Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam sie do zakupu akumulatorów i moje pytanie kupić dwa  6v   czy jeden 12v . jakie macie w swoich ciagnikach. Mam polski rozrusznik zwykły i nie wiem czy da rade.

Opublikowano

Ten co mam teraz ma rok poprzedni wytrzymał 3 lata dużo zależy jaki się trafi teraz to wszystko robią na ilość a nie na jakość znajomy wymienił w samochodzie akumulator to wytrzymał mu rok.

Opublikowano

Ja mam akurat dostęp do aku z zagranicy więc one inaczej działają. Oryginalna warta 74Ah w t25 w zimie bez odprężnika w ubiegłym roku dawała radę. W c330 miałęm 92Ah oryginał volvo,  17 letni akumulator dawał radę odpalić ale tylko do pierwszego kręcenia, drugi raz juz padał.

Opublikowano

@mireek111 Twój rozrusznik to jest ten podobny do oryginalnego, nie szybkoobrotowy ? Jeżeli tak montowałbym dwa 6V. Mam teraz również Centrę, chyba 5 rok. Ciągnik chodzi cały rok. Czuć,że są już słabsze w zimę ale odpala. Wszystko też zależy na co się trafi, jaką serię czy egzemplarz.

Opublikowano
13 minut temu, Andpol napisał:

Jeszcze Władka ale już w kraju składany.

Mam  też z 96 r  12  v125 ah siedzi i jest ok  2x 6 padły zaraz po gwarancji.Z akumulatorami to jest teraz tak że są robione na cienkiej  płytce i dla tego szybko padają.Sprawdz ładowanie jakie masz jeszcze.U mnie bez od preżnika  pali czy to lato czy zima i też na polskim rozruszniku.

Opublikowano

Witam widzę że koledzy mają w swoich t 25 rozruszniki od 60-siątki czy to zdaje egzamin warto zamontować tam taki rozrusznik? bo przymierzam się do wymiany bo szybko obrotowy padł a w 60-siądce po regeneracji kręci jak głupi 

Opublikowano

Mi na polskim kręci bez problemu jak akumulatory dobre,  Zawsze w ostatni rok jak sie kończa to wtedy pale z odprężnikiem bo nie maja mocy ,a tak bez odprężnika. Rozrusznik szybko obrotowy to ten za 500 te tańsze mają podobno plastikowe tryby.

Opublikowano

@mireek111 ale po to jest w tym ciągniku odprężnik aby z niego korzystać. Odnośnie rozrusznika szybkoobrotowego masz rację. Jeżeli szybkoobrotowy to w takiej samej cenie jak zwykły. Duże znaczenie ma też eksploatacja ciągnika - od święta czy codziennie. Jeżeli to pierwsze to każdy wytrzyma dosyć długo.

Dnia 2.03.2020 o 21:32, ma123 napisał:

Witam widzę że koledzy mają w swoich t 25 rozruszniki od 60-siątki czy to zdaje egzamin warto zamontować tam taki rozrusznik? bo przymierzam się do wymiany bo szybko obrotowy padł a w 60-siądce po regeneracji kręci jak głupi 

Mam u siebie polski, podobny do 60-tki. Wymieniałem w nim 2 lub 3 razy tulejki. Ciągnik użytkowany cały rok. W zimę kolektor jest podgrzewany palnikiem, świeca za dużo prądu brała. Akumulatory 5 rok, odpalany na odprężniku. Nie namawiam Cię ale co byś nie kupił pytaj od razu o części zamienne. W tej chwili to jest loteria co się kupi.

Opublikowano

chciałbym mieć w t25 polski rozrusznik od 60 czy 30 tam jest taki sam i zawsze pali jak jest dobry akumulator i druga sprawa jak go szlak trafi to go zregeneruję a tego szybko obrotowego to nawet na zakładzie nie chcą widzieć i wole raz zainwestować niż wydawać co 3 lata 300 zł

Opublikowano

Mam jeden aku 12v, oryginalny ruski rozrusznik i pali nawet w zimę -15 tylko już z odprężnikiem i świecami żarowymi.

wez jeden 12 tylko taki mocniejszy, na 2 aku 6v masz większe straty prądu.

Opublikowano

Mi ruski ciężko palił i pewnego razu nie odbił i jak zobaczyłem to nie było co reanimować sama obudowa została i od ponad 20 lat mam szybkoobrotowy bez remontu ale już w nim coś rzęzi jak odpalam.

Opublikowano
8 godzin temu, adamek1942 napisał:

Mam jeden aku 12v, oryginalny ruski rozrusznik i pali nawet w zimę -15 tylko już z odprężnikiem i świecami żarowymi.

wez jeden 12 tylko taki mocniejszy, na 2 aku 6v masz większe straty prądu.

Ile masz amperogodzin w tej 12V ?

Opublikowano

Podstawa to dobre tulejki w rozruszniku, szczotki i cewka,

do tego jeszcze dochodzi przełącznik masy i te wszystkie przekaźniki i pierdołki różne

co do aku dokładnie nie pamiętam ale chyba coś około 900a a tych ampero/h 120 , zerknę jutro ma coś koło 5 lat także trochę pozapominałem.