Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Andzej23 napisał:

N2 od 2 do 3 tygodni po n1

hmm nie za wcześnie, myslalem że saleteosan zaczyna działać właśnie po 2 tygodniach od podania + jeszcze ok 2 tygodni ten azot jest dostępny dla rośliny a Saletra na N2 już zadziała w kilka dni po siewie dla tego właśnie chce sie dopytać czy myślę dobrze

Opublikowano
Przed chwilą, kamil2963 napisał:

Sial ktoś może pszenicę jarą ościstą Quintus  ?

Siałem o co chodzi

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Siałem o co chodzi

Jak znosi susze  ?  Jak plonuje  ?  Jaka proponukesz obsade  ? Czy należy zwrócić u niej na coś specjalnie uwagę  ? 

Opublikowano
2 godziny temu, 90210grzesiu napisał:

Dzisiaj wysiałem sól i kizeryt na pszenicę, sucho w polu nawet śladu za bardzo na polu nie ma.

I jam to dziś  uczynił.

Opublikowano
Przed chwilą, kamil2963 napisał:

Jak znosi susze  ?  Jak plonuje  ?  Jaka proponukesz obsade  ? Czy należy zwrócić u niej na coś specjalnie uwagę  ? 

Była siana w 2017 suszy nie było wtedy ,napewno trzeba antywylegacz ,siane było 370 rosliń,plon 7 ton ,siana po burakach

Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

Była siana w 2017 suszy nie było wtedy ,napewno trzeba antywylegacz ,siane było 370 rosliń,plon 7 ton ,siana po burakach

A jak z osypywabiem  ?  Nie osypywalo się ziarno przed korzeniem  ?  Czasami ościste tak mają...

Opublikowano

Faktycznie troche sie osypała ale przeszała silna burza i grad

Opublikowano
dzikiWschód napisał:

Andzej23 napisał: N2 od 2 do 3 tygodni po n1 hmm nie za wcześnie, myslalem że saleteosan zaczyna działać właśnie po 2 tygodniach od podania + jeszcze ok 2 tygodni ten azot jest dostępny dla rośliny a Saletra na N2 już zadziała w kilka dni po siewie dla tego właśnie chce sie dopytać czy myślę dobrze Zaczyna działać 2 tygodnie po rozsianiu? To nie jest tak, że pobiera od razu tylko, że wolniej? W czasie suszy faktycznie będzie czekać na wilgoć, ale bez przesady. Żebyś mnie tylko źle nie zrozumiał, poprostu popraw mnie jeśli się mylę. Zresztą wszystko się okaże w praniu, bo plany to jedno, a później wszystko się zmienia,zarówno terminy jak i dawki.

Opublikowano
3 godziny temu, dzikiWschód napisał:

hmm nie za wcześnie, myslalem że saleteosan zaczyna działać właśnie po 2 tygodniach od podania + jeszcze ok 2 tygodni ten azot jest dostępny dla rośliny a Saletra na N2 już zadziała w kilka dni po siewie dla tego właśnie chce sie dopytać czy myślę dobrze

Ja bym tak się nie trzymał tych 2 czy 3 tygodni bo to różnie jest z pogoda i z rozwojem . Tak to można walić na rzepak. Ogólnie na pszenice N2 książkowo daje się w bbch 29-31. Ale wiadomo to wszystko zależy jaką ta pszenica jest.

• Haha 1
Opublikowano

@robercikj100 i zależy to też od formy azotu jaką podajemy czy jest szybko działająca czy wolno ,według mnie saletrę można dać w bbch 29-31 jak najbardziej się zgadzam ale już jak ktoś chce wysiać np:mocznik brałbym poprawkę na to że potrzebuje on czasu na rozkład i dobrym terminem byłoby wtedy np: N1 sam początek marca , a N2 w przypadku mocznika  np:koło 25-30 marca sam to praktykowałem i w suchym roku jest to dobre rozwiązanie bo raz mamy taniej N w moczniku i pod koniec marca jeszcze złapiemy więcej wilgoci niż jak to ostatnio bywało w kwietniu,maju a saletra już bym dał na początku kwietnia oczywiście to tylko teoretyczne terminy bo każdy rok jest inny a przede wszystkim pogoda , ja zrobiłem w poprzednim roku z mocznikiem tak jak mówiłem i efekt był naprawdę ok i wysiane drugiej dawki w tak wczesnym terminie było bardzo dobrym posunięciem i  w tym roku planuję zrobić tak samo.

Opublikowano

Jak najbardziej dobrze mówisz .akurat @dzikiWschód pytał się o saletrę na n2 . Więc myślę że termin bbch 29-31 jest ok i chyba nie ma sensu dawać jej zaraz po 2 tygodniach . No chyba że w połowie marca będzie już że 20 stopni i brak opadów  na horyzoncie . Bo zta pogoda to nie ugadniesz teraz.

• Haha 1
Opublikowano

Co powiecie o takim T1 zboże jest podżółkniete, maczniak i septorioze widać więc może nie warto oszczędzać bo jesienio- zima długa to pewnie wszystkiego się namnożyło Mikro+ yara zboza 1l+ medex max 0.5 + siarczan magnezu 10kg +Capalo 1.4l

Opublikowano

Jak wcześnie można siać przewódkę na wiosnę?

Jak będzie ciepło to już luty ? Jakieś sugestie! Ze względu na możliwą suszę w ciągu roku, żeby miała lepszy start przy większej wilgoci z "zimy".

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, agrarmrc napisał:

Jak będzie ciepło to już luty ? Jakieś sugestie! Ze względu na możliwą suszę w ciągu roku, żeby miała lepszy start przy większej wilgoci z "zimy".

Jak masz warunki do wjazdu na pole to możesz już siać - 10 wytrzyma spokojnie ale takie  mrozy nie zapowiadają się może na drugi rok będą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

kiedyś sialem przewodke zawsze po 11 listopada i z tego co pamiętam to wystarczy żeby skielkowala i w takim stanie wytrzyma większe mrozy ale tak bylo kilka lat temu jak zimy wyglądały inaczej teraz bym się nie zastanawiał i sial teraz. zanim skielkuje i wyjdzie z ziemi minie dobry miesiąc więc koniec lutego początek marca więc super termin

Opublikowano
5 godzin temu, agrarmrc napisał:

Ja jutro sieje

Opublikowano

Mam do was pytanko czy saletrzak wegierski na pszenicę w dobrej obsadzie to dobry pomysł i jak tak to ma pierwszy czy drugi rzut? Nigdy nie sypałem saletrzaku a cena nawet ok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v