Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem głownie z elektryka bo po odpaleniu nie działa mi w ogóle prawa konsola oraz bordinformator. Chciałem sprawdzić elektrykę tylko jak sie najlepiej za to zabrać bo nie ma tam dojścia. Poproszę o jakieś rady. 

Opublikowano

Po prawej stronie pod zegarami masz bezpieczniki odchyl ten panel w kierunku przedniej szyby i masz ladne dojscie, dodatkowo bedziesz mial pokrywke, gdzie kazdy,bezpiecznik powinien byc opisany

Opublikowano

Właśnie myślałem nad tym ale czarno to widze, bo jak rozumiem kontrolki na tym bocznym panelu na odpalonym silniku powinny świecić? 

Opublikowano

Powinny i nie powinny zależy oczywiście jakie... jak otworzysz pokrywkę z bezpiecznikami to przede wszystkim sprawdź te bezpieczniki. Dalej tą całą płytę idzie przecież podnieść tylko trzeba odkręcić śrubę po jednej stronie a za drugą część łapiesz i podnosisz od spodu są kostki.

Opublikowano

u mnie niestety zero reakcji czy na bordinformatorze czy tej konsoli. mam pytanie jeszcze odnośnie gdzie znaleźć panewki do tych "grabek" nad wytrząsaczami i tych list domłacsjących na klepisku, bo u mnie ich nie ma. czy je można w każdej chwili zamontować czy to jakieś inne klepisko musi być?

Opublikowano (edytowane)

No to sprawdź masę i zasilania to na początek. Dodatkowo sprawdziłbym przekaźniki wiem, że któryś z nich na pewno jest oznaczony jako +15 czyli napięcie odłączane. Te grabki to jak domniemywam wytrząsacz aktywny 0006000480 zapytaj w jakimś np. granicie albo w serwisie. Listwa domłacająca jest jedna na klepisku z tego co pamiętam i można ją dołożyć. 

Edytowane przez Dawid1146
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, jak najlepiej wyjąć klepisko, i jeśli ktoś mógłby to fajnie jakby dodał zdjęcie jak ma zamontowane te listy domłacające. Pozdrawiam

Opublikowano

Udało mi się trochę naprawić, głownie okazało się że krańcówka nie łączyła. Pozostał jednak problem z tą funkcją stop która powinna się świecić i piszczeć a w ogóle się nie załącza, jak się za to zabrać i co sprawdzić w pierwszej kolejności? 
Drugi problem to że nie pokazuje w ogóle wysokości koszenia, gdzie powinien się znajdować czujnik odpowiadający za to bo coś słyszałem ze przy siłownikach od podnoszenia a u mnie nic tam nie ma:/

Opublikowano

Musisz załączyć heder i młocarnie aby sie świeciły kontrolki awaryjności, można na wyłączonym silniku, jak nie bedzie działało to sprawdź czujniki od tych dźwigni.

Opublikowano

czujniki awaryjnosci działają i świeca, ale nie świeci ten duży stop i nic nie piszczy a powinno. i właśnie z tym mam problem jak to rozwiązać

Opublikowano

Witam, wcześniejsze problemy rozwiązałem został tylko jeden. Założyłem siłowniki do wysuwania motowideł wszystko działa z tym wyjątkiem że rozdzielacz w ogóle nie "trzyma" można siłowniki wepchać i wypchnąć rekami. Wszystko jest podpięte pod ta wolną sekcje w oryginalnym rozdzielaczu. Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?

IMG_20200701_133952.jpg

Opublikowano (edytowane)

Świetne rozwiązanie. Nie pamiętam jak się nazywa ten typ zaworów, ale potrzebujesz taki, który otwiera się dwustronnie przy odpowiednio wysokim ciśnieniu. Tzn. tak jakbyś założył dwa zawory zwrotne o pewnym ciśnieniu otwarcia na jeden przewód - jeden bezpośrednio w przewód, przepuszczający w jednym kierunku; drugi równolegle do niego przepuszczający w kierunku przeciwnym. Wtedy będziesz mógł przesuwać nagarniacz tylko jak użyjesz odpowiednio dużego ciśnienia, nie wystarczy wtedy siła grawitacji czy dłoń.

Możesz spróbować zaadaptować taki od siłownika otwarcia rury wysypu. Ta sama zasada działania, może uda ci się wyrwać od kogoś z rozbiórki. :) Jeden lub dwa - zależy jak rozwiązałeś podłączenie siłowników.

To teraz ja mam prośbę. :D Podeślesz zdjęcia jak rozwiązałeś napinacz łańcucha napędu nagarniacza? Sam chciałem dołożyć do swojego wysuw nagarniacza w oparciu o siłowniki elektryczne, tylko nie widziałem jak można rozwiązać sprawę napinacza bez zbędnych kombinacji.

Edytowane przez uzytkownik77
Opublikowano

Zapewne masz na myśli zamek hydrauliczny, myślałem nad tym jednak to dodatkowy koszt i przeróbki a a przecież rozdzielacz powinien spełniać tą samą funkcję. Napinacz nagarniacza pozostał oryginalny i nie wykonywałem tam żadnych przeróbek. Pozdrawiam

Opublikowano

To niestety nie pomogę. Tak to jest oryginalnie wykonane i takiego rozwiązania wymaga budowa tego typu elektrozaworów/rozdzielaczy w przypadku siłowników dwustronnego działania. Trzymam kciuki, oby udało Ci się wymyślić jakieś inne rozwiązanie.

Opublikowano

Bez zamka i odpowiednich siłowników połączonych szeregowo nie zadziała. Będzie ci się nagarniacz ukosował tzn. ten siłownik co będzie miał lżej to wysunie. Masz w instrukcji napraw schemat hydrauliki i tak powinno być.