Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, Roki212 napisał:

No ale jak kupiłeś świniaka to masz papier, a jak miałes swojego ubiłeś i przerobiłeś w domu. To gdzie policja miała złapać jak nosiłeś z wędzarki do domu czy chowałes do lodówki :P 

Jeżeli sam go ubiłeś bez zgłaszania to jeszcze pół biedy, ale np. zawozisz do jakiegoś rzeźnika i on Ci wszystko robi.

4 minuty temu, ogarek napisał:

Sprzedaż bezpośrednia jest legalna i coś do 20 tyś na rok bez żadnej kasy fiskalnej, tylko ewidencja papierowa... 

Jak kupisz takie wyroby też nie masz pargonu 

Zgoda, to proszę powiedzieć od kogo pan kupił i jedziemy to sprawdzić czy ma gość takie uprawnienia..   :P

Opublikowano

Kupię na jarmarku czy imprezie lokalnej i nie znam a wszyscy pojechali do domu.... 

Nikt mi nie zabroni wykupić całego straganu... 

Chyba raczej dziś nikt nie ściga za to... 

Gorzej by było jakby świniaka wiózł. Hehe

Opublikowano

Sean za bardzo szukasz dziury w całym . To nie przemyt narkotyków . :D

Opublikowano

Jak bym już miał coś kombinować z takim świniakiem co go sobie na własne potrzeby ryzykując hodowałem to bym na pewno nigdzie go nie woził tylko zrobił wszystko na miejscu lub znalazl kogoś kto by to zrobił u mnie. Inna kwestia jak się ma papiery.

Jedno jest pewne teraz nie opłaca się trzymać na własne potrzeby legalnie jednej sztuki ze względu na wymogi, a tym bardziej ryzykować trzymając niezgłoszonej i w razie kontroli płacić kary i się tłumaczyć. Lepiej kupić z legalnej hodowli półtusze i sobie przerobić :) 

Opublikowano

Jakby kogo okradli albo jaka inna akcja   to może by się czepiali... Tu ciężko powiedzieć 

Opublikowano (edytowane)

W dobie ASF, trzeba się liczyć że by się podczas kontroli zainteresowali skąd pochodzą wyroby, ja przewoziłem nieraz, w samochodzie czuć wędzarnią było jeszcze przez 2 tygodnie, a co dopiero jak samochód zapakowany gdzie tylko się dało.  xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Mogą o nielegalny  handel oskarżyć jak się dużo wiezie. 😜

Opublikowano

Dobra . Będzie się przewozić w hermetycznych pojemnikach , ;)

Opublikowano
11 minut temu, ogarek napisał:

Kupię na jarmarku czy imprezie lokalnej i nie znam a wszyscy pojechali do domu.... 

Nikt mi nie zabroni wykupić całego straganu... 

Chyba raczej dziś nikt nie ściga za to... 

Gorzej by było jakby świniaka wiózł. Hehe

Gorzej jak w danym dniu nie ma żadnego jarmarku, na jarmarku nie ma surowego mięsa, smalcu nietopionego, mięsa mielonego itp.   :P

Opublikowano (edytowane)

A jak tam wolisz .

Panie ze szczoraj wieze . :D

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Trza tak wozić żeby były dni jarmarczne.. 😂

Fetorek daj ty spokoj tym rudym bo jak ci zagrzeją to się będziesz moczył w nocy.... 🤣

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

W domu zabijać chyba też samemu nie wolno, musi być zgłoszone do powiatowej inspekcji i musi ktoś to robić z uprawnieniami, ale można wozić tak jak kiedyś   :P

Opublikowano (edytowane)

Dobre .

Bez sensu ta dyskusja . Ważne że i tak ludzie dają radę i nie każdy chemię musi jeść .

3 minuty temu, Roki212 napisał:

Zetorek albo tak jak pisałeś szczelny hermetyczny pojemnik zapakować ładnie i wysyłka kurierem do samego siebie z punktu A do B 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co słyszałem trzeba świniaka zawieźć na ubojnie i tam ubiją "w humanitarny sposób" i wtedy zabierasz i przerabiasz nie wiem czy to prawda 

Dyskusja bez sensu zgadza się, ale lepiej sobie tak dyskutować niż się kłócić :) 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)

Nie . To nie tak , Nie widzieliście mojego pięknego zdjęcia świniaka na święta ?

zgłaszasz , pobiera wet krew , wynik , świniak w łeb , badanie , wyrejestrowanie , sam ubijasz po szybkim szkoleniu . Tak w skrócie i nie po kolei .

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, zetorki12 napisał:

Nie . To nie tak , Nie widzieliście mojego pięknego zdjęcia świniaka na święta ?

zgłaszasz , pobiera wet krew , wynik , świniak w łeb , badanie , wyrejestrowanie , sam ubijasz po szybkim szkoleniu . Tak w skrócie i nie po kolei .

A po tym badaniu krwi wiezie się jeszcze raz mięso na powtórne badanie z tego co napisałeś, bo jak wcześniej biliśmy to woziło się mięso pod mikroskop na włośnicę

Edytowane przez Roki212
Opublikowano

Mięso swoją drogą, chyba że chcesz ryzykować włośnie.

Opublikowano (edytowane)

Krew pod kątem asf , a mięso (przepona) na włośnicę .

Nie ma chcesz ryzykować . Tak legalnie musi być .

A fajne jest jeszcze to , że badanie krwi ważne jest tydzień od pobrania , a na wynik najmniej 5 dni się czeka .

Opublikowano (edytowane)

No właśnie włośnicę badało się zawsze po ubiciu, myślałem że może krew wykazywała wszystko 

To teraz trzeba mieć rozplanowane wszystko wcześniej w czasie, aby ubić mniej więcej wtedy kiedy się chce

Edytowane przez Roki212