Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ORZMO napisał:

To nie czerń, tylko choroby podstawy. Czerń jest tylko wtórna, zaatakowała osłabioną roślinę. Czerń atakuje najbardziej, gdy wystąpią długie opady na dojrzałe zboże i praktycznie nie wpływa na plon. Tu masz wyprostowany kłos, w którym nie ma ziarna, albo jest poślad w wyniku odcięcia kłosa od korzenia przez podsuszki.

Dokładnie tak mi stało w euforii, fenpropidyna + prochloraz + propikonazol, gdzie w innych odmianach było ok w tej jednak za słaby zabieg , na przyszły sezon trzeba coś lepszego 

Opublikowano

U mnie dziś 40 mm deszczu. Trochę miałem polegnietej ale myślę że da rade jeszcze wymłócic. Od czwartku mają przyjść upały to w przyszłym tygodniu będzie już po zniwach. 

Opublikowano

Czytam sobie wasze posty i widzę że plony macie super bo ja wykosiłem już połowę Pszenicy i nie jest tak kolorowo bo plon waha się w granicach 5 ton i nie zależy jaka odmiana bo kosiłem Hondie i Desamo. Według mnie deszcze przyszedł z 3 tygodnie za późno a jak już zaczęło padać to leje co drugi dzień od połowy maja.

Opublikowano
8 minut temu, Ursus932 napisał:

Dokładnie tak mi stało w euforii, fenpropidyna + prochloraz + propikonazol, gdzie w innych odmianach było ok w tej jednak za słaby zabieg , na przyszły sezon trzeba coś lepszego 

Czyli euforia nie za bardzo a jak sypała do innych odmian?

Opublikowano
damiandg napisał:

Czytam sobie wasze posty i widzę że plony macie super bo ja wykosiłem już połowę Pszenicy i nie jest tak kolorowo bo plon waha się w granicach 5 ton i nie zależy jaka odmiana bo kosiłem Hondie i Desamo. Według mnie deszcze przyszedł z 3 tygodnie za późno a jak już zaczęło padać to leje co drugi dzień od połowy maja.

A to nie wiesz że na podlaskich piochach rzepaki przekraczają 5 ton, a zboża 9 ? ale owsy już pokosili, gdzie bliżej zachodu jeszcze zielone 😄😄😄 Od rana już ponad 20mm deszczu i pada.

Opublikowano
3 minuty temu, mraukot napisał:

A to nie wiesz że na podlaskich piochach rzepaki przekraczają 5 ton, a zboża 9 ? ale owsy już pokosili, gdzie bliżej zachodu jeszcze zielone 😄😄😄 Od rana już ponad 20mm deszczu i pada.

U mnie jeszcze reszta pszenicy zielona i musi poczekać z tydzień a co dopiero owies. U mnie na 9 ton nie ma szans w tamtym roku zakręciłem się w okolicach na jednej działce ale to tyle.

Opublikowano (edytowane)

Belissa jest zajebistą odmianą tylko jaki popełniłem błąd to za za mało wysiałem i susza swoje poczyniła jeszcze do tego kwietniowa .

400 DO 450 NASION NA METR  trzeba wysiewać a wysiałem 300 do 350 za mało jak by było wysiane jak zalecają do 450 plon by był w tym roku 9 ton .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
galan99 napisał:

NBelissa jest zajebistą odmianą tylko jaki popełniłem błąd to za za mało wysiałem i susza swoje poczyniła jeszcze do tego kwietniowa . 400 DO 450 NASION NA METR  trzeba wysiewać a wysiałem 300 do 350 za mało jak by było wysiane jak zalecają do 450 plon by był w tym roku 9 ton .

Błąd można popełnić wysiewając za dużo 😉 Tak na marginesie, w Nowej Zelandii wysiewają ok. 110 ziaren na m2 i młócą po 16-17 t/ha ziarna, tak że ten tego, może jednak spróbuj w drugą stronę 😁

Opublikowano (edytowane)

Siew

Termin siewu: III dekada września - wschodnie rejony kraju, do I dekady października – rejony zachodnie. Odmiana tolerancyjna na opóźniony termin siewu.

Ilość wysiewu: przy terminowym siewie i na dobrej glebie 350-400 ziaren/m2. Przy siewie nieco opóźnionym i na gorszych stanowiskach 450 ziaren/m2.

Nawożenie mineralne

Przy doborze właściwej dawki nawożenia mineralnego ważna jest znajomość zasobności gleby w podstawowe składniki oraz wysokość spodziewanego plonu ziarna. Zależnie od tego nawożenie fosforowo-potasowe kształtuje się na poziomie 50-100 kg/ha P2O5 oraz 40-120 kg/ha K2O.Nawożenie azotowe, w ilości 80-140 kg/ha N należy rozłożyć na kilka dawek.

