamitki, jedna wiem że jest jak się położy pod prasą to od dołu przy podbieraczu jest, a druga to teraz zapomniałem, bym musiał zobaczyć to by mi się przypomniało. Co do tego podbieracza to tam nikt raczej nie ma centralnego bo pewnie ciężko było tam doprowadzić, ale ja rzadko ten łańcuch smaruje, on lekko chodzi więc nie wymaga aby był cały czas mokry. ;)

A co do tego centralnego smarowania to kupujcie specjalny olej do tego. My wymieniliśmy łańcuch ten jeden i ogólnie do centralnego smarowania laliśmy zwykły, bardzo płynny olej i łancuch po 1500 belach (tylko słomy) jest do wymiany. Ojciec robi teraz we Francji i gadał z gościem który ma 3 rollant 250 i mówi że do tego musi być specjalny olej, taki bardzo gęsty, że aż się ciągnie i wtedy łańcuchy u niego wytrzymują po 10 tys sianokiszonki, bo taki zwykły olej to podobno bardziej niszczy te łańcuchy niż je konserwuje.

Edytowane przez Bartek72511
Opublikowano

Witam

Koledzy mozecie mi podpowiedziec od czego mam zaczac jesli po domknieciu klapy spada mi szybko cisnienie na manometrze, jest to wina zaworu czy tez siłowniki przepuszczaja, choc trzymaja jesli klapa jest u góry, dodam jeszcze ze nie zauwazylem zadnego przecieku.

Opublikowano (edytowane)

Ojciec wróci koło 20 to wam dokładniej powiem po ile ten olej, jednak on wygląda jak jakis klej, taki ciągliwy jest. Co do łańcuchów to jak brał claasa to wychodzą troche ponad 2 razy drożej od podróbek.

Edytowane przez Bartek72511