Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,5 l/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2,0 – 2,5 l/ha.

Termin stosowania: Środek stosować w fazie 2-4 liści zbóż (BBCH 12-14).

4 liści jest . 

Nic się nie stanie jak złapie 5 wystarczy poczytać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

jaki środek zastosować w pszenicy  na t0 grzybówke pojawiają się żółte końcówki i łodyga robi się brązowa co polecicie ????

Edytowane przez tomzwolin
Opublikowano
16 minut temu, tomzwolin napisał:

jaki środek zastosować w pszenicy  na t0 grzybówke pojawiają się żółte końcówki i łodyga robi się brązowa co polecicie ????

Jak duża jest pszenica kiedy siana była że już żuta to jak będzie długa jesień a taka się zapowiada tylko że mokra to co będzie sam grzyb .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Zimy nie widać pogoda dość ciepło jak na listopad i deszczu też nie zabraknie .

https://pogoda.interia.pl/prognoza-dlugoterminowa-zamosc,cId,40529

Ta pogoda ma bardzo mizerna sprawdzalność a jeszcze na 45 dni to wogole wróżenie z fusów . Poza tym ja widzę tam tylko w tym tygodniu temp. Powyżej 15 stopni a później to 10 i mniej także powiedziałbym że temp. jak na listopad taka normalna w porównaniu z zeszlymi latami. Raczej nie ma się co spodziewać że już w listopadzie będzie zima i śnieg . Jak już coś to może w styczniu lub lutym 

Opublikowano
Dnia 14.10.2020 o 13:40, Mecha napisał:

Reklamujesz to czy jak? W temacie o rzepaku podobny post...

Nie reklamuje tylko mam dosyć nabijania ludzi w butelkę. Bo coś jest nie dobre bo za tanie i nie dorabia wielkich koncernów. A brałem od kolegi przywiózł mi i chyba wezmę teraz na pozna jesień prysne żeby na zimę zabezpieczyć 

Dnia 14.10.2020 o 16:12, Agrest napisał:

Ja nie stosuję z uwagi na kłopotliwość, tj duża dawka w sadach na hektar, zapychanie filtrów, działanie tylko jako kontakt. Łatwo zmywalna. Agresywna chemicznie dla metali.

W polu gdzie mamy dużo mniejsze wydatki dla dysz uważam że nie przeciśniemy cieczy przez filtry. Po paru minutach będą obklejone ewentualnie zapchamy dysze.  

Nie wiem jaka miałaby być dawka na zboże i przy tak małej ilości cieczy na ha.

Z miedzią nie wolno mieszać, a nawet chyba musi być odstęp czasowy kilkudniowy żeby nie poparzyć liści. 

To musiałeś mieć słabą jakościowo bo u mnie to ani razu nie zapchalo filtra albo końcówki. Jak byłem u kolegi co od niego brałem to widziałem opryskiwacz który w sadzie chodzi w tym 20 lat nie nie brała go rdza. Mocznik chyba bardziej agresywny od tego 

Opublikowano

kiedyś miał rejestrację bezpośrednio po siewie. Tak w ubiegłym roku stosowałem z bardzo dobrym skutkiem. W trym roku na pszenicę kupiłem expert met ale że miałem w beczce lentipur plus dff to zrobiłem hektar pszenicy w fazie pomiędzy 1 a 2 liście. Pszenica żyje chwasty zaczynają się przebarwiać.

Opublikowano

Jakis czas temu u kolegi w sąsiedniej wsi, firma FN Agro miała poletka doświadczalne, to Snajper uzyskiwał najwyższą skuteczność gdy był stosowany "na szpilkę" w pszenicy, bez objawów fitotoksyczności.

Opublikowano

Potrzebuje porady co dodać na części działek na samosiewy rzepaku (większe rośliny czasami tylko przyhamuje) oraz na chabra. Lepszym rozwiązaniem będzie metsulfuron metylu (galmet) czy tribenuron metylu (triben super)? Jako podstawa idzie 0,35 kg expert met i 0,2 dff

Opublikowano
11 minut temu, usieq96 napisał:

Potrzebuje porady co dodać na części działek na samosiewy rzepaku (większe rośliny czasami tylko przyhamuje) oraz na chabra. Lepszym rozwiązaniem będzie metsulfuron metylu (galmet) czy tribenuron metylu (triben super)? Jako podstawa idzie 0,35 kg expert met i 0,2 dff

Ta sama grupa chemiczną ale tribenuron lepszy na chabra i samosiewy

Opublikowano

Siałem w sobotę, 19 wrzesień, w sucha glebę, za tydzień w sobotę już ładnie ja było widać. Po soi zasialem w poniedziałek 5.10., w wilgotna ziemie, ale jak wiemy ciągle zimno, pszenica dopiero zaczyna się wybijać. 

Opublikowano

Czy przy temperaturze 9 stopni mogę stosować taką mieszankę Expert Met (0,35 kg/ha) + Legato 500 SC (0,2 l/ha) +Granstar Ultra SX 50 SG (20 g/ha) +  adiuwant Trend?

Gleba bardzo wilgotna.

Opublikowano
marluk napisał:

2 godziny temu, Zapracowany napisał:

Ta sama grupa chemiczną ale tribenuron lepszy na chabra i samosiewy

Chabra da się zwalczyć jesienią?

Da się zwalczyć. wystarczy zastosowac chlorotoluron w pełnej dawce. Mam na jednym polu problem z chabrem i chlorotoluron daje rade.

• Root Admin
Opublikowano

Może, takiej opcji nie próbowałem bo zawsze jakaś odmiana wrażliwa na chlorotoluron, ale te srodki które testowałem do tej pory niby jesienią pole czyściutkie, a wiosną jednak chaber się pojawiał, ale to juz człowiek wie na którym polu, to w tym roku wiosenna poprawka tribenuronem i czyściutko. Mam nadzieje ze na jakies 2-3 lata załatwiłem temat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v