Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nazwy nie pamiętam, bo to jakaś czeska odmiana kukurydzy. A kupiona w pobliskim sklepie rolniczym. Musisz podzwonić i popytać może u Ciebie też ją mają. A skąd jesteś?

Przeszedłem się sprawdzić co jest napisane na etykiecie i odmiana tej kukurydzy nazywa się PYROXENIA z firmy Oseva.

Edytowane przez Lukasz007
Opublikowano

Wrócę jeszcze do tematu poskręcanych liści. W "Farmerze" był kiedyś artykuł i tam było napisane, że liście się zwijają gdy jest nieodpowiednie nawożenie potasem, który odpowiada za gospodarkę wodną organizmu (coś w stylu pompy sodowo - potasowej). Więc skoro przy braku potasu podczas suszy liście padają, to analogicznie można stwierdzić, że podczas mocnych opadów kukurydza nie radzi sobie z wodą przez braki potasu. Niestety uzupełniać jego niedobory chyba moim zdaniem można tylko za pomocą oprysków odżywkami. U nas na pola po deszczach poszło 1kg Kristalonu żółtego + 400ml Tytanitu na 300l wody/ha a kolejnego dnia ok 100kg/ha mocznika. Kukurydza która stała ok dwóch tygodni zatopiona i była żółta, po tygodniu czasu od tych zabiegów zrobiła się zielona i leci dalej, ta co stała w wodzie ma ok 80cm wysokości a miała może 15cm jak woda zeszla. Proponuję tylko owe zabiegi wykonać pod wieczór.

Pozdrawiam, pablo112.

Opublikowano

Panowie mam problem. moja kukurydza miejscami jest wysoka (około110cm) ładnie zielona i nic jej nie brakuje a miejscami jest niska na okolo 30cm jasno zielona lub nawet zółtawa. Nawóz wszedzie byl podawany jednakowo rozsiewaczem wiec nie wiem o co chodzi i jak ją wyrównac w tej sytuacji. Chcialem jej podac odzywke,lecz wczoraj wieczorem zdazyłem opryskac nie całą połowe uprawy około 6ha (10kg/ha mocznika 6kg/ha siarczanu magnezu i 3l odzywki mikro) i dzis od rana juz pada, mam nadzieje ze podziała odżywka.

Chcialbym jej podac saletry amonowej teraz aby szybko wystrzelila i moze uzupełniła braki azotu ale nie wiem jak sie za to zabrac zeby jej nie popalic. Wybralem saletre zamiast mocznika ze wzgledu na szybkosc działania

Opublikowano

mocznik kolego nie saletra ,bo będziesz zaraz płakał jak załatwisz kukurydze ...co do nierównych roślin to pewnie ph gleby daje sygnał do wapnowania ,no i w mokrzejszych miejscach rośliny słabo albo wcale nie pobierają składników pokarmowych.

Opublikowano

ja bym dorzucił jakiś biostymulator, żeby się szybciej regenerowała. Tytanit, Asahi sl- o tych słyszałem dobre opinie, po asahi kukurydza zbita doszczętnie po tyg zaczęła pędzić dalej, wadą jest wysoki koszt zakupu i trzeba sobie przekalkulować czy się opłaca.

Opublikowano

kozulek, a czy jesli ph gleby daje znaki czyli jest za kwasna, a na 100% tak jest bo gdzie niegdzie pojawia sie skrzyp polny i wiem ze gleba jest kwasna to czy mocznik poratuje sytuacje? Na worku napisane jest zeby nie stosowac przy skrajnym zakwaszeniu gleby.

Opublikowano

Kilka dni temu zachodziłem w głowę dlaczego qq się zwija. Po wielu poszukiwaniach informacji w zeszły czwartek pojechałem na pole podać odżywki: mocznik 10kg/ha , agroleaf power fosforowy 5kg/ha + ekolist potasowy. Dziś obszedłem i mile się zdziwiłem. liście zaczęły się odwijać i rozkładać. Wygląda to naprawdę dobrze.

Opublikowano

co mam zrobic doradzcie mi tu koniec lipca a moja kukurydza nie chce sie oderwac od ziemi ma tylko 1metr miałem biede i tylko dałem 100kg pod korzen co mam zrobic i czy mozna cos wogole zrobic pomocy ????

Opublikowano

100 kg czego.

teraz to już po robocie, ale daj mocznik i opryskaj siarczanem magnezu.

Kuku to roślina wysokonakładowa, nie masz kasy, siejesz owies czy inne partactwo.

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu zachodziłem w głowę dlaczego qq się zwija. Po wielu poszukiwaniach informacji w zeszły czwartek pojechałem na pole podać odżywki: mocznik 10kg/ha , agroleaf power fosforowy 5kg/ha + ekolist potasowy. Dziś obszedłem i mile się zdziwiłem. liście zaczęły się odwijać i rozkładać. Wygląda to naprawdę dobrze.

mocznik 10kg/ha, agroleaf power fosforowy 5kg/ha + ekolist potasowy - Ile łącznie za to zapłaciłeś?

Edytowane przez mlodyhef
Opublikowano (edytowane)

byłem w agromie i gosciu mi dał 3kg plonwitu optyk 0,5 asahi na hektar zobacze co bedzie

Dałeś tam jakiś azot ? Zabierasz się od d*py strony

Edytowane przez matava
Opublikowano

zapłaciłem 270zł troche byłem w szoku ale chce ratowac moja kukurydze bo moje byczk nie beda miały kiszonki z kukurydzy to co mam teraz zrobis jak opryskałem juz tamtym ? tak mi doradzili w agromie

270zł na 2he

Opublikowano

Wiatm. Proszę o pomoc, kukurydza ma 7-8 liści, a pozostałe liście są zbite razem, wygląda to jak "szczypior" gdy to rozerwe to co niektóre są zrośnięte razem.

Data siewu 20 kwiecień. Nawożenie stosowane było tylko pod korzeni: mocznik 300kg/ha, sól potasowa 100 kg/ha, polidap 100 kg/ha, polifoska (6) 200 kg/ha, herbicydy mustang 306 i milagro 060 w dwóch zabiegach, dwa razy odżywka.