Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam taki problem, że w agregacie uprawowo-siewnym (bierny, z przodu wał strunowy fi300) garnie ziemię tę między koleinami traktora bo koleiny głębokie. Myślę o jakimś wale na przód, żeby wstępnie trochę zagęścić i przez to też spłycić koleiny. Jaki wał byście polecili ziemie średnie-lżejsze. Zastanawiam się nad campbellem 45 stopni albo coś takiego: http://www.agro-lift.pl/produkty/waly/66-wal-na-przedni-tuz-typ-wpt

Co myślicie?

Opublikowano

Wał campbella służy do ugniatania wgłębnego. Nie wiem, czy Ci współgra z wałem strunowym, albo czy raczej spełni twe oczekiwania. Ja mam taki, ale w agregacie wał packera. Wtedy jeden ugniata wgłębnie, a drugi na wierzchu. Daje to taką imitacje uleżenie się ziemi, którego nie ma w sytuacji orki przed samym siewem.  

Opublikowano

W agregacie mam 2 wały. Z przodu przed zębami strunowy i za zębami packer. Ale ten pierwszy strunowy chyba sobie nie daje rady i chyba trzeba mu pomóc. Tak mi się  przynajmniej wydaje

Opublikowano (edytowane)

Mi campbella się sprawdza, i polecam bo robi dobrze dla roślin. Szczególnie w takie suche lata jak teraz. gdzie ziemia długo nie chce osiąść. Chociaż szczerze, to nie mierzyłem czy koleiny są dzięki niemu płytsze 😜  

@przemekuliski tylko, że wtedy gnieciesz dwa razy po wierzchu, a jak wałujesz jeszcze posiewnie to trzy. Wał campbella daje dodatkowo ugniecenie wgłębne.  

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
4 minuty temu, przemekuliski napisał:

U mnie agregat i siewnik wystają poza obręb traktoru więc chyba lepiej coś dać na całej szerokości żeby nie były potem "fale dunaju"

5 minut temu, Adrian_K_90 napisał:

Mi campbella się sprawdza, i polecam bo robi dobrze dla roślin. Szczególnie w takie suche lata jak teraz. gdzie ziemia długo nie chce osiąść. Chociaż szczerze, to nie mierzyłem czy koleiny są dzięki niemu płytsze 😜  

na logikę, jeśli zagęszcza to koło powinno płyciej wpadać. A jaka praktyka..?

Opublikowano

Sam się zastanawiam nad cambellem na przedni tuz, ale męczy mnie jedno pytanie. Jak to się sprawdzi na pochyłych/pagórkowatych polach (mozaika od ciężkiej gliny po piach)

Opublikowano

Do tej pory przedni tuz służył mi wyłącznie do dźwigania balastu, nie pchałem żadnego wału/agregatu i nie wiem jak się w takiej sytuacji zachowuje ciągnik.

Mam kawałek działki, gdzie muszę się wdrapać pod górę i równocześnie jechać równolegle wzdłuż dość dużego skosu. Wiadomo, że co bym nie wymyślił i czego nie podczepił, to i tak w mniejszym bądź większym stopniu będzie mnie ściągało. Czy taki wał na przodzie nie spotęguje tego efektu? Na równym polu nie widzę problemów, ale na pochyłym/pagórkowatym podejrzewam, że mogą być problemy z trakcją,  zbyt dużymi naprężeniami(wiadomo, że przedni tuz nie jest tak wytrzymały jak tylny), większymi koleinami.

Opublikowano

Ostatecznie w tym najgorszym miejscu wał do góry i masz balast tak jak do tej pory, chyba nic nie tracisz, można tylko zyskać bo wydaje się, że taki wał może chronić przed ściąganiem w bok, ale nie wiem, ktoś z doświadczeniem musiałby się wypowiedzieć.

Opublikowano

W sumie racja, ale mam jeszcze jeden dylemat.

W swoim gospodarstwie posiadam 3m agregat uprawowo-siewny (wał strunowy, 3 rzędy zębów i wał packera). Agregat ten współpracował dotychczas z MTZ-82, którego już pora oddelegować do lżejszych prac typu nawozy, opryski. Miejsce MTZ-ta zajął NH TM140 z przednim tuzem i tak się zastanawiam, czy nie wykorzystać tego starego agregatu i wspomóc go cambellem bądź crosskillem na przednim tuzie.

Bardziej mi chodzi tutaj o uprawę niż o zagęszczenie - chociaż wiem, że jedno i drugie jest tak samo ważne.

Jak już wcześniej wspomniałem, moje pola to mazaika. Gliniane górki wymagają kilkukrotnych przejazdów. Czy taki cambell się do tego nadaje, czy nie zagęści mi gleby za bardzo, czy nadaje się do rozbijania brył (np w połączeniu z jakąś włóką przed nim)? Może lepszy w tym przypadku jest crosskill?

Opublikowano

Chciał bym temat odświeżyć, Proszę wasz o opinie czy między koła lepszy będzie wał oponowy czy wał cambel. w moim przypadku wystarczy tylko między koła ponieważ mam siewnik z Agregatem 2,5m szeroki i wystaje on tylko 10 cm poza koła ciągnika. Wtóry lepiej zagęszcza i nie pcha ziemi przed sobą, Ziemia raczej lekka.