I - wiosną, w momencie ruszenia wegetacji: 60-70 kg N/ha,

II - w okresie strzelania w źdźbło: 40-50 kg N/ha,

III - w czasie kłoszenia lub płynne po kłoszeniu: do 40 kg N/ha.

Nawożenie stosowane w późniejszym okresie wegetacji decyduje o zawartości glutenu w ziarnie. Przy nawożeniu płynnym, trzecią dawkę można jeszcze podzielić. Odmiana plonuje dobrze przy średniej dawce azotu. Przy wysokim nawożeniu azotowym wskazane jest stosowanie regulatorów wzrostu.

Wiec popełniłem błąd za mało wysiane bo kwiecień przy redukował rozkrzewienia a ziemie są gliniaste wiec wedle zaleceń trzeba więcej wysiewać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie sugeruj się strzeleckimi formułkami z opisu odmian, oni od kilkunastu lat klepią to samo pod każdą odmianą 😉 Najpierw trzeba by uściślić, co to takiego "siew opóźniony" ? U Ciebie może to być pierwsza dekada pażdziernika, a u mnie trzecia..

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Czyli euforia nie za bardzo a jak sypała do innych odmian?

Wszystko poszło na magazyn i nie  ważone, przy takiej samej agrotechnice euforia 4 a belissa 5 zbiorników bizona 56 z ha. Była jeszcze Ostroga ale kosiłem na raty i nie mam porównania 

21 minut temu, mraukot napisał:

Błąd można popełnić wysiewając za dużo 😉 Tak na marginesie, w Nowej Zelandii wysiewają ok. 110 ziaren na m2 i młócą po 16-17 t/ha ziarna, tak że ten tego, może jednak spróbuj w drugą stronę 😁

Ale jaki tam jest klimat i ziemia

Belissę trzeba siać gęsciej,przynajmniej na glinie. już tu pisaliśmy z kolegą @galan99 o tym 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

A moze trzeba dążyć do uzyskania większej obsady kłosów, ale niekoniecznie zwiększaniem normy wysiewu... ? nie wiem, nie miałem nigdy tej odmiany, ale trudno uwierzyć by tak słabo się krzewiła..

Opublikowano

Przy niedoborze wody tymbardziej obsada powinna być mniejsza..

Opublikowano
Ursus932 napisał:

10 godzin temu, ORZMO napisał:

To nie czerń, tylko choroby podstawy. Czerń jest tylko wtórna, zaatakowała osłabioną roślinę. Czerń atakuje najbardziej, gdy wystąpią długie opady na dojrzałe zboże i praktycznie nie wpływa na plon. Tu masz wyprostowany kłos, w którym nie ma ziarna, albo jest poślad w wyniku odcięcia kłosa od korzenia przez podsuszki.

u mnie to samo, euforia poległa z chorobami. Wilejka i hondia już nie.

Opublikowano
galan99 napisał:

Tak obsada mała nie dobór wody zredukuje jeszcze i zostanie kilka na metrze jak gęściej bo tak zalecają to coś zostaje .

Przy mniejszej obsadzie na jednostce powierzchni, zapotrzebowanie na wodę jest niższe, to i redukcja mniejsza. Wysiewacie pińcet ziaren na m2, następnie 90 - 100 N na pierwszą dawkę, osiągając w ten sposób 1800 - 2000 pędów na metrze, to nie dziwota że dochodzi do skrajnej redukcji w warunkach stresowych 😁

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Belissa jest zajebistą odmianą tylko jaki popełniłem błąd to za za mało wysiałem i susza swoje poczyniła jeszcze do tego kwietniowa .

400 DO 450 NASION NA METR  trzeba wysiewać a wysiałem 300 do 350 za mało jak by było wysiane jak zalecają do 450 plon by był w tym roku 9 ton .

Kolejny rok sieje tylko Bellisę w ilości 180kg/ha i powiem Ci, że w poprzednim sezonie była za gęsta a w tym mogłaby być gęstrza ale to głównie wina suchej i zimnej wiosny. Na glinie to rzeczywiście trzeba podnieść normę wysiewu ale to dotyczy wszystkich odmian

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Belissę trzeba siać minimum 400 sztuk na metrze, taka odmiana. Przy grubym ziarnie wychodzi 180kg, tyle też wysiałem. Jest piękna, stoi jak członek nastolatka w damskiej szatni. Na podstawę szedł prochloraz + protiokonazol i jest bajka. Tylko Priaxor z Duetem ultra trzyma do dziś zielonkawe liście 🤔

Opublikowano

Witam ja mam sprawdzoną już arkadię bardzo fajnie u mnie plonuje i ładne ziarno.Umnie już po żniwach na wiosce kolega ma troszkę jeszcze ale to resztki zostały ogólnie plony ok. A stosowaliście może śor po terminie? Głównie chodzi mi o przed i powschodowe herbicydy jedne są 2 lata drugie 4 lata pozostawały mi i trzeba je  wykorzystać bo zalegają a szkoda zutilizować 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v