Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

roślina i tak w początkowej fazie nie korzysta z nawozów a z tego co ma ziarniaku i w otoczce dopóki nie wytworzy korzenni którymi mogłaby cokolwiek z ziemi pobrać 

pogadaj z tymi co twierdzą ze MTZ 20-25g jest pożądany :P

Opublikowano
2 godziny temu, matek89121 napisał:

tak na prawdę to nawozimy rośliny następcze ,kolega wyżej dobrze wspomniał o przyswajalności  

Niekoniecznie następcze, kilka lat temu wziąłem kilkunastoletni odłóg V klasy, zasobności bardzo niskie, poszło 400kg polifoski i odpowiednie nawożenie N i dało rade zebrać 6 ton żyta z hektara. Ale to był dobry 2016 rok, każdy opad w dziesiątkę. No ale chodzi o to, że nawóz podany przed siewem również jes dostępny dla rośliny ktora bedzie zasiana

Opublikowano

E tam, w zeszłym roku miałem elixer, mtz 23g, wyszło mi do siania ok 90kg na ha. Termin optymalny, siane w pod kultywator, dało ok 7 ton. Więc ja jestem zadowolony jak trzeba siać mniej 😀

Opublikowano
23 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

jeżeli tylko pod pług to jak podają nawozy w pierwszym etapie w uprawach pasowych i uproszczonych? Przecież tam spulchniają wyłącznie do 10 cm ziemi a nie 20 i więcej. Jedynie co pod pług to stałe nawozy naturalne lub właśnie słoma i inne tego typu resztki, aby w roku następnym była dostęponośc tych składników. 

Mało wiesz do 25 cm spulchniają ,jak na 10 cm siew pasowy to ten co robi usługę dobrze wychodzi

Opublikowano
2 godziny temu, kamil255 napisał:

Delawar u mnie 9.7t/ha super odmiana. Większość areału teraz nim będę obśmiewał

Przecie takie słabe plony były po 4 tony a 6 ton to już rarytas wiec co jest z tymi plonami a na jakiej klasie ziemi jeśli można wiedzieć .

Opublikowano

U mnie Delawar bardzo drobne ziarno mimo że brane z centrali, stanowisko po bobiku, 3 zabiegi na grzyba około 6,5/7 z hektara po zważeniu wyglądała na co najmniej 8 ton. Sieje ktoś jeszcze Ozon?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Przecie takie słabe plony były po 4 tony a 6 ton to już rarytas wiec co jest z tymi plonami a na jakiej klasie ziemi jeśli można wiedzieć .

Chyba o rzepaku piszesz. Zobacz na farmera , plon rzepaku  6,4 tony. A Ty się tu dziwisz że ktoś pszenicy 10 nakosił. 

Opublikowano

Panowie jak najlepiej zasiać pszenicę po buraku zbiór wczesnym ,kombajn ropa. Do dyspozycji talerzowka pług gruber głębosz. Do tej pory gruber ok 15 cm i siew(agregat talerzowy i siewnik talerzowy) myślałem żeby odkręcić boczne łapy w gruberze (gruber unia) i puścić go głębiej. Ale na czy nie bd za rzadko łapy.

Opublikowano
Dnia 25.08.2020 o 21:52, kamil255 napisał:

@galan 2-3 z przewaga 2. @pablo6234 Ozon ma następcę KWS Emil podobno jeszcze lepsza odmiana

Emil też d..y nie urywa kosiłem u kolegi ziarno też z centrali i nie wiem czy 5 ton uleciało z ha a stanowisko i ochrona na full

Opublikowano
michal_xs napisał:

Panowie jak najlepiej zasiać pszenicę po buraku zbiór wczesnym ,kombajn ropa. Do dyspozycji talerzowka pług gruber głębosz. Do tej pory gruber ok 15 cm i siew(agregat talerzowy i siewnik talerzowy) myślałem żeby odkręcić boczne łapy w gruberze (gruber unia) i puścić go głębiej. Ale na czy nie bd za rzadko łapy.

w ubiegłym roku mandam spec na 15 cm ze ,, skrzydełkami "następnego dnia przed siewem bez i na 23-24 cm i tak bym zalecał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v