Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

1kg to około 180zl tak najtaniej i to niby ma wystarczyć na +/- 20 arów a sieje się to podobno w rozstawie 30x60cm czyli 6 otworków na 1 m2 sam będę składał na młodego i siał to ustrojstwo znajoma ma siać bo brała RMG zobaczę ja u niej to wyjdzie 

Nasiona możesz poszukać na olx czasami odkogos kupując taniej

I cena też nie taką straszną jak zwykły słonecznik jednostka siewna na 2ha kosztuje jakieś 900-980zl 

No ja prawdopodobnie zasieje 10 arów bo mam 10700 teraz ekonomicznej wtedy będę miał te 13 ponad 

Opublikowano

Mam pytanie czy moge sprzedać stare maszyny co mam w biznesplanie bo  np.mam stary agregat a kupiłem większy z Młodego Rolnika podobnie jak siewnik do zboża bedą ino stały niepotrzebne a morze komuś jeszcze się przydadzą ???Jak to jest czy musze to trzymac przez 5 lat???

Opublikowano

Nie musisz mieć ich 5 lat starych maszyn( co miałeś przed wejściem w ten program). Możesz je sprzedać na umowę.

Opublikowano
4 godziny temu, sprytny_rolnik napisał:

A jak to jest z tym słonecznikiem? Trzeba z nim coś robić? Jakieś papiery na sprzedaż mieć? Czy można skosić po prostu jak przekwitnie...? :P

Raczej chyba żeby było zasiane i tyle 

Opublikowano

Panowie pytanie do osób korzystających z młodego rolnika 

Jeśli tato ma ziemie i zwierzęta to aby uzyskać punkty za przekazanie gospodarstwa w całości trzeba przepisać i ziemię i zwierzęta 

I teraz pytanie doradca mówi aby przepisać zwierzęta teraz i 1ha ziemi w dzierżawę w ARiMR byłem mówią że muszę mieć tylko 1ha dzierżawy długoterminowej a zwierzęta mogę przepisać po pozytywnej decyzji w czasie tych 9 miesięcy a podobno lepiej żebym przed złożeniem wniosku nie miał zwierząt 

Jak to jest bo już sam nie wiem co mam robić 

Opublikowano
Dnia 6.04.2022 o 15:03, Camasa napisał:

Skad kupujecie slonecznik na kwiaty? 

Na olx jest dużo ogłoszeń 

A jak mam od ojca w dzierżawę na 10 lat to mogę brać młodego ? i jak są przyznawane punkty za różnicę wieku? 

Opublikowano

Witam mam teraz 7.5ha gruntów ornych w dzierżawę od ojca srednia wojewódzka jest 7.98 mogę się już starać No i czy mogę po otrzymaniu decyzji zwiększyć do średniej wojewódzkiej czy np po otrzymaniu 1 raty jak to jest

Opublikowano
damianos95 napisał:

Panowie pytanie do osób korzystających z młodego rolnika 

Jeśli tato ma ziemie i zwierzęta to aby uzyskać punkty za przekazanie gospodarstwa w całości trzeba przepisać i ziemię i zwierzęta 

I teraz pytanie doradca mówi aby przepisać zwierzęta teraz i 1ha ziemi w dzierżawę w ARiMR byłem mówią że muszę mieć tylko 1ha dzierżawy długoterminowej a zwierzęta mogę przepisać po pozytywnej decyzji w czasie tych 9 miesięcy a podobno lepiej żebym przed złożeniem wniosku nie miał zwierząt 

Jak to jest bo już sam nie wiem co mam robić 

Myślę, że mniej zamieszania będzie jeśli zwierzęta będą przepisane na Ciebie po otrzymaniu decyzji. Na złożenie wniosku wystarczy 1ha dzierżawy.

Opublikowano
Dnia 11.04.2022 o 19:50, damianos95 napisał:

To czy warto to sam musisz ocenić co ci potrzebne a ceny łatwo sprawdzić

No a do napisania szukaj kogoś kumatego

A ty już masz kumatego ? Bo z tego co wiem tu się chwalisz znajomością a wypisujesz do kogo się da z głupotami . Radzę tez kogos kumatego poszukać , bo przez przejęcia gospodarstwa w całości rozumiemy przekazanie użytków rolnych a nie zwierzat

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, rolnik039 napisał:

Witam mam teraz 7.5ha gruntów ornych w dzierżawę od ojca srednia wojewódzka jest 7.98 mogę się już starać No i czy mogę po otrzymaniu decyzji zwiększyć do średniej wojewódzkiej czy np po otrzymaniu 1 raty jak to jest

Składając wniosek masz mieć 1 ha a w Bp przedstawić konkretne działki które przejmiesz w ciągu 9 mc od decyzji pozytywnej . Ty nie tyle co możesz , a musisz przedstawić gospodarstwo o powierzchni przynajkniej średniej krajowej lub wojewodzkiej w zaleznosci od województwa i o wartości ekonomiczne 13 000. Jak przedstawisz w Bp działki na powierzchnie niższa niż średnia wojewódzka to będzie zle. Po decyzji pozytywnej masz przejść zadeklarowane gospodarstwo , dopiero wniosek o wypłatę 

Edytowane przez masa24
Opublikowano
1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Byłem w odr i akurat o to się zapomniałem spytać 

To że ty zapomniałeś spytac to jedno a drugie to że powinien sam pracownik odr zwrócić uwagę odnośnie powierzchni przejmowanej.

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

A ty już masz kumatego ? Bo z tego co wiem tu się chwalisz znajomością a wypisujesz do kogo się da z głupotami . Radzę tez kogos kumatego poszukać , bo przez przejęcia gospodarstwa w całości rozumiemy przekazanie użytków rolnych a nie zwierzat

Ale jak ktoś ma ziemie i zwierzęta to musisz przejąć i ziemię i zwierzęta bo inaczej nie dostaniesz punktów za przekazanie gospodarstwa w całości 

No znalazłem właśnie ale wychodzą inne kwiatki i ile zastanawiam czy nie poczekać rok bo ma byc 200tys ale wymagania niewiadomo co wymysla

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, damianos95 napisał:

Ale jak ktoś ma ziemie i zwierzęta to musisz przejąć i ziemię i zwierzęta bo inaczej nie dostaniesz punktów za przekazanie gospodarstwa w całości 

No znalazłem właśnie ale wychodzą inne kwiatki i ile zastanawiam czy nie poczekać rok bo ma byc 200tys ale wymagania niewiadomo co wymysla

200 tys może i będzie ale wzrośnie za to koszt maszyn więc na jedno wyjdzie heh

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
44 minuty temu, masa24 napisał:

No i nie znajdziesz bo ty wiesz wszystko najlepiej . Polecam pytania i odpowiedzi na stronie arinr i kwestie punktów za przejęcie gospodarstwa

Jak mozesz daj linka ja nie wiem wszystkiego a nawet mało wiem jedynie c się z kimś pogadać albo przeczyta a necie to różne bajki są