Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u mnie dzisiaj rano jak pryskałem zobaczyłem jeszcze lepszy numer.To,że od dwóch prawie tygodni nie rosną to nic,najgorsze ,że zaczęły maleć.Robale wpierdzielają ,nawet nie wiem jakie i zaczynają usychać z braku wody.Ogólnie plantacja wygląda do przesiewu.Tylko pytanie czy to ma sens?Jak nie spadnie deszcz to wszystko padnie.

burak11.jpg

burak22.jpg

burak33.jpg

Opublikowano (edytowane)

No właśnie u mnie podobnie, tylko że jeszcze mniejsze bo w liscieniach, nawet od łąki gdzie mają wilgoć myślałem, że rosną ale nie...

Pozostaje nam cierpliwie czekać..

Na przyszły rok mocno zastanowię się nad uprawą buraka

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Do KSC odstawiasz, że taki biznes robisz? Sieję dla Pfeifera i dla mnie to raczej ostatni rok. Nie mówię, kiedyś interes był całkiem dobry, ale teraz nie da się u Niemca dobrze zarobić przy suszy na klasach ziemi 3-4b. Koszty stałe niestety dobijają przy suszy.

Opublikowano (edytowane)

Tak do KSC odstawiam. Wiadomoze to nie jest to co kiedys ze nawet 10 tysi z hektara z buraka bylo, ale i tak jest duzo lepiej jak rzepak czy pszenica

Edytowane przez mds212
Opublikowano

10 zł na tonie buraka to jednak sporo. Może kiedyś inni siejący dla niemieckich cukrowni dojdą do wniosków , że szkoda dla nich siać do czasu zaproponowania warunków podobnych do tych w KSC. Jednak jak patrzę na plantatorów Sudzuckera to wątpię, że ludzie się ogarną. 

Opublikowano

Na przestrzeni 3 lat dużo się zmieniło, warunki klimatyczne bardzo nie sprzyjające, co przekłada się na wschody i utrudnioną walkę z chwastami, do tego wycofanie bazowych substancji czynnych SOR, nasilający się problem z szarkiem póki co mocno dotyka część wschodnia Polski ale na przestrzeni 2 sezonów u mnie widzę różnicę w tamtym roku było go mniej treaz przechodzi z sąsiednich pól gdzie był burak jeśli nie będzie skutecznego rozwiązania z tym intruzem z każdego roku na rok będzie trudniej. Nie jest to marudzenie z moje strony tylko realne problemy które zaczynają być uciążliwe, gdzie nakład finansowy nie jest mały, jeśli są straty w plonie to są straty finansowe dotyczy to każdej uprawy tylko że im większy nakład ta strata jest większa.

Opublikowano (edytowane)

Patrząc  na ten rok i poprzedni w tym mam więcej szarka. Dwa razy już pryskane  A gość dalej siedzi w goscinie. Tyle że u mnie problemem może być też to, że jeden z sąsiadów zaprzestał  uprawy  kilkudziesięciu ha. I zwyczajnie robactwo musi coś jeść 

Edytowane przez Artu82
  • Haha 1
Opublikowano

Ja sieje do Nordzucker żeby nie było też narzekam i też sieję bo jak policzę zboża a buraki to niebo a ziemia  a tym co sieją do KSC to  trochę zazdrościmy ale cóż nie nasz wybór że nas sprzedali Niemcom

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

buraki zasiane ponad miesiąc temu. Dopiero dzisiaj porządny deszcz pada. Do tej pory powschodziło tylko miejscami może 5% buraka reszta w ziemi dopiero pewnie ruszy po deszczu. Jak opryskam belvederem(działa również doglebowo) zanim pokiełkują buraki to im zaszkodzi?

Edytowane przez kamil2509
poprawa
Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

Ile lat uprawiasz burak, ze tego nie wiesz?
Nie zaszkodzi

trzeci rok więc dopiero się uczę. jeszcze nie miałem takiej sytuacji żeby tak długo nie wschodziły. Dzięki za odpowiedź. To może i z drugą wątpliwością mi doradzisz. Oprysk na jednoliscienne w tak wczesnej fazie (powiedzmy kielkujących buraków) bedzie dużym błędem?  Jednolisciennym susza nie przeszkadzała i od miedzy zielono

Opublikowano (edytowane)

Się polonista znalazł! A po drugie to kto tu jest cwaniakiem? Pyta się ktoś o poradę a Ty wrzucasz tekst "ile lat uprawiasz burak, ze tego nie wiesz?" koniec cytatu.

Edytowane przez pawel177
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v