Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie. Od pewnego czasu poszukuje głównego konia pociagowego do mojego 40 hektarowego gospodarstwa. Po długich godzinach na olx w oko wpadły mi dwa typy, Same Silver 100.6 i NH Ts100. Maszyna ma głównie pracować przy ładowaczu czołowym, prasie rolującej, pług, scierniskowcu i bronie wirnikowej z siewnikiem. Ktora maszyna będzie się do tego bardziej nadawać? NH ma fajna skrzynie za to same 6 cylindrów. Co możecie mi powiedzieć o usterkach tych maszyn? Jak to jest z elektryka w tych NH, jednak ciągnik ma 20 lat, a czytałem ze elektryka lubi tam za szwankować. Co do ceny to będę szukał czegoś za max 60 tysięcy więc tylko te modele da się znaleźć w ładnym stanie za dość fajne pieniądze. W NH podoba mi się również ten komputer pokładowy, który liczy hektary nie wiem czy same ma podobne rozwiązanie :( Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam :)
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, wojtal24 napisał:

Na ten areal to a bym szukał czegoś 120-140KM same to silnik df

Ziem nie mam bardzo ciężkich, pozatym 60 % to trawy więc potrzebuje czegoś bardziej do prasy, rocznie toczę gdzieś 2 tyś balotów :)

Edytowane przez pWnedMTZ
Opublikowano
kamil07147 napisał:

Kamil do prasy i tura tylko mokre sprzęgło a z tego co kojarzę same jak i pochodne maja suche...

Masz rację, tylko że za coś z mokrym sprzęgłem trzeba wyłożyć lepsze pieniądze. Pozatym mtz do tej pory dawał rade, sprzęgło robione było 2 razy w ciągu 10 lat, tego się akurat nie obawiam. Kolejną sprawa są koszty naprawy i cena części mokrego sprzęgła które są sporo wyższe od klasycznego, do Silvera sprzęgło kosztuje 1000 zł

Opublikowano

Ja z kolei stawiał bym na New Holland będzie bardziej zwrotny a poza tym jeśli chodzi o silnik to nh z czterema cylindrami spokojnie dorówna same z 6 no i jeszcze u New Holland zwykła pompa rotacyjnA a same to już pompowtrysk .

Opublikowano

bardzo ciekawe modele faktycznie ceny względem mocy i  roku chyba najlepsze,z tych dwóch wybrałbym Same, ale typowy mechanik bez ehr i mokrego sprzegla ,jest to kompkatowy ciągnik 6 cyl,

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez AdamKr1
      Witam, stoję przed zakupem używanego ciągnika o mocy w przedziale 75-85 KM. W ubiegłym tygodniu na olx wpadło ogłoszenie o sprzedaży Masseya 6120 w podejrzanie atrakcyjnej cenie. Kontakt przez whatsapp. Napisałem, w odpowiedzi dostałem informacje, o które pytałem, zdjęcia ciągnika oraz informację o dalszym możliwym przebiegu transakcji. Uzyskałem informacje iż ciągnik znajduje się na Węgrzech, został tam kupiony na licytacji. W pełni sprawny, gotowy do pracy itd. Jest możliwość przetestowania przed zakupem na zasadzie umowy przedwstępnej. Transakcja przez allegro niby w celu zabezpieczenia moich interesów. Wpłacam kasę do allegro, wtedy zaczyna się proces transportu ciągnika do mnie. Ciągnik u siebie mam na 5 dni i po tym czasie albo się decyduję, albo oddaję ciągnik. Jeżeli oddaję, kasa niby wraca do mnie. Czy ktoś miał styczność z transakcjami prowadzonymi na tej zasadzie? Jednak obawiam się wpłacania kasy nawet do allegro. Firma jest zarejestrowana w PL, dostałem NIP i REGON, ale nie ma o niej zbyt wiele informacji. Czy nie wydaje się to trochę podejrzane?  A może to powszechna procedura działania takich firm? Załączam kilka zdjęć ciągnika. 

• Przez kingway
      Witam , chciałbym kupić ciągnik nowy 200 km . I teraz mam pytanie  jak to wygląda w praktyce dokupienie dodatkowej gwarancji ? Bo z tego co wiem , to można ją przedłużyć na 5 lat albo na ileś tam mtg. Tylko ciekawe jakie to koszta i czy warto się w to bawić . Gwarancje maja jakieś limity mtg ?  Wtedy wiadomo ciągnik musi chodzić dzień i noc , że mógł się spłacić . Jakie macie opinie na ten temat .? 
    • Przez lukaszSienko
      Witam serdecznie. Jestem tu nowy i szukam pomocy i bardziej doświadczonych kolegów.
      Przejdę do meritum
      Planuje zakup nowego traktora z turem na gospodarstwo 18ha UR przy pomocy dotacji Młody Rolnik. Mam starego niezarejestrowanego ursusa 1204  i  c360 które już swoje odsłużyły. Mniejszy traktor chce remontować bo jest zarejestrowany 
      Chciałbym kupić traktor jak najmniejszym wkładem powyżej 200tys. Chciałem wziac farmtraca 112KM ale wyliczyli mi ponad 330tys brutto. Ale zaciekawiła mnie oferta na turecki traktor ArmaTrac (podobny do Basaka) na europejskich podzespołach. Silnik Deutz , skrzynia ZF/carraro, EUR Boscha. 
      I tu już cena brutto wynosi 250tys z turem. Co o tym myślicie. Proszę o sugestie i ewentualne doradzenie w tej kwestii. Pozdrawiam 
    • Przez Bartek3060
      Witam, jestem przed zakupem ciągnika o mocy +- 200km, budżet jaki mam to około 300tyś netto. Chciałbym doradzić się jakie modele polecacie w tych pieniądzach. Rozglądam się za valtrą serii t, czy wersje t174 i 214 różnią się czymś oprócz oprogramowania silnika ?
    • Przez Krzysztof2008
      Witam, kupię ciągnik ok 100km do agregatu uprawowo-siewnego 2,5m z broną aktywną bo 914 nie daje rady, interesuje mnie 1224 lub 1614, woj. Małopolskie najlepiej okolice Miechowa.
  • Dodaj nową pozycję...
v