Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, hardkor113 napisał:

Według mnie Najgorsze buraki dają taki dochód co najlepsza kukurydza.

A nie kazdy rok musi taki być na buraki jak tamten

Daj numer do twojej nauczycielki matematyki. Kuku mokra 700*12 ton, wcześniejszy zbiór niż burak i więcej nawozu w resztkach pozostawionych w glebie

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, hardkor113 napisał:

Taki plon to tylko i wyłącznie z ich niedbałości.Nie mogą mieć do nikogo innego pretensji tylko do siebie.A polaryzacjia wiadomo loteria.

Zaznaczam że rok rokowi nie równy.Ja na kukurydzy pieniedzy nie widzie.co nie zmienia faktu że kiedyś nie zasieje.

Najlepiej siać co roku to co sie sieje i raz na jednym sie wyjdzie a raz na czymś innym

Taki plon to standard tej chwili, za sucho, kto ma na V kl. to nic nie ma

Opublikowano

Skąd macie nakład na kukurydzę 3 tys?

W nordzucker  przy 22.5 euro za tonę + dopłata + wysłodki

przy 70 tonach buraków a 12 tonach kukurydzy jest na plus dla kukurydzy

Opublikowano

10l uprawa pozniwna

15l orka 

15l zabiegi typu nawożenie i oprysk 

10l uprawa pod siew 

10l transport

razem 60;l paliwa razy 5 zł =300zł

nasiona 600zł

200kg poli 6 to prawie 500zł

150 kg polidapu to 400zł

mocznik 200kg to 400zł

chwast 200zł

jakieś odzywki 100zł

150 siew 

zbiór u nas 450zł 

I wyjdzie na spokojnie 3 tys.

Każdy robi jak uważa ja uwazam że z kukurydzy też nie ma kokosów

Opublikowano (edytowane)

Kurcze, gdzie wywiało tych zwolenników buraka? Tyle hejtu na taką super roślinę płodozmianową, a żaden nie wrzuci kalkulacji swoich rekordowych zysków z tej uprawy. Czekacie aż kukurydza wróci na 450 zł netto czy co?

Wrzucę może kalkulacje z WIR dla buraka i kukurydzy: 

http://wir.org.pl/asp/burak-cukrowy,190,,1

http://wir.org.pl/asp/kukurydza-na-ziarno,193,,1

Straszni kretyni musieli to liczyć, bo tu udziela się taki jeden ekspert, co nie potrafi słowa burak odmienić przez przypadki, ale pozakwotowe buraki bardziej mu się opłacają od kukurydzy. :D 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Trzeba też pamiętać , że aktualny kurs euro sprzyja przychodą z buraka. Właśnie przez takich " optymistów buraczanych " zakłady robiły co chciały z plantatorami i nie chodzi tylko co większy dochód przynosi tylko o zainteresowanie uprawą i wpływ tego na cenę buraków. Gdyby byli sami optymiści to P&l nadal by miał cenę 24e i lizali by się po h.jach po nieboskłony. Choć nie ukrywam w jakiejś części śmiesznie wyglądają ich zachowania zaklinające rzeczywistość 😘

Edytowane przez e2visionamd
  • Thanks 1
Opublikowano

Witam. Szukam speca od stoll v202. A mianowicie potrzebuje paru informacji na temat hydrauliki i pytanie z czego można założyć koło wąskie do rozkopania pola.

Opublikowano

Z tego co słyszałem P&L Glinojeck powyżej 15% natomiast plon na lżejszej glebie około 70 t/ha na czysto, natomiast na zwięzłych słabszy poniżej 60 (patrzc na plantacje w okolicy - co do plonu zależnie od stanowiska zgadzam się). Patrząc na pryzmy buraków wykopane wyglądowo ok w miarę równy, spory, czysty burak z wyjątkami oczywiście.

Opublikowano

Koledzy pryskałem buraki na chwościka pierwszy raz 24 lipca  Makler 0,5 l  plus porter 0,5l  plus bakto G stop 0,5l po 4 tyg  poszedł Kier 1 l znów te bakterie i chwaścik włazi na nie teraz tak że szkoda gadać i na dodatek liście  dostają zółte końcówki czy coś da sie jeszcze zrobić zeby powstrzymać to.  Te bakterie  to można sobie o kant tyłka wytrzeć  bo  rzadnego skutku nie przynoszą

Opublikowano

Pewnie w chemirolu kupowałeś albo innej "kurce". Mi tez proponowali. Ja nigdy nie pryskałem na choroby grzybowe więcej niż jeden raz ze skutkiem różnym ale przeważnie z takim samym jak ci co wjeżdżali ze trzy razy. Oczywiście nie każę Ci mnie naśladować, ale kier to dość dobry środek (z resztą za pierwszym razem pryskałeś też prawie kierem) i jak nie pomógł a chwościk jest wyraźnie widoczny to już raczej go nie powstrzymasz...

Opublikowano

Niestety Porter + Makler to te same substancje co Kier bez tebukonazolu także działanie napewno słabsze jak przy różnych substancjach. Kto się wcześniej "przygotował" ma trochę efektywniej. Druga sprawa termin z tym różnie bywa (jedni wcześniej wykonują 1 zabieg inni późnieja z różnym efektem), jak i odmiana, gleba. Jeden znajomy wcale nie pryskał i już nie będzie bo odstawa połowa października a źle nie jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v