Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zależy czym pryskane (herbi, fungi, insekt, odżywka, rsm) i co pryskane (zboże, rzepak, ziemniak) i w jakim momencie wegetacji ( wschody czy już duże rośliny). Jazda 3 lub 4 szosowa. Wydatek oprysku 140 do 250 litrów na Ha. Zależy jaka zachodzi konieczność. 

Opublikowano

Kiedyś też szukałem info na ten temat i znalazłem coś takiego żeby dla c 360 przyjąć dla drugiego biegu prędkość 0,323 km/ha dla trzeciego 0,45 km/ha a dla czwartego 0,69 na każde 100 obr/min.  I np. jeśli pryskasz na trzecim biegu   i obrotach 1200 to daje ok. 5,4 km/ha. jeśli znasz już prędkość  orientacyjną ciągnika to wystarczy zajrzeć w tabelę opryskiwacza  i odczytać wartości. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez system405
      Witam, mam problem z trzymaniem dawki w opryskiwaczu. Tzn pryskam cały czas tak jak w trybie manualnym, czyli dostosowuje prędkość do wydatku cieczy jaki mnie interesuje. Kalibracje w zeszłym roku  niby przeprowadzona zgodnie z instrukcją,  ale nie pomogło. 
      Wyposazenie:
      Komputer Muller spray control s
      Elektrozawory arag bez stałego cisnienia
      Przeplywomierz zielonozółty
      Regulacja dawki za pomocą elektrozaworów
      Zawór główny cisnienia manualny
      Od kiedy go kupiłem trzymanie dawki nie działało i chciałbym sie dowiedzieć czy wgl jest możliwa taka funkcja przy tym wyposażeniu .
      Pozdrawiam
    • Przez P11
      Kupiłem używany opryskiwacz sadowniczy i problem polega na szczątkowym ciśnieniu na rozpylaczach po wyłączeniu elektrozaworu głównego (z większości rozpylaczy leci ciecz ze zmniejszonym ciśnieniem). Każdy z elektrozaworów sterujących sekcjami jest sprawny (4szt) i odcina dopływ. Ciśnienie pozostaje po użyciu zaworu głównego, który jest znacznie wygodniejszy w użyciu. Zdaje się, że działa on poprzez otwarcie powrotu do zbiornika, co obniża ciśnienie na sekcjach. Czy możliwe jest, że jest za mały przekrój powrotu (przez złącze podwójne jest wspólny z zaworem proporcjonalnym regulującym ciśnienie. Próba robiona była przy 8 barach. Rozpylacze na mosiężnych oprawach z zaworkami odcinającymi sprawne (kilka zaworków odcinających wymieniałem na próbę). Wyciek ustaje dopiero po zmniejszeniu ciśnienia do ok.3 barów. Sekcje są z kompensacją cieczy i zawory kompensacyjne wyregulowane prawidłowo.  Co jeszcze może być przyczyną pozostałości ciśnienia?
    • Przez michaelo90
      witam. mamy zamiar kupic opryskiwacz na jakiej 25ha, w przyszlosci moze cos przybedzie jeszcze..ale nie mozna byc tego pewnym.kawalkow duzych raczej nie mam ,tylko sa dwa po 3 ha i to najwieksze.pola sa raczej rowne tylko pare slupow sie zdazy.cena do 8 tys zl brutto...co polecacie?
    • Przez xpaxpa
      Cześć, kupiłem nowy opryskiwacz tolmet bruno 1515 i mam pewnien problem bo nie wiem jak podłączyć ten " zestaw do zasysania cieczy ze zbiornika np. RSM" w instrukcji nic nie jest o tym napisane

• Dodaj nową pozycję...
